Auton sadetunnistin: Toimintaperiaate, jälkiasennus ja vianmääritys

Auton sadetunnistin

Sadetunnistin on anturi, joka tarkkailee veden määrää tuulilasilla ja aktivoi tuulilasinpyyhkimet tarvittaessa automaattisesti ja säätää niiden nopeutta sääolosuhteiden mukaan. Tämä tekee ajosta helpompaa ja mukavampaa sadesäällä.

Tässä artikkelissa kerromme, miten sadetunnistin toimii, miten sadetunnistimen jälkiasennus tapahtuu ja miten vianmääritys tehdään ongelmatilanteessa.

Miten auton sadetunnistin toimii

Sadesäällä ajaminen on ikävää: tuulilasi peittyy ulkopuolelta pisaroihin ja sisäpuolelta höyryyn, näkyvyys heikkenee, vesiliirron riski kasvaa ja ylipäätään pito tiestä heikkenee. Erään yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan ajokeli tärkein syypää jopa joka viidenteen tieliikenneonnettomuuteen. Tämän takia autoista löytyy erilaisia lisä- ja turvavarusteita, joiden tehtävänä on helpottaa ajamista kelissä kuin kelissä ja parantaa liikenneturvallisuutta.

Eräs näistä on sadetunnistin tuulilasilla. Tavallisen sadetunnistimen toimintaperiaate on yksinkertainen. Se on tuulilasin taakse asennettava anturi, jossa on vähintään yksi infrapunasädettä lähettävä diodi sekä prisma ja säteen vastaanottava fotodiodi, joka muuntaa sen sähköiseksi signaaliksi. Jos tuulilasilla on sadepisaroita, lunta tai kosteutta, anturin lähettämä säde heijastuu prisman kautta takaisin anturiin eri kulmissa ja anturi havaitsee näin, että ulkona sataa. Tällöin anturi lähettää fotodiodin kautta komennon aktivoida tuulilasinpyyhkijät ja säätää niiden pyyhkimisnopeutta ajoneuvon nopeuden ja veden määrän mukaisesti. Mitä enemmän tuulilasilla on vettä, sitä vähemmän sädettä palautuu fotodiodille ja sitä nopeammin pyyhkijät toimivat. 

Sadetunnistin voi olla autossa vakiovarusteena tai sen voi jälkiasentaa. Erityisen kätevää on, jos sadetunnistimella varustetut pyyhkijänsulat ovat yhteydessä myös ajovaloihin, jolloin niiden kantavuutta säädetään sään mukaan.

Sadetunnistimia asennetaan lähinnä tuulilasille, sillä tuulilasilla niiden hyöty on suurin. Joissain ajoneuvoissa takalasinpyyhkijät voivat aktivoitua automaattisesti tuulilasin pyyhkijöiden aktivoituessa.

Sadetunnistimen jälkiasennus

Tuulilasin sadetunnistin

Jos autossasi ei ole sadetunnistinta jo valmiina, saatat voida jälkiasentaa sellaisen. Alla kerromme yleisluontoiset sadetunnistimen asennusohjeet. Tutustu kuitenkin aina sadetunnistimen mukana tuleviin ohjeisiin ennen asennusta, koska tunnistimien rakenteet ja toimintaperiaatteet voivat olla erilaisia tunnistinmallista riippuen.

 • i On erittäin tärkeää asentaa sadetunnistin oikeaan kohtaan, jotta se kykenee havaitsemaan veden mahdollisimman suurella tuulilasin alueella. Tunnistimen mukana tulee asennusohje, jossa sopiva sijainti tuulilasin alla määritellään. Noudata tätä ohjetta. Yleensä tunnistimen kiinnityskohta sijaitsee tuulilasin yläosassa, taustapeilin takana.
 • i Yleensä tunnistimen asentamista varten ei ole tarpeen poistaa tuulilasia. Jos olet ostanut sadetunnistimen, jonka asennukseen tätä vaaditaan, irrota tuulilasi varovasti.
 • i Sadetunnistin on asennettava tuulilasin pinnalle tasaisesti, mikä voi olla vaikeaa. Tunnistimen mukana voi tulla tarrakiinnike tai voit ostaa kiinnitysteippiä erikseen. Aseta tarra tasaisesti ja poista ilmakuplat kaapimella.
 • i On olemassa myös sadetunnistimia, joita ei kiinnitetä tuulilasiin vaan ne voidaan asentaa taustapeilin taakse. Tällaisten tunnistimien mukana tulee myös ohut geelityyny, joka kiinnitetään tuulilasin sisäpinnalle anturin eteen. Geelityynyn avulla infrapunasäde kohdistuu laajasti tuulilasin ulkopinnalle.
 • i Varmista, että asennat tunnistimen oikein päin.
 • i Kun sadetunnistin on kiinnitetty, on aika siirtyä asentamaan ohjauskotelo, mikäli tällainen kuuluu rakenteeseen. Ohjauskotelon avulla tuulilasinpyyhkijät liikkuvat, kun tunnistin lähettää sille vastaavan signaalin. Tutustu kotelon asennusohjeeseen huolellisesti ja varmista, että kytket ja peität johdot oikein. Ohjauskotelo voi tyypistä riippuen sijaita kojelaudan päällä tai sen alapuolella. Jos se sijaitsee sen alla, joudut irrottamaan kojelaudan muovipaneelin.
 • i Kun olet kytkenyt anturin ja ohjauskotelon oikein, asenna järjestelmän kytkin ohjeiden mukaisesti.
 • i Testaa järjestelmän toiminta. Käynnistä ajoneuvo ja suihkuta vettä tuulilasille. Pyyhkijöiden tulisi alkaa pyyhkiä automaattisesti.
 • i Usein sadetunnistin voidaan asettaa tarpeen mukaan automaatti- tai manuaalitilaan. Automaattitila varmistaa sen, että pyyhkijät alkavat pyyhkiä aina tarvittaessa. Jotkut mallit ovat kuitenkin erittäin herkkiä, joten voit halutessasi kytkeä manuaalisen tilan päälle, kun et halua järjestelmän käynnistyvän automaattisesti. Muista myös kytkeä sadetunnistin aina pois päältä viedessäsi auton autopesulaan!

Jos asennus ei onnistunut tai järjestelmä ei toimi oikein, pyydä korjaamon ammattilaisia asentamaan järjestelmä. Tuulilasinpyyhkijöiden tulee aina toimia kunnolla liikenneturvallisuuden varmistamiseksi.

Tuulilasin sadetunnistin: Vianmääritys

Jos auton sadetunnistin ei toimi oikein tai ei toimi lainkaan, on tärkeää pyrkiä selvittämään toimintahäiriön syy mahdollisimman pian. Suorita alla olevat vaiheet.

 1. Kytke seisontajarru päälle.
 2. Puhdista tuulilasi pehmeillä liinoilla sekä ulko- ja sisäpuolelta. Poista kädenjäljet, kosteus, roskat jne. Käytä erikoisaineita pinttyneen lian kuten hyönteisten jäämien ja linnunkakan poistamiseen. Varmista etenkin tunnistimen ympärillä olevan alueen puhtaus.
 3. Tarkista lasin ulkopinnan eheys tarvittaessa suurennuslasilla. Säröt ja halkeamat voivat vääristää infrapunasädettä ja aiheuttaa sadetunnistimen toimintahäiriön.
 4. Tarkista sadetunnistimen kiinnityspaikka ja asento. Vertaa näitä tunnistimen ohjeisiin.
 5. Varmista, että tunnistin on vankasti kiinni tuulilasissa eikä se pääse liikkumaan ja tärisemään ajon aikana. Jos kiinnitys on löysällä, liimaa tai tarraa anturi uudelleen.
 6. Irrota akun kaapeli. Suihkuta kontaktipuhdistajaa tuulilasinpyyhkijöiden sähköliittimiin kytkimellä ja pyöritä nuppisäädintä tai heiluta kytkintä asennosta toiseen. Näin niissä olevien mahdollisten epäpuhtauksien tulisi irrota. Puhdista sähköliittimet ja anna niiden kuivua. Aseta lopuksi akun kaapeli takaisin paikoilleen.
 7. Tarkista tunnistimen jännite virtajohdosta, joka kulkee anturista ohjauskoteloon tai suoraan ajoneuvon sähköjärjestelmään. Tee tämä suihkutettuasi ensin ikkunalle vettä ja kytkettyäsi sytytysvirran päälle. Jos et havaitse jännitettä tai se poikkeaa viitearvosta, johdotuksessa voi olla vikaa.
 8. Tarkista maadoitusjohto. Sen tulisi olla tiukasti kiinni metallissa, joka sen maadoittaa. Voit tarvittaessa kiristää johdon uudelleen.
 9. Suihkuta vettä tuulilasille ja testaa järjestelmän toimivuus. Jos se ei edelleenkään toimi, ota yhteyttä autokorjaamoon tai hanki uusi sadetunnistin.

Sadetunnistimen tarkastuksen yhteydessä kannattaa tarkistaa myös pyyhkijänsulkien kunto. Ne tulisi vaihtaa kaksi kertaa vuodessa. Suosittelemme käyttämään vuodenaikaan sopivia pyyhkijänsulkia ja vaihtamaan sulat välittömästi, mikäli niissä ilmenee vaurioita tai niiden liike on syystä tai toisesta rajoittunut.

Yhteenveto

 • i Sadetunnistin on anturi, joka tarkkailee infrapunasäteen avulla veden määrää tuulilasilla ja aktivoi tuulilasinpyyhkimet tarvittaessa.
 • i Sadetunnistimia tehdasasennetaan ajoneuvoihin, mutta sellaisen voi myös jälkiasentaa, mikäli sellaista ei ole ajoneuvossa jo valmiina.
 • i Löydät sadetunnistimen edullisesti AUTODOC-verkkokaupasta. Tuotevalikoimaamme kuuluu tällä hetkellä tunnistimia 11 eri valmistajalta. Jos tarvitset apua sopivan tuotteen valinnassa, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Autamme sinua mielellämme!
  Profiilisi on sinun henkilökohtainen assistenttisi

  Se voi seurata kuluja, pitää lokia ja vaihtoaikataulua sekä tallentaa korjausoppaita, muistiinpanoja ja asiakirjoja