Chiptuning: Mitä se on ja kuinka turvallista se on

Chiptuning: Mitä se on ja kuinka turvallista se on

Joko olet kuullut auton lastuttamisesta? Chiptuning eli lastutus tarkoittaa joko moottorinohjausyksikössä olevan EEPROM/EPROM-puolijohdemuistin manipulointia tai vaihtamista, tai uudemmissa automalleissa ohjausyksikön optimointia. Tarkoitusperänä on auton suorituskyvyn parantaminen. “Teholastu” voi esimerkiksi nostaa auton tehoja ja parantaa polttoainetehokkuutta, mikä tekee siitä houkuttelevaa monille autoilijoille.

Onko tällainen moottorin virittäminen turvallista? Onko se edes laillista? Lue lisätietoa chiptuningista alempana.

Mitä hyötyä chiptuningista eli lastutuksesta on

Mitä hyötyä chiptuningista eli lastutuksesta on

Lastutuksesta voi olla monenlaisia hyötyjä.

 Niihin kuuluvat esimerkiksi: 
  • i Moottorin lisätehot. Moottorinohjausyksikköä optimoimalla moottorista voi saada irti lisätehoja: enemmän hevosvoimia, nopeamman kiihtyvyyden ja voimakkaamman vääntömomentin.
  • i Vähäisempi polttoaineen kulutus. Tämän voi saavuttaa esimerkiksi vääntömomenttia muuntamalla, vaihdeväliä lyhentämällä tai ilma-polttoainesuhdetta optimoimalla. Polttoaineen säästö on lompakon lisäksi hyväksi myös ympäristölle. Mahdollisimman vähäpäästöiseksi optimoitua lastua voidaan kutsua “ekolastuksi”. Huomioi kuitenkin, että polttoaineen säästöön vaikuttaa suuresti myös ajotapa.
  • i Suhteellinen helppous. Lastutukseen riittää “teholastun” asentaminen tai täysin sähköinen optimointi. Siihen ei siis vaadita huomattavasti hankalampaa uusien osien asentamista kuten perinteisessä, ns. mekaanisessa tuunauksessa.

Mitä haittoja lastutuksesta on

  • i Mahdollinen moottorin liikarasitus ja osien kuluma. Autonvalmistaja on suunnitellut moottorin ja osat toimimaan tietyllä tavalla. Muokkaaminen voi pahimmillaan johtaa moottorin liikarasitukseen ja osien kulumaan ja rikkoutumiseen. Tämän takia asiansa osaavan henkilön kannattaa hoitaa lastutus – hän osaa ottaa huomioon muokkausten kokonaisvaikutukset.
  • i Vakuutus- ja takuuasiat. Auton ominaisuuksien muuntelu voi vaikuttaa näihin ja jopa saada nämä raukeamaan. Lisätietoja alempana.

Onko lastutus laillista

Auton lastuttaminen on laillista. On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon, että tehtyjen muutosten jälkeen ajoneuvo on vietävä muutoskatsastukseen. Tämä on äärimmäisen tärkeää, sillä muuten tehdyt muutokset ovat vastoin lakia ja muutoskatsastamaton auto ei saa olla liikennekäytössä. Katsastuksessa tarkistetaan, miten auton osat soveltuvat tehtyihin muutoksiin ja millaisia muutoksia on tarkalleen ottaen tehty. Tehtyjä optimointeja ei pidä yrittää pimittää katsastuksessa eikä onnettomuustilanteissa.

Ota huomioon, että lastuttaminen saattaa saada ajoneuvon takuun raukeamaan. Kysy asiaa jälleenmyyjältä ennen kuin ohjelmoit tai optimoit auton moottoria. Lastutuksen kaltaiset ajoneuvoon tehdyt muutokset on tuotava ilmi tilanteissa joissa ajoneuvossa esiintyy vikaa ja omistaja pyrkii hyödyntämään valmistajan takuulupausta. Niiden pimittäminen saattaa täyttää petoksen tunnusmerkit. Sama koskee asiointia vakuutusyhtiöiden kanssa korvaustapauksissa. Lisäksi edellä mainituista syistä käytetyn auton myyjän tulee aina kertoa ostajalle, mikäli auto on lastutettu.

Monet lastutusta tarjoavat huoltamot myöntävät työnsä jäljelle takuun. Tällöin takuu kattaa kuitenkin vain vaihdetun muistipiirin / optimointivirheet. Jos ajoneuvo hajoaa parantelun seurauksena, lastuttajan myöntämä takuu ei yleensä kata tällaista.

Onko lastutus turvallista

Onko lastutus turvallista

Lastutuksessa on erittäin tärkeää, että sen hoitaa asiantunteva henkilö sopivin työkaluin. Väärät asetukset saattavat aiheuttaa vaaraa ja varsinkin haitata ajoneuvon toimintoja (varsinkin johtaa laitteiden ja osien ennenaikaiseen kulumaan). Yleisesti ottaen chiptuning on kuitenkin suhteellisen turvallista ja huomattavasti turvallisempaa kuin ns. mekaaninen tuning, jossa autoon vaihdetaan täysin uusia osia.

Lastutus saattaa vaikuttaa ajoneuvon huoltoväleihin. Kysy asiasta huoltamolla, jotta tiedät, tuleeko auton huoltoa tehostaa lastutuksen vuoksi. Säännöllinen huolto on turvallisuuden tae.

Voiko minkä tahansa auton moottorioptimoida

Chiptuningin tai moottorioptimoinnin voi tehdä lähes mille tahansa autolle, josta löytyy elektroninen moottorinohjausyksikkö. Suurimmat hyödyt nähdään turboahtimella varustetuissa autoissa ja erityisesti dieselajoneuvoissa.

Yhteenveto

  • ! Lastutus tarkoittaa ajoneuvon suorituskyvyn parantelua sen moottorinohjausyksikköä optimoimalla tai “lastun” eli muistipiirin vaihtamalla. Sen avulla autosta voi esimerkiksi saada irti lisätehoja, parempaa kiihtyvyyttä, kovempaa vääntömomenttia tai sen polttoaineenkulutus voi vähentyä.
  • ! Lastutus on laillista ja yleisesti ottaen turvallista. On kuitenkin tärkeää, että teho-ohjelmoinnin hoitaa asiantunteva henkilö ottaen huomioon sen aiheuttaman rasituksen auton osiin ja laitteistoihin. Muista, että lastutus voi vaikuttaa ajoneuvon vakuutus- ja takuuasioihin.
  • ! Monipuolisia ja laadukkaita autonosia autollesi löydät AUTODOC-verkkokaupasta. Tervetuloa tutustumaan!

Kommentoi

Your email address will not be published. Required fields are marked *