Kuinka puhdistaa auton sisätilat oikein? Vinkkejä ja suosituksia

Kuinka puhdistaa auton sisätilat oikein? Vinkkejä ja suosituksia

Vietät autossasi paljon aikaa: seisot ruuhkassa työmatkalla, ajat kauppaan, lähdet mökille ja sukuloimaan pitkienkin matkojen päähän. Autossa istumisesta tekee miellyttävämpää, kun sen sisätilat ovat puhtaat ja raikkaat. Valitettavasti moni kuljettaja ei kuitenkaan tee auton sisäpuhdistusta läheskään niin usein kuin olisi tarpeen.

Tässä artikkelissa annamme käytännön puhdistusvinkkejä jokaiselle autoilijalle. Kerromme, mitä hyötyä auton sisäpesusta on, mitä pitää puhdistaa ja miten auton sisätilojen puhdistus suoritetaan sekä mitä tarvikkeita tarvitset. Lopuksi annamme vinkkejä siisteyden ylläpitoon.

Auton sisäpuhdistus: Miksi auto kannattaa puhdistaa

Auton sisäpesussa ja sisäpuhdistuksessa on kysymys paitsi yleisestä mukavuudesta ja viihtyvyydestä, myös kuljettajan hyvinvoinnista ja ajoneuvon sisäosien käyttöiän pidentämisestä. Auton sisätilojen puhdistus onkin yhtä tärkeää kuin auton ulkopuolen säännöllinen puhdistaminen – sisätilat nimittäin likaantuvat nopeasti, kuten jokainen autonomistaja varmasti tietää.

 Auton sisäpuhdistuksen edut ovat seuraavat. 
 • + Sisätiloissa on miellyttävämpää olla. Lian, roskien, tahrojen, hiekan ja pikkukivien poistaminen tekee auton sisätiloista puhtaat ja miellyttävät. Säännöllinen puhdistaminen auttaa välttämään myös pahoja hajuja. Lue myös, kuinka päästä eroon pahoista hajuista autossa.
 • + Suojelet terveyttäsi. Ohjauspyörälle, verhoiluun ja kojelaudalle kertyy ajan myötä haitallisia bakteereja, jotka voivat vaaraksi terveydellesi. Poistat myös kosteutta, joka voi aiheuttaa jopa sienten muodostumista autoon. Lisäksi pöly ja siitepöly voivat aiheuttaa ongelmia allergikoille ja astmaatikoille.
 • + Auto säilyttää arvonsa. Puhdas ja raikas verhoilu ja hyväkuntoiset lattiat ovat olennaisia auton jälleenmyyntiarvon osalta.
 • + Puhtaus vaikuttaa turvallisuuteen. Tämä pätee varsinkin ikkunalaseihin; kaikenlaiset töhryt sisäpuolella vaikuttavat näkyvyyteen kielteisesti ja heikentävät näin liikenneturvallisuutta.
 • + Se käy aina vain helpommin. Kun pidät säännöllisesti huolta autosi siisteydestä, sinun ei tarvitse käyttää paljoakaan aikaa siisteyden ylläpitämiseen päivittäin tai viikoittain. Jos sen sijaan viivyttelet sisäpesua, siitä tulee raskaampaa ja monimutkaisempaa. Lisäksi säästät rahaa, mikäli pidät auton puhtaana ja teetät vain isomman sisäpesun asiantuntijoilla.

Mitä ja miten sinun pitäisi puhdistaa

Auton sisätiloissa on runsaasti eri osia ja elementtejä, jotka kaipaavat puhdistamista. Tärkeintä on puhdistaa säännöllisesti paikat ja kohdat, jotka likaantuvat nopeasti, ja joita kosketetaan usein. Puhdista siis säännöllisesti ainakin seuraavat.

 • i Lattia ja matot. Nämä kuuluvat ymmärrettävästi auton sisätilojen nopeiten likaantuviin kohtiin – pölyn, hiekan, pikkukivien, mudan ja muun lian kertymistä näille on vaikea välttää. Useimmiten irtolian saa kuitenkin poistettua matoilta helposti ravistelemalla niitä auton ulkopuolella. Myös kannettava pölynimuri on erittäin kätevä tarvike irtolian poistamiseen lattioilta. Ne voivat mallista riippuen kyetä poistamaan myös vettä.
  Auton sisäpesu äänekoski: lattia ja matot
 • i Kojelauta ja kojetaulu. Näihin kertyy pölyä ja tuhruja. Nämä eivät sinänsä vaikuta ajoneuvon toimintakykyyn, mutta on hyvä pitää kojelauta ja kojetaulu puhtaina, jotta erilaiset merkkivalot erottuvat selvästi ja jotta kojelaudalle voi mahdollisesti asettaa pieniä esineitä ilman niiden likaantumista. Nämä muoviset osat on käsiteltävä soveltuvilla aineilla ja lopuksi ne kannattaa kiillottaa huolellisesti vaikkapa sopivaa lasinpesuainetta käyttäen.
 • i Ohjauspyörä. Ohjauspyörä kuuluu auton bakteeripesiin; harvapa desinfioi käsiään ennen rattiin tarttumista. Siksi ohjauspyörän puhdistaminen kuuluu ehdottomasti tärkeimpiin auton sisäpuhdistuksen vaiheisiin. Huomioithan myös, että ohjauspyörän suojaamiseksi lialta on olemassa erilaisia suojakalvoja ja pehmikkeitä, jotka myös tekevät ohjauspyörään tarttumisesta mukavampaa.
  Auton sisäpuhdistus: Istuinten verhoilu
 • i Istuinten verhoilu. Istuimet likaantuvat todella helposti; kulkeutuuhan vaatteiden mukana istuimille likaa ja vettä. Useimmissa tapauksissa verhoilu (mukaan lukien niskatuen suoja) on kuitenkin helppo irrottaa ja sen voi pestä erikseen. Jos istuimet likaantuvat erittäin nopeasti, kannattaa ne suojata erillisellä suojalla, jonka puhdistaminen on vieläkin helpompaa.
 • i Tuulilasi. Tuulilasi kannattaa pestä sisäpuoleltakin säännöllisesti soveltuvilla puhdistusaineilla ja vaikkapa mikrokuituliinoilla. Se ei toki likaannu kovin nopeasti, jos sitä ei kosketeta paljain sormin.
  Auton sisätilojen puhdistus: tuulilasi
 • i Ovenkahvat. Nämäkin kuuluvat auton pahimpiin bakteeripesiin. Pyyhi ovenkahvat huolellisesti mahdollisimman usein.
 • i Hansikaslokero. Hansikaslokeroon kertyy helposti kaikenlaista pientä tarviketta ja jopa roskaa. Lokeron tyhjennyksen, puhdistuksen ja irtotavaran lajittelun tulisi olla osa jokaista sisätilojen puhdistusta.
 • i Ilmastoinnin säleiköt. Ilmastoinnin säleikköihin kertyy hyvin helposti pölyä sekä siitepölyä, pieniä roskia ja muuta likaa. Nämä on syytä pyyhkiä aina puhtaiksi ja mahdollisuuksien mukaan irrottaa ja pestä kokonaisuudessaan.
 • i Kosketusnäytöt ja painikkeet. Erilaiset kosketusnäytöt yleistyvät autoissa, ja ne voivat olla yhtä likaisia kuin matkapuhelimen ruutu. Ne kannattaa pyyhkiä kostealla liinalla ja mikrokuituliinalla puhtaiksi. Sama kannattaa tehdä erilaisille painikkeille ja nappuloille, kuten ohjauspylvään painikkeille.

Puhdistusaineet ja -tarvikkeet, joita saatat tarvita

Auton sisäpesu aine

Nyt, kun tiedät mitä sinun pitää puhdistaa, tarvitset enää vain puhdistusaineita ja -tarvikkeita. On autonomistajan onni, että jokaiselle puhdistettavalle kohteelle ei todellakaan tarvitse erillisiä puhdistusaineita tai -tarvikkeita, vaan ne voi valita helposti puhdistettavan materiaalin mukaan. Tällöin samaa auton sisäpesuainetta voi käyttää esimerkiksi kaikille muoviosille. On siis tärkeää valita aineita, jotka soveltuvat tietylle materiaalille, suojaavat UV-säteilyltä, hylkivät likaa sekä takaavat putipuhtaan lopputuloksen. Ota huomioon myös tuotteiden ympäristöystävällisyys (varsinkin myrkyllisyys) ja tuoksu; allergikkojen on syytä välttää voimakkaasti tuoksuvia tuotteita.

 Auton sisäpuhdistukseen tarvittavat aineet voidaan jakaa seuraaviin. 
 • i Puhdistusaineet ja -saippuat. Nämä hajustetut tai hajustamattomat aineet puhdistavat erilaiset pinnat hienovaraisesti. Auton sisäpesuaineita on saatavilla sekä tiivisteinä, joita voidaan laimentaa vedellä ja levittää pesusienellä, että valmiiksi käytettävinä aineina, jotka ovat usein suihkutettavia. Näiden käyttöön riittää usein aineen levittäminen pinnalle ja hierominen liinoilla tai pesusienillä, minkä jälkeen ne on usein pestävä pois. Lopputulos on pyyhittävä kuivaksi varmistaen, että pinnoille ei jää saippuajäämiä. On tärkeää valita auton sisäpesuaine tarkasti pinnan tyypin mukaan: muoville, metallille, nahalle, lasille yms. on erikoispuhdistusaineita, jotka ovat hellävaraisia pinnalle.
 • i Puhdistuspyyhkeet. Nämä puhdistavat pinttyneetkin tahrat loistavasti. Auton koko sisätilojen puhdistaminen pyyhkeillä on vaivalloista, mutta pyyhkeet soveltuvat erinomaisesti puhtauden ylläpitoon.
 • i Hoitoaineet. Puhdistuksen jälkeen pinnoille voi levittää erilaisia hoitoaineita, jotka pitävät pinnat säihkyvän puhtaina ja suojaavat niitä lialta ja naarmuilta. Myös nämä on valittava pintamateriaalin mukaan.
 • i Hajunpoistoaineet. Myös näitä voi levittää puhdistetulle pinnalle varmistamaan, että ei-toivotut hajut poistuvat. Usein ne ovat spraymuotoisia. Ne eivät pelkästään peitä hajua, vaan poistavat myös sen lähteen. Tämän tapahtuu usein hajottamalla hajua tuottavan kaasun kemiallisesti. Markkinoilla on saatavilla sekä yleiskäyttöisiä hajunpoistoaineita että juuri autoihin tarkoitettuja hajunpoistajia. Suosittelemme jälkimmäisten käyttöä parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.
 • i Verhoilunpuhdistusaineet. Verhoilunpuhdistusaineet on mainittava vielä erikseen, sillä ne on suunniteltu juuri auton verhoiluelementeille ja myös matoille. Ne ovat usein voimakasvaikutteisia ja suihkutettavia.
 • i Vahat. Erilaiset puhdistusvahat soveltuvat tietyille materiaaleille, varsinkin nahalle. Puhdistamisen lisäksi ne suojaavat nahkaa UV-säteilyn aiheuttamalta haalistumiselta ja kirkastavat nahan pinnan.
 • i Hajusteet. Kun puhdistus on valmis, kannattaa harkita autohajusteen hankkimista. Se pitää ajoneuvon sisätilat raikkaina ja hyväntuoksuisina. Monelle tulee autohajusteista mieleen tujuntuoksuinen hajukuusi, mutta näiden lisäksi markkinoilla on runsaasti miedompia hajusteita. Osa niistä on purkissa, joka asetetaan kuljettajan istuimen taakse, jolloin ne eivät ole näköhaittana tuulilasilla.
 Auton sisätilojen puhdistukseen saatat tarvita seuraavia tarvikkeita. 
 • i Pesusieni tai pesukinnas. Pehmeä pesusieni sopii sekä auton ulkoisten että sisäisten elementtien puhdistukseen, kun käytetään nestemäisiä puhdistusaineita. Pesukinnas on myös erittäin kätevä varuste auton sisäpesuun.
 • i Liina. Hellävaraiset puhdistusliinat auttavat sinua kuivaamaan lopputuloksen.
 • i Mikrokuituliina. Nämä ovat erinomaisia pölyhiukkasten päivittäiseenkin poistamiseen lasilta ja muilta pinnoilta.
 • i Harja. Valitse harja, jonka (mielellään nylonista valmistetut) harjakset ovat pehmeitä, jotta pääset eroon pinttyneistä tahroista naarmuttamatta pintoja.
 • i Autopölynimuri. Tämä on erittäin kätevä, ja usein melko edullinen, tarvike auton lattian ja istuinten puhdistamiseen pienistä roskista, hiekasta ja pikkukivistä.
 • i Painepesuri tai erillinen pesulaite. Ammattilaiset puhdistavat sisätilat usein painepesurin avulla, mutta tällainen ei ole välttämätön hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Painepesuri, pesulaite tai höyrypesuri toki nopeuttaa puhdistamista.
 • i Paineilmapistooli. Paineilman avulla puhdistat helposti irtoroskat paikoista, jotka ovat vaikeasti saavutettavissa käsin.

Vinkkejä auton puhdistamiseen ja puhtauden ylläpitoon

Annamme nyt joitain vinkkejä auton puhdistamiseen ja siihen, kuinka ylläpidät autosi puhtautta.

 Suorita siivous seuraavasti. 
 1. Aloita poistamalla roskat autosta – toivottavasti olet kerännyt niitä jo valmiiksi autoroskikseen tai muovipussiin.
 2. Irrota lattiamatot ja ravistele niistä hiekka ja pikkukivet pois. Pese ne tämän jälkeen saippuavedellä tai sopivalla pesuaineella.
 3. Imuroi lattiat ja istuimet sekä takakontti. Älä jätä vaikeasti saavutettavia paikkoja, kuten kulmia ja polkimien alla olevia kohtia, imuroimatta.
 4. Puhdista ja pyyhi kojelauta, kojetaulu, ohjauspyörä, ohjauspyörän kytkin, ovenkahvat, mukitelineet sekä muut pinnat.
  Auton sisäpesu itse: kojelauta ja kojetaulu
 5. Pyyhi ikkunoiden sisäpinnat puhtaiksi.
  Pyyhi ikkunoiden sisäpinnat puhtaiksi
 6. Irrota istuinten verhoilut ja puhdista irtoliasta kuten pikkukivistä ja lemmikkien karvoista. Pese ne. Yleensä niiden sisään on merkitty pesuohje. Kiinnitä erityistä huomiota pinttyneiden likatahrojen poistoon.
 7. Käsittele vaikeasti saavutettavat kolot esimerkiksi paineilmapistoolin avulla.
 8. Raikasta auto pitämällä ovia hetken aikaa auki. Voit myös valita sinua miellyttävän autohajusteen pitämään auton sisäilman raikkaana kauemmin.
  Raikasta auto pitämällä ovia hetken aikaa auki
 Vinkkejä auton siisteyden ylläpitoon: 
 • i Suojaa istuimet. Erityisesti lemmikkien ja lasten kanssa matkustaminen sotkee helposti istuimet. Niille onkin myynnissä suojia, jotka ovat helposti puhdistettavia ja suojaavat istuinten tekstiilipintoja likaantumiselta. Tällaiset kannattaa ehdottomasti hankkia. Älä unohda myöskään kuljettajan ja matkustajan puoleisen istuimen taakse asennettavaa potkusuojaa, joka suojaa istuimen selkäpuolta jalkojen aiheuttamalta likaantumiselta.
  Vinkkejä auton siisteyden ylläpitoon: suojaa istuimet
 • i Hanki autoroskis. Jos autossasi ei ole roskista, voit hankkia erillisen roskakorin autoon. Näitä on olemassa erikokoisia ja -muotoisia, erilaisilla kiinnityksillä. Näin vältät pienten roskien pyörimisen matkustamossa.
 • i Hanki selkänojatasku. Jos matkustamossa pyörii paljon irtoesineitä, kannattaa niille hankkia kuljettajan tai matkustajan istuimen selkäpuolelle kiinnitettävä selkänojatasku, joka tekee tavaroiden kuljettamisesta helpompaa. Järjestele vain irtoesineet niille sopiviin taskuihin.
 • i Puhdista kengät ennen autoon nousemista. Tämä jää monelta tekemättä. Ravistele vesi, jää ja lumi pois kengistä ennen kuin nouset autoon. Jos kenkäsi ovat mutaiset, pyyhi pahin muta pois ennen autoon nousemista.
 • i Puhdista sotkut heti. Moni pinttynyt tahra olisi vältetty, jos se olisi siivottu heti. Jos siis esimerkiksi läikytät juomaa autossa, älä aikaile vaan puhdista sotku välittömästi.
 • i Kiinnitä huomiota ruokailuun. Jos ruokailet autossa, kannattaa ruoan kuljetusmuotoihin kiinnittää huomiota. Eväät kannattaa pakata tiiviisiin astioihin, josta ne eivät pääse vuotamaan tai leviämään vahingossa ympäri autoa. Autossa syödessä kannattaa aina pitää sylissä lautasliinaa. Joissain selkänojataskuissa on kokoontaittuva pöytä, joka helpottaa takapenkillä istuvan lapsen ruokailua.
 • i Puhdista säännöllisesti. Tee auton sisäpesu itse vähintään kerran kuukaudessa. Kun ylläpidät tiettyä puhtaustasoa, siivoaminen käy aina sukkelasti.

Huomioithan, että mikäli olet kiireinen tai sinulla on fyysisiä rajoitteita, joiden takia auton sisäpesu itse ei ole sinulle mahdollista, voit myös teettää auton sisätilojen puhdistuksen ammattilaisilla. Hinnat liikkuvat yleensä noin 100 euron tietämillä.

Yhteenveto

 • i Auton sisätilojen puhdistus on yhtä tärkeä ajoneuvon ylläpidon vaihe kuin ulkoisten elementtienkin puhdistus. Se kannattaa tehdä noin kerran kuukaudessa.
 • i Auton sisäpuhdistukseen tulisi kuulua mattojen puhdistaminen, lattian imurointi, pintojen pyyhkiminen, ikkunoiden sisäpintojen puhdistus, ovenkahvojen puhdistus ja mielellään verhoilun irrottaminen ja peseminen. Erilaiset materiaalit vaativat erilaisia puhdistus- ja hoitoaineita.
 • i Tarvikkeet auton siivoukseen löydät AUTODOC-verkkokaupasta. Meidän laaja ja laadukas valikoimamme sisältää sopuhintaisia tuotteita luotetuilta tuotemerkeiltä ja alan nousevilta tähdiltä. Tervetuloa tutustumaan tämänhetkisiin tarjouksiimme!
  Profiilisi on sinun henkilökohtainen assistenttisi

  Se voi seurata kuluja, pitää lokia ja vaihtoaikataulua sekä tallentaa korjausoppaita, muistiinpanoja ja asiakirjoja