Kuinka hybridiautot toimivat

Hybridi auto

Hybridiautot ovat yleistyneet täyssähköautojen suosion vanavedessä. Niissä yhdistyvät sekä sähköauton että polttomoottoriauton hyvät puolet, mikä tekee hybridiautosta houkuttelevan vaihtoehdon monelle uutta autoa harkitsevalle. Tiedätkö kuitenkaan, miten hybridiautot käytännössä toimivat ja millaisia hybridejä on olemassa?

Tässä AUTODOC-blogin artikkelissa kerromme lyhyesti hybridiauton toimintaperiaatteesta, eri hybridiautojen tyypeistä sekä hybridiautojen eduista ja haittapuolista. Vastaamme myös eräisiin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Mikä on hybridiauto ja miten se toimii

Mikä on hybridiauto

Hybridiautolla tarkoitetaan ajoneuvoa, josta löytyy sekä bensiini- tai dieselkäyttöinen sisäinen polttomoottori että sähkömoottori. Tämä tarkoittaa että niistä löytyy kaikki polttomoottorilla varustettujen autojen osat ja järjestelmät, mutta nämä ovat yleensä pienikokoisempia kuin varsinaisissa polttomoottoriautoissa. Hybridiautoa voi ajoneuvosta riippuen käyttää joko sähköllä tai polttomoottorilla tai yleisimmin yhdistelmäajossa. Niissä on myös regeneratiivisesti latautuva akku ja sähkömoottori. Regeneratiivinen latautuminen tarkoittaa sitä, että akku latautuu ajon aikana. Hybridiautojen akkuja ei tavallisesti voi ladata pistorasiasta kuten sähköautojen akkuja, mutta on olemassa myös plug-in-hybridejä, joissa tällainen lataaminen on mahdollista.

Hybridiautoissa tavoitteena on useimmiten hyödyntää sähkömoottoria mahdollisimman paljon. Sähkömoottori vaatii akun, jonka koko vaihtelee hybridiautosta riippuen. Hybridiautojen suorituskyky sähkö-, bensiini- tai yhteiskäytössä siis riippuu sekä polttomoottorin että sähkömoottorin ja akun koosta. 

Millaisia hybridiautoja on olemassa

Hybridiautoja on olemassa muutamia päätyyppejä. Esittelemme kunkin tyypin tärkeimmät ominaisuudet alla.

 • i Täyshybridiautot (FHEV). Nämä toimivat polttomoottorilla, sähkömoottorilla tai näiden yhdistelmäkäytössä. Tällaisten hybridiautojen akkua ei voi ladata pistorasiasta vaan akku latautuu polttomoottorin käydessä. Täyshydridiauto on loistava vaihtoehto vaihtelevaan käyttöön; esimerkiksi lyhyisiin kaupunkiajoihin voidaan käyttää sähkömoottoria ja pidemmillä matkoilla taas sekä sähkö- että polttomoottoria.
 • i Kevythybridiautot. Näissä autoissa polttomoottori on jatkuvasti käynnissä. Pienen sähkömoottorin tehtävänä on tukea polttomoottorin toimintaa. Jarruttamisen tuottavaa energiaa varastoidaan akkuihin, ja sitä voidaan käyttää käynnistysten ja pysähdysten sujuvoittamiseen.
 • i Rinnakkaishybridiautot. Näissä autoissa ei voi käyttää vain joko poltto- tai sähkömoottoria vaan molemmat moottorit ovat käynnissä samanaikaisesti. Näissä autoissa voi olla 1–3 sähkömoottoria
 • i Ladattavat hybridiautot (plug in -hybridit, pistokehybridit, PHV, PHEV). Kuten sähköautoja, näitä voidaan ladata yhdistämällä ne verkkovirtaan. Tällaisissa hybridiautoissa on suurempikokoinen akku. Se latautuu myös jarrutuksen aikana ja käyttää auton polttomoottoria generaattorina. Lataushybridiä on mahdollista polttomoottori- tai sähkömoottoritilassa. Lyhyitä matkoja ajava autoilija voi käyttää lataushybridiä vaikkapa pelkästään sähköautona.

Hybridiautojen hyviä ja huonoja puolia

Hybridiautoilla on tiettyjä merkittäviä etuja täyssähköautoihin ja polttomoottoriautoihin verrattuna, mutta niillä on myös tiettyjä haittapuolia.

Alle olemme listanneet tärkeimpiä etuja ja heikkouksia:

 Edut 
 • + Vähemmän päästöjä. Perinteisiin polttomoottoriautoihin verrattuna hybridiauton päästöt ovat pienemmät – eräiden arvioiden mukaan hybridiauto tuottaa jopa 90 % vähemmän päästöjä kuin tavallinen polttomoottoriauto. Päästöt liikennekäytössä ovat kuitenkin suuremmat kuin täyssähköautolla.
 • + Tehokkuus. Hybridiautot ovat pääsääntöisesti yhtä tehokkaita kuten muutkin autot, joten ne ovat hyvä valinta autonomistajalle, joka ei halua ostaa sähköautoa tehokkuushuolien perusteella.
 • + Kätevyys. Hybridiautoja voi käyttää sekä sähkö- että bensiinitilassa tai yhdistelmäkäytössä tarpeen mukaan.
 • + Pidempi toimintamatka. Sähköautojen toimintamatka etenkin kylmässä ilmastossa ja suurilla nopeuksilla on edelleen huomattavasti polttomoottoriautojen toimintamatkaa lyhyempi. Hybridiautoilla toimintamatka on yhteiskäytön ja polttomoottorin ansiosta pidempi.
 • + Regeneratiivinen jarrutus ja start-stop-järjestelmä. Regeneratiivinen jarrutus auttaa ottamaan talteen jarrutettaessa menetettävää energiaa; se säilötään akkuun sähkönä. Start-stop-järjestelmä taas säästää polttoainetta: se saa polttomoottorin sammumaan kun auto on paikallaan, mikä säästää polttoainetta liikenteessä.
 • + Rahansäästö polttoaineessa. Hybridiautoissa on pienemmät polttomoottorit, joten ne tarvitsevat vähemmän polttoainetta, mikä säästää rahaa.
 Heikkoudet 
 • - Sähköautoille tyypilliset ongelmat. Koska näissä autoissa on sähkömoottori, se on altis sähköautoille tyypillisille ongelmille kuten akun kulumiselle ajan myötä.
 • - Polttomoottoriautoille tyypilliset ongelmat. Hybridiautossa on kaikki tavanomaiset polttomoottorin osat. Ne ovat alttiita tavanomaisille vioille ja kulumiselle.
 • - Kalliimmat varaosat. Usein hybridiautojen varaosat ovat kalliimpia kuin polttomoottoriautojen. Ota kuitenkin huomioon, että ostamalla osat AUTODOC-verkkokaupasta varmistat, että hyödyt markkinoiden houkuttelevimmista hinnoista.
 • - Suuremmat kustannukset. Hybridiautot ovat edelleen polttomoottoriautoja kalliimpia vaikka hinnat ovat toki laskeneet viime vuosina.
 • - Lyhyen aikavälin ekologisuus. Hybridiauto tarvitsee sähköauton tapaan akkua, joiden tuotanto ei ole ekologisimmasta päästä. Toisaalta pitkällä aikavälillä hybridiauto auttaa vähentämään päästöjä, minkä takia auton ekologisuutta kannattaa arvioida erityisesti elinkaaripäästöjen perusteella.

 Hybridiautot – usein kysyttyä 

Vastaamme nyt eräisiin usein kysyttyihin kys ymyksiin hybridiautoihin liittyen.

⚠ Miten hybridiautot eroavat sähköautoista?

Hybridiautoissa on sähkömoottorin lisäksi myös perinteinen polttomoottori toisin kuin sähköautoissa. Näin ollen hybridiautoa voidaan käyttää sähkömoottorilla, polttomoottorilla tai näiden yhdistelmällä. Sähköauto taas toimii ainoastaan sähkömoottorinsa varassa.

⚠ Milloin hybridiauton polttomoottori on käynnissä, entä milloin sähkömoottori?

Joissain hybridiautoissa autoilija voi itse valita haluamansa käyttötilan. Monissa autoissa tilat kytkeytyvät kuitenkin päälle automaattisesti. Sähkömoottori on yleensä käytössä kun autolla ajetaan rauhallista kaupunkiajoa. Sen sijaan moottoritieajossa ja pidemmillä matkoilla polttomoottori kytkeytyy yleensä päälle.

⚠ Miksi hybridiautot ovat kalliimpia kuin tavalliset polttomoottoriautot?

Hybridiautoissa on sekä sähkömoottori että polttomoottori; tämän takia niiden hinnat ovat korkeampia. Akkujen valmistaminen on edelleen kallista, joten akut ovatkin sekä sähkö- että hybridiautojen kalleimpia yksittäisiä osia. Lisäksi hybridejä on ollut markkinoilla paljon lyhyemmän aikaa kuin polttomoottorilla varustettuja autoja, joten hinnat eivät ole vielä ehtineet laskea.

⚠ Mikä oli maailman ensimmäinen hybridiauto?

Maailman ensimmäinen hybridiauto, Lohner-Porsche Mixte, ilmestyi jo vuonna 1899. 1900-luvun alkuvuosina kehiteltiin muitakin hybridiautoja, mutta niistä ei tullut myyntimenestystä. Ensimmäiset nykymuotoiset hybridiautot julkaistiin 1990-luvun lopulla Japanissa: Toyota Prius vuonna 1997 ja Honda Insight vuonna 1999.

⚠ Mikä on markkinoiden paras hybridiauto?

Riippuu autoilijan tarpeista. Tutustu listaukseemme vuoden 2021 parhaat hybridiautot.

⚠ Millainen akku hybridiautossa on?

Hybridiautoissa käytetään useimmiten nikkelimetallihybridiakkuja (NiMH), jotka eroavat suuresti tavallisista lyijyhappoakuista. Ladattavat hybridiautot on useimmiten varustettu litiumioniakuilla (Li-ion), joilla on suurempi kapasiteetti.

⚠ Saako hybridiauton ostamiseen hankintatukea?

Tällä hetkellä hybridiauton ostamiseen ei voi saada hankintatukea Suomessa; enintään 2 000 euron arvoinen hankintatuki on rajoitettu uusien täyssähköisten henkilöautojen ostamiseen. Lisätietoja hankintatukien perusteista on luettavissa Traficomin verkkosivustolla.

⚠ Mitkä ovat yleisimmät hybridiautot Suomessa?

Suomen suosituimpia hybridiautoja ovat Volvon ja Toyotan hybridit. Myös Mercedes-Benzin, BMW:n, Škodan sekä Audin hybridimallit kiinnostavat kuluttajia.

Yhteenveto

 • i Hybridiauto on auto, jossa on sekä sähkö- että polttomoottori. Molemmat ovat polttomoottoriautoa ja täyssähköautoa pienemmät. Hybridiautojen energiaa ja polttoainetta säästäviin erikoisuuksiin kuuluvat regeneratiivinen jarrutus ja start-stop-järjestelmä.
 • i Hybridiautojen suosio on kasvanut, sillä niissä yhdistyvät monet sähkö- ja polttomoottoriautojen hyvät puolet: matalammat päästöt, pidempi toimintamatka sekä vähäisemmät polttoainekulut. Huonoihin puoliin kuuluvat etenkin kalliimmat autojen ja osien hinnat.
 • i Tiesitkö, että AUTODOC-verkkokaupasta voit ostaa osia edullisesti kaikenlaisiin ajoneuvoihin? Käytä helppoa hakukonettamme ja löydät kaikki tarvitsemasi osat ja tarvikkeet nopeasti!
Profiilisi on sinun henkilökohtainen assistenttisi

Se voi seurata kuluja, pitää lokia ja vaihtoaikataulua sekä tallentaa korjausoppaita, muistiinpanoja ja asiakirjoja