Auton kattotelineet: Miten niitä käytetään ja mitä ottaa huomioon

Auton kattotelineet: Miten niitä käytetään ja mitä ottaa huomioon

Kattotelineet ovat monella tavalla hyödyllisiä kapistuksia. Niiden avulla autolla voi kuljettaa erilaisia tilaa vieviä asioita, kuten polkupyöriä, talviurheiluvarusteita ja kajakkeja. Näin pienemmälläkin autolla on mahdollista lähteä vaikkapa retkelle luonnon helmaan tai laskettelemaan Lappiin.

Tässä artikkelissa esittelemme erilaisia kattotelineitä, kerromme millaisia tekijöitä ottaa huomioon kattotelinettä valittaessa, miten asentaa kattoteline autoon ja kuinka kiinnität kuorman kattotelineelle turvallisesti.

Mikä kattoteline on?

Mikä kattoteline on

Tavaroiden kuljettamiseen auton katolla on erilaisia ratkaisuja. Yleisimpiä ovat kattotelineet (eli taakkatelineet) ja kattokiskot. Kattotelineet ovat poikittain katon yli asennettavia telineitä, kun taas kattokiskot ovat sivuttain katon reunoissa olevat kiskot. Molemmat mahdollistavat kuorman kuljettamisen turvallisesti, mutta kuorman kiinnitystapa on erilainen. Kattotelineet on erityisesti suunniteltu kuorman kuljettamiseen, kun taas kattokiskot toimivat lähinnä kuorman kiinnityspisteinä, jolloin tarvitaan joka tapauksessa erillistä kattotelinettä. Toisekseen kattokiskot kuuluvat usein auton varusteluun, kun taas kattoteline tulee hankkia erikseen. Tehdasasenteisia kattokiskoja ei voikaan käyttää yksinään ilman erillistä telinettä.

Kattotelineet soveltuvat suurikokoisten ja suhteellisen raskaiden tavaroiden kuljettamiseen. Kuljetettava tavara kiinnitetään telineelle tiukasti, jotta se on vakaasti katolla eikä ole vaaraa sen liikkumisesta tai irtoamisesta. Lue alempaa, kuinka kuorma kiinnitetään kattotelineelle oikein.

Mitä ottaa huomioon kattotelinettä valittaessa

Kun olet tehnyt päätöksen hankkia kattotelineen autoon, sinun tulee harkita tarkkaan, millaista telinettä tarvitset ja mitä ominaisuuksia vaadit siltä.

 Kattotelineitä on saatavilla erityyppisiä. 
 • Yleismallinen teline. Tähän malliin kuuluvat aerodynaamisesti muotoillut 2-3 poikittaista kiskoa. Kisko jatkuu hieman kiinnityspisteen yli. Tämä malli on tehokas kookkaiden ja raskaiden tavaroiden kuljetukseen, sillä kuormitusalue jakautuu tasaisesti suurelle alueelle. Nämä mallit ovat yleensä jälkiasennettavia.
 • Teline lyhyemmillä kiskoilla. Tämä malli muistuttaa perusmallia, mutta siinä kiskot eivät jatku kiinnityspisteen yli vaan se on taivutettu kiinnityspisteen eli jalan sisään. Näin kisko on yhteensä noin 30 cm lyhyempi. Tällaisia telineitä autoihin asennetaan usein jo tehtaalla autonvalmistajan toimesta. Tällainen malli soveltuu kuljetuslaatikon, polkupyörän tai vaikkapa kajakin kuljettamiseen, mutta lyhyemmät kiskot saattavat aiheuttaa tiettyjä rajoitteita, ja jos malli on tehdasasennettu, sen sijaintiin ei voi vaikuttaa itse.
 • Ovien yläkulmiin kiinnitettävä. Tällaisten mallien jalat ovat suoraan kiinni maalipinnassa kiinnittimen avulla. Niiden hyvä puoli on, että niiden asentaminen lähes kaikkiin ajoneuvoihin on mahdollista. Toisaalta nämä ovat suoraan kiinni maalipinnassa, mikä voi vaurioittaa pintaa. Lisäksi niillä on yleensä pienempi kuormakapasiteetti.
 • Sadeuraan kiinnitettävä. Nämä kiinnitetään katon sivuilla oleviin sadeuriin. Ne ovat käytännöllisiä, sillä kiinnittäminen on helppoa ja ne pystyvät kannattelemaan melko suurta kuormaa. Toisaalta sadeurat ovat harvinaistumassa nykyautoissa.
 • Kuormakori/kattokori. Tämä yleinen malli on korimainen alusta, joka kiinnitetään kattokiskojen välille, ja jolle kuorma voidaan suoraan kiinnittää. Tällä mallilla kuormitus jakautuu kaikista tasaisimmin ja ne mahdollistavat monenlaiset kiinnitysratkaisut. Tämä malli on toisaalta myös suurikokoisin, joten se kasvattaa tuulen aiheuttamaa melua.
  Kuormakori kattokori
 • Erikoistelineet. On olemassa myös erikoismalleja ja telineiden lisäosia, jotka on suunniteltu erityisesti tiettyjen tilaa vievien tavaroiden, kuten surffilaudan, suksien, polkupyörän, jne. kuljettamiseen.
 Toki pelkän mallin valitsemisen lisäksi on otettava huomioon muun muassa seuraavat tekijät: 
 • Sallittu kattokuorma. Tämä on ehdottomasti kaikista tärkein tekijä. Kattokuorma vaihtelee ajoneuvosta riippuen, ja voi olla aina 70–150 kg välillä. Sallittu kattokuorma ilmoitetaan auton ohjekirjassa, ja sitä ei missään nimessä pidä ylittää. Monilla kattotelineiden valmistajilla on lisäksi saatavilla listoja automalleista, joihin heidän telineensä sopivat.
 • Materiaali. Kattokuormaan lasketaan paitsi kuorman, myös telineen itsensä paino. Tämän takia kannattaa suosia kevyistä mutta vahvoista materiaaleista valmistettuja telineitä.
 • Sopivuus ajoneuvoon ja kiinnittäminen. Kuten yllä kerrottiin, eri mallit eroavat suuresti kiinnitykseltään. Tämä tulee ottaa huomioon, jotta ei osteta vääränlaista telinettä. Kiinnittämiseen on syytä kiinnittää huomiota myös, jos telineen ei haluta olevan katolla jatkuvasti. Tällöin kannattaa hankkia malli, joka on helppo asentaa ja jälleen irrottaa.
 • Auton korkeuden kasvu. Kaikenlaisen kuorman sijoittaminen katolle kasvattaa väistämättä auton korkeutta. Erityisesti, kun katolla kuljetetaan polkupyörää pystyasennossa, auto on jo huomattavasti korkeampi, mikä tulee ottaa huomioon, mikäli matkan varrella on matalia parkkihalleja, tunneleita, jne. Jos korkeutta ei haluta kasvattaa, kannattaa esimerkiksi polkupyörää kuljettaa mieluummin vetokoukkuun kiinnitettävällä telineellä.
  Mitä ottaa huomioon kattotelinettä valittaessa: auton korkeuden kasvu
 • Lisätarvikkeet. Tarkista, millaisia kuljetuslaatikoita, remmejä, pidikkeitä, kiinnitysmekanismeja ja muita lisätarvikkeita telineelle on saatavilla.
 • Hinta-laatu-suhde. Kattotelineiden hintahaarukka on suuri. Aivan kaikista halvinta telinettä ei välttämättä kannata valita, jos haluat kattotelineen kestävän vuosien ajan. Jo muutaman kympin lisäpanostuksella voit hankkia laadukkaamman ja kestävämmän telineen.

Kattotelineen asennus

Kattotelineen asennus tapahtuu eri tavoin telineestä ja ajoneuvosta riippuen. Asentaminen on yleensä suhteellisen helppo toimenpide, ja kerromme nyt, kuinka asennus usein tapahtuu.

Huomio! Lue aina huolellisesti kattotelineen mukana tulevat asennusohjeet ja tutustu ajoneuvosi ohjekirjassa oleviin ohjeisiin, mukaan lukien kattokuormaa koskevat rajoitukset. Vääränlainen asennus aiheuttaa vaaran sekä sinulle että muille tienkäyttäjille sekä kuljetettavalle kuormalle!

 1. Lue huolellisesti käyttöohjeet ja pyydä apulainen avuksesi.
 2. Puhdista autosi katto huolellisesti ennen asentamista.
 Jos autossa on kattokiskot: 
 1. Jos auton katon sivulla on kattokiskot, tarvitset vain telineen itsensä ja sen jalat. Aloita nostamalla kiskot.
 2. Kiinnitä telineen jalat kiskoille.
 3. Kiinnitä ensin poikkipalkit ja sitten teline itsessään jalkojen välille. Varmista, että se on oikein päin ja suoraan.
 4. Kiristä teline jalkoihin. Noudata ohjekirjassa määritettyä kiristysmomenttia.
 5. Tarkista kokoonpanon tukevuus. Jos havaitset välystä tai heilumista, teline ei ole tarpeeksi kireällä.
 Jos autossa ei ole kattokiskoja: 
 1. Jos autossasi ei ole kattokiskoja, voit silti asentaa telineen, joka kiinnitetään sadeurille tai ovien yläkulmiin. Tähän tarvitset kiinnikkeet, telineen jalat sekä itse telineen.
 2. Aloita kiinnittämällä kiinnikkeet, ja kiinnitä jalat niihin. Harkitse kiinnityspaikkaa tarkasti ja lue autosi ohjekirjasta, mikä on sopiva kohta kiinnitykselle.
 3. Asenna poikkipalkit ja kiristä ne.
 4. Asenna teline poikkipalkeille.
 5. Kiristä teline poikkipalkeille noudattaen ohjekirjassa määritettyä kiristysmomenttia.
 6. Tarkista kokoonpanon tukevuus. Jos havaitset välystä tai heilumista, teline ei ole tarpeeksi kireällä.

Kuorman kiinnittäminen kattotelineelle

Kuorman kiinnittäminen kattotelineelle

Onnittelut, olet nyt saanut asennettua kattotelineen autoon. Itse kuorman kiinnittäminen on kuitenkin oma taiteenlajinsa. Kiinnittämiseen voi tarvita esimerkiksi seuraavia tarvikkeita.

 • Remmi.
 • Mustekala (hämähäkkiköysi).
 • Kuormaverkko.
 • Erilaiset kiinnikkeet ja pitimet.

Noudata aina sekä telineen että näiden kiinnitystarvikkeiden mukana tulevia käyttöohjeita.

 Näin kiinnität kuorman kattotelineelle 
 1. Suojaa katon maalipinta, mikäli kuljetettavat tavarat ovat suoraan kosketuksissa sen kanssa.
 2. Levitä kuljetettavat tavarat telineelle niin, että niiden paino jakautuu mahdollisimman tasaisesti.
 3. Aseta kevyemmät tavarat painavampien alle.
 4. Kiinnitä tavarat kiinnitystarvikkeilla niin, että ne ovat tukevasti kiinni. Jos sinulla ei ole kattotelinettä, remmien tulee olla kiinni ovessa, ei ikkunanpielissä. Älä kiinnitä mitään muovisiin osiin – ne eivät ole tarpeeksi vahvoja!
 5. Kokeile heiluttaa tavaroita. Ne eivät saa liikkua.
 6. Tarkista tavaroiden reunat. Tuulilasin tai perän ylle yltävät osat tulee kiinnittää erityisen tarkasti.
 7. Suojaa tavarat kuormaverkolla, jotta pienempiä tavaroita tai osia ei pääse putoamaan. Voi olla tarpeen suojata tavarat myös sateelta.
 8. Kun olet varma, että kuorma on tukevasti kiinni, lähde lyhyelle koeajolle. Jos havaitset erikoisia ääniä, tarkista, että kuorma on tiukasti paikallaan.
 9. Voit nyt lähteä matkaan. Noudata nopeusrajoituksia – kovalla nopeudella ajettaessa tuulenvastus on kova ja tavaroilla on suurempi riski irrota. Tarkista kuorman kiinnitys aina pysähtyessäsi.

Jos kiinnität kattotelineelle suksiboksin tai muun kuljetuslaatikon, tutustu sen käyttö- ja kiinnitysohjeisiin huolellisesti.

Yhteenveto

 • Kattoteline on kätevä varuste erilaisten kuormien kuljettamiseen. Kattotelineellä voi kuljettaa esimerkiksi polkupyörää tai urheiluvarusteita tai telineelle voi kiinnittää kuljetuslaatikon (suksiboksin).
 • On olemassa erilaisia telineitä, joista kattokiskoille tai ovenpieliin / sadeuriin kiinnitettävät ovat yleisimpiä. Sopivaa telinettä valittaessa on huomioitava sen kiinnitystavat, sallittu kattokuorma, materiaali, hinta-laatusuhde sekä lisävarusteet.
 • Luotettavat ja turvalliset varusteet tavaroiden kuljetukseen autolla löydät AUTODOC-verkkokaupasta loistavin hinnoin. Autamme sinua valitsemaan juuri sinun ajoneuvoosi sopivan kuljetusratkaisun. Tutustu kattavaan valikoimaamme jo tänään!

Kommentoi

Your email address will not be published. Required fields are marked *