Miten valita sopivat vanteet autoon

Miten valita sopivat vanteet autoon

Vanteet ovat ajoneuvon pyörien osia, jotka tukevat rengasta. Ne asennetaan pyörien keskelle niin, että ne koskevat auton renkaan sisäpintaa ja yhdistävät renkaan pyörän keskiöön. Näitä teräksestä tai alumiinista valmistettavia osia on tarjolla hyvin monenlaisia eri ko’oissa ja rakenteissa.

Tässä artikkelissa kerromme sopivien vanteiden valinnasta ja asennuksesta ja esittelemme markkinoiden parhaat vanteet.

Mitä ovat auton vanteet?

Auton vanne on käytännössä katsoen auton pyörä, jossa ei ole rengasta, eli pelkkä paljas metalliosa. Varsinaisesti vanteella tarkoitetaan kuitenkin juuri kehää, joka on kiinni renkaan sisäpinnassa, ja voi olla kiinni pölykapselissa tai laipassa. Useimmiten vanne ja pölykapseli ovat kiinni toisissaan hitsaus- tai muun liitoksen kautta.

Vanteen pääasiallinen käyttötarkoitus on tukea rengasta ja yhdistää se tiiviisti pyörään. Sopivan kokoinen vanne takaa renkaan ja sisävanteen oikeaoppisen sovittamisen, mikä on olennaista ajon kannalta.

Vanteita valmistetaan pääasiassa alumiiniin ja magnesiumiin perustuvista metalliseoksista tai täysin näistä, teräksestä tai kromista. Vanteet voidaan pinnoittaa muun muassa polytetrafluorieteenillä eli teflonilla tai keraamisella pinnoiteaineella niiden suojaamiseksi pölyä, tiesuolaa, likaa ja muuta pyörälle haitallista materiaalia vastaan.

Vanteiden koot ja merkinnät

Pyöriä ja renkaita on eri kokoisia, joten luonnollisesti vanteitakin on saatavilla monissa eri ko’oissa. Kaikki vanteet eivät siis sovi kaikkiin ajoneuvoihin; yleisesti ottaen urheiluautoissa, katumaastureissa ja premium-luokan malleissa sekä hyötyajoneuvoissa on isommat renkaat kuin tavallisissa henkilöautoissa. Mitkä vanteet autooni sitten sopivat? Vastaus löytyy ainakin ajoneuvon ohjekirjasta, jossa valmistaja määrittelee sopivan koon.

Usein vanteiden koot saatetaan merkitä esimerkiksi näin: 6,5 x 15. Tässä 6,5 tarkoittaa pyörän leveyttä tuumina, 15 taas pyörän halkaisijaa tuumina. Pienempi luku on normaalisti aina leveys, suurempi halkaisija. Toinen vanteista löytyvä mystinen numero voi olla vaikkapa ET38. “ET” tulee saksan kielen sanasta Einpresstiefe, joka tarkoittaa samaa kuin suomessa yleisemmin käytössä oleva englannin sana vanteen “offset”. Joillakin valmistajilla merkintä on “IS”. ET-arvo tarkoittaa etäisyyttä vanteen keskilinjasta vanteen kiinnityspintaan sivusta päin havainnoituna. Esimerkissä se on siis 38 millimetriä. Offset voi olla positiivinen, jolloin kiinnityspinta on keskilinjan ulkopuolella, mutta myös negatiivinen, jolloin kiinnityspinta on sisempänä pyörän keskilinjasta.

Pulttien merkinnät saattavat myös aiheuttaa hämmennystä. Mitä mahtaa esimerkiksi tarkoittaa merkintä 4 x 100? Merkintä tarkoittaa, että pyörän keskiöön tulee neljä pulttia tai lukkomutteria, joiden halkaisija on 100 mm.

Auton vanteiden asennus

Auton vanteiden asennus

Vanteiden asennus autoon tapahtuu yleensä uusien renkaiden asennuksen yhteydessä.

Alla ohjeet tavanomaiseen vanteiden asennukseen. Otathan huomioon että toimenpide voi olla erilainen eri ajoneuvoille ja renkaille. Tutustu huolellisesti ajoneuvon ohjekirjaan ja renkaan asennusohjeisiin ennen asentamisen aloittamista.

 1. Aja auto tasaiselle pinnalle. Löysää renkaiden lukkomuttereita tai pultteja ja nosta sitten autoa tunkin avulla.
 2. Aloita poistamalla vanhat renkaat ja pyörät.
 3. Määrittele uuden renkaan pyörimissuunta ja tarkista, että uusi rengas ja vanne ovat puhtaita ja käsittele renkaan sisä- ja ulkopinta liukastuttavalla nesteellä kuten pesuaine-vesiseoksella.
 4. Aseta kostuttamasi vanne tasaiselle pinnalle. Sen jälkeen paina uusi rengas kiinni vanteeseen. Tähän vaaditaan voimaa – onhan rengas jäykkä – ja siinä kannattaakin käyttää apuna työkaluja kuten kumivasaraa ja rengasrautaa. Voit liukastuttaa rengasta ja vannetta lisää, jos rengas ei meinaa painua paikalleen.
 5. Valmista. Aseta nyt pyörä paikalleen ja käytä sopivia lukkomuttereita tai pultteja. Kiristä sopivasti.
 6. Laske auto ja testaa renkaiden toiminta.

Jos et onnistu asennuksessa, ei hätää. Huoltamot tarjoavat palvelua ympäri Suomen. Itse työ ei maksa paljoa, mutta uudet osat saattavat olla kalliita, joten kannattaa tutustua luotettavien myyjien kuten AUTODOC:in edullisiin ja laadukkaisiin osiin.

Vanteiden puhdistusvinkkejä

Vanteiden puhdistusvinkkejä

Pyörät ja niiden vanteet likaantuvat ajossa väistämättä. Siksi on syytä puhdistaa ne säännöllisesti, vaikkapa 2-3 viikon välein.

 Puhdistuksen voit tehdä esimerkiksi näin: 
 1. Suihkuta vanteen pinnalta lika ja roskat pois paineletkun avulla.
 2. Hankaa vannetta pesusienellä, jotta pinttynyt lika irtoaa. Voit käyttää apunasi autoshampoota tai muuta autonpesuainetta. Erittäin pinttyneeseen likaan voit käyttää myös vahvempia pesuaineita ja antaa liota hetken.
 3. Harjaa vanne puhtaaksi sopivalla pehmeäharjaksisella harjalla.
 4. Huuhtele ja kuivaa rengas.
 5. Pinnoita vanne sen materiaalille sopivalla suoja-aineella.

Parhaat auton vanteet

Esittelemme nyt markkinoilla saatavilla olevia ensiluokkaisia vanteita eri valmistajilta ja eri hintaluokista.

Concaver

Concaverin vanteiden ykkösmalleja ovat CVR1, CV2, CVR3 sekä CVR4. Niitä on jokaista saatavilla neljässä koossa ja ne ovat kaikki tyylikkäitä ja tukevat ajon dynamiikkaa ensiluokkaisesti. Näitä vanteita on saatavilla näyttävinä titaanin-, grafiitin-, pronssin- sekä mustan ja punaisen värisinä malleina. Concaverin vanteiden ulkomuotoa voi kuvailla klassisen tyylikkäiksi ja ne korostavat ajoneuvon urheilullista ilmettä. Mistään halpisosista ei ole kyse: hinnat lähtevät noin 500 eurosta.

Japan Racing

Japan Racing (tunnetaan myös lyhenteellä JR) valmistaa kolmea vannesarjaa: JR-X-sarjaa nelivedoille, maastoautoille ja painavammille ajoneuvoille, näyttävillä ja monipuolisilla designeilla varustettua Tuner-sarjaa sekä uusinta huippukevyttä SL- eli Super Light -sarjaa. Japan Racingin vanteiden hinta-laatusuhde on hyvä: monien näiden laadukkaiden vanteiden lähtöhinta on vain vähän yli 100 euroa. Tämän valmistajan vanteita on saatavilla eri pulttijaoilla sekä eri ko’oissa.

Advanti

Advanti on singaporelaisen YHI International Ltd -yrityksen brändi. Sen vannesarjat ovat Advanti DST ja Advanti Racing. Molempien sarjojen vanteet ovat melko perinteisiä ja muotoilultaan tyylikkään ja ajattoman pelkistettyjä. Yksinkertainen design tekee niiden puhdistamisesta helppoa. Suosituimpia yksittäisiä malleja ovat muun muassa Advanti Hybris, FS Fastoso, Lupo, Bello, Diviso ja Classe. Saatavilla olevat koot vaihtelevat 17 ja 22 tuuman välillä. Advanti voi olla tuttu myös formula 1 -sarjaa seuranneille: onpa tämän valmistajan vanteita nähty formula-autoissakin.

AEZ

Alumiinivanteet autoon: AEZ

AEZ Leichtmetallräder on vuonna 1934 perustettu, varsinkin kevytvanteistaan tunnettu saksalainen valmistaja. Se valmistaa vanteita monille suurille saksalaisille autonvalmistajille kuten Audille, Mercedes-Benzille ja BMW:lle. AEZ:n vanteet ovat taattua saksalaista huippulaatua ja erityisesti mustat vanteet huokuvat sporttista eleganssia. AEZ korostaa mielellään markkinoinnissaan vanteidensa suorituskyvyn säilyvän erinomaisena myös lumisella talvisäällä. Valmistajan vanteiden hinnat vaihtelevat suuresti tyypin mukaan.

O.Z

Italialainen O.Z on erikoistunut nimenomaan pyöriin ja vanteisiin. Sen tuotesarjoihin kuuluvat Atelier Forged, O.Z Racing ja Sparco. Kahteen ensimmäiseen kuuluu näyttäviä vanteita, joista joissain on jopa kuutta eri väriä. Suunnittelultaan suurin osa O.Z:n vanteista on pelkistettyjä, minkä ansiosta ne on helppo puhdistaa. O.Z:n urheiluvannesarjasta on valittu useita vanteita formula 1 -autoihin; tällä hetkellä O.Z:n vanteet löytyvät peräti seitsemän tallin autoista. Lisäksi niitä on nähty ralliautoissa sekä formula 4- ja IndyCar-sarjoissa.

Ballistic

Ballistic-vanteita valmistaa kalifornialainen Prestige Autotech Corporation. Ne ovat erityisesti maastoajon olosuhteisiin suunniteltuja. Ulkomuodoltaan ja suunnittelultaan Ballisticin vanteet ovat vakuuttavan voimakasrakenteisia ja jykeviä. Nämä tummat alumiinivanteet tarjoavat loistavan hinta-laatusuhteen ja niiden koot vaihtelevat 15 ja 22 tuuman välillä. Ne ovat loistava valinta katumaasturiin tai kuorma-autoon. Erityisesti Ballistic Jester -vanteet ovat keränneet erinomaisia arvosteluja autoilijoilta.

BBS

Vanteet autoon - BBS

Saksalaisen BBS:n vanteet on valittu monissa vertailuissa kaikista parhaiksi ja BBS tunnetaankin harvinaislaatuisen innovatiivisena valmistajana, joka hyödyntää ykkösluokan insinööritaitoa. BBS valmistaa vanteita muun muassa Volkswagenin, Mercedes-Benzin, Porschen ja BMW:n premium-luokan autoihin. BBS:n vanteissa yhdistyvät harvinaisen hyvällä tavalla kovuus ja keveys, korkea suorituskyky sekä erittäin näyttävä ulkomuoto. BBS:n suosituimpiin malleihin kuuluvat muun muassa CF, CH, CO, F1, SR, SV, LM sekä CH-R. Vanteiden hinnat vaihtelevat edullisimmillaan noin 150 eurosta jopa 1 000 euroon.

Yhteenveto

 • i Vanteet ovat ajoneuvon pyörän osa, joka yhdistää renkaan pyörään. Niitä on saatavilla useita kokoisia ja niitä valmistetaan eri materiaaleista.
 • i Vanteet on suhteellisen helppoa asentaa itsekin, eikä niiden säännöllinen puhdistus ole lainkaan vaikea toimenpide.
 • i Mitä, jos tilaisit seuraavat vanteet ulkomailta? AUTODOC-verkkokauppa toimittaa sinulle laadukkaat ja tyylikkäät vanteet luotettavasti osoitteeseesi Suomeen. Hae sopivat vanteet rekisterinumerolla vain parissa sekunnissa. Hyödynnä mehukkaat tarjouksemme ja osta vanteet edullisesti!

Kommentoi

Your email address will not be published. Required fields are marked *