Talvirenkaat 2021: Parhaat talvirenkaat ja vaihtoajat

Talvirenkaat 2021: Parhaat talvirenkaat ja vaihtoajat

Suomen ilmastossa talvirenkaat ovat välttämättömyys ja niiden käyttöä vaaditaan myös laissa. Oikeanlaisten talvirenkaiden valitseminen on tärkeää, jotta turvallisuus talviajossa liukkailla ja märillä pinnoilla voidaan taata.

Tässä artikkelissa kerromme talvirenkaiden ominaisuuksista ja lain niille asettamista vaatimuksista sekä vaihtoajoista. Kerromme myös, kuinka valitset hyvät renkaat autoon: esittelemme nimittäin markkinoiden parhaat talvirenkaat vuonna 2021.

Talvirenkaiden tyypit ja ominaisuudet

Talvirenkaat ovat auton, moottoripyörän tai polkupyörän renkaat, jotka on suunniteltu erityisesti talviolosuhteissa ajamiseen. Talviolosuhteet asettavat erityisvaatimuksia ajoneuvon pidolle, sillä renkaiden on pidettävä jäällä, lumessa, asfaltilla, vedessä ja toisaalta myös kuivalla maalla ja lisäksi kestettävä kylmyyttä. Yleisimmät auton talvirengastyypit ovat kitkarenkaat ja nastarenkaat, jotka molemmat ovat alun perin suomalaisia keksintöjä.

 • i Kitkarenkaat perustuvat renkaan pinnan lamelleihin, jotka tarttuvat ajopinnalle kiihdytyksen ja jarrutuksen aikana. Nastarenkaisiin verrattuna näiden renkaiden pito on hieman heikompi, mutta toisaalta niiden ajomukavuus on hyvä ja ne pitävät vähemmän melua.
  Kitkarenkaat
 • i Nastarenkaat taas perustuvat metallisiin tai keraamisiin nastoihin, jotka parantavat pitoa jäällä ja lumessa. Nastarenkaiden pito on hyvä ja moni autoilija luottaakin talviajossa ensisijaisesti nastarenkaisiin. Toisaalta nastat kuluvat nopeasti asfalttipinnoilla. Nastat myös kuluttavat asfalttia, mikä aiheuttaa katupölyä.
  Nastarenkaat

Traficomin vuonna 2017 tilaaman tutkimuksen mukaan kitka- ja nastarenkaiden turvallisuudessa ei juuri ole eroa, vaan talviajossa sattuneita onnettomuuksia yhdistää lähinnä liian suuri nopeus.

Talvirenkaat valmistetaan erityisesti talviolosuhteisiin suunnitellusta kumiseoksesta, joka sisältää tavallisia renkaita enemmän luonnonkumia ja piidioksidia. Tämän ansiosta renkaat eivät kovetu kylmässä yhtä paljon kuin tavalliset renkaat, mikä parantaa niiden pitoa. Sopiva talvirenkaiden paine on 0,2-0,3 baria; on hyvä ottaa huomioon, että pakkanen laskee renkaiden painetta. Talvirenkaiden kulutuspinnan kuvioissa on lamellien lisäksi uria, jotka ohjaavat vettä pois kulutuspinnalta ja vähentävät näin esim. vesiliirron riskiä loskakelillä ajettaessa.

Talvirenkaiden vaihtoaika

Talvirenkaiden vaihtoaika

Renkaat vaihdetaan Suomessa kahdesti vuodessa eli keväisin ja loppusyksystä. Tieliikennelaissa säädetty talvirengaspakko on voimassa 1. joulukuuta alkaen aina helmikuun lopulle asti. Kesärenkaat on vaihdettava jälleen viimeistään 31. maaliskuuta tai toisen pääsiäispäivän jälkeisenä maanantaina riippuen siitä, kumpi on myöhempi ajankohta. Suomi on kuitenkin suuri maa, jonka ilmasto-olosuhteet vaihtelevat paljon. Tämän takia säännöt joustavat sääolojen mukaan. Pohjois-Suomessa talvirenkaita voidaan siis käyttää jo lokakuulta aina huhti-toukokuulle asti lumisuudesta ja säästä riippuen.

Kun talvirenkaat eivät ole käytössä, niitä tulisi säilyttää kuivassa, varjoisassa, puhtaassa ja hyvin ilmastoidussa paikassa, jonka lämpötilan tulisi olla 10 ja 25 celsiusasteen välillä. Lue lisää renkaiden kausisäilytyksestä: Miten talvirenkaat tulisi säilyttää?

Parhaat talvirenkaat

Parhaat talvirenkaat

Esittelemme nyt markkinoiden parhaat talvirenkaat koottain ja kerromme niiden ominaisuuksista.

Huom! Rengasmerkinnöissä ensimmäinen numero tarkoittaa leveyttä, toinen korkeutta ja loppu tyyppiä ja halkaisijaa. Esim. 205/55 R16 = renkaan leveys on 205 mm, korkeus 55 % sen leveydestä, ja sen tyyppi R on vyörengas, jonka reiän halkaisija on 16 tuumaa.

Parhaat talvirenkaat 205/55 R16

 • Goodride Snowmaster. Oletko jo kuullut Goodridesta? Kyseessä on kiinalainen rengasvalmistaja, joka on kotimaassaan huippusuosittu, eikä suotta. Nämä henkilöauton talvirenkaat ovat hyvälaatuiset ja hätkähdyttävät edulliset. Ne ovat korkean piidioksidipitoisuutensa ansiosta erittäin joustavat ja niiden V-muotoinen kulutuspinnan kuvio vähentää vesiliirtoriskiä ja ohjaa loskan tehokkaasti pois pinnalta. Renkaiden nopeusluokka on H (210 km/h) ja kantavuusluokka 91 (615 kg).
 • Kumho WP51. Eteläkorealainen Kumho testaa Euroopassa myymiään talvirenkaitaan Ivalon olosuhteissa Suomessa, joten ne sopivat loistavasti Suomen vaativiin olosuhteisiin. Kumhon WP51-talvirenkaat ovat sopuhintaiset kitkarenkaat, joiden pito jäisellä ja lumisella pinnalla on tukeva. Renkaat ovat käytössä hieman meluisammat kuin kalliimmat mallit, mutta ajavat asiansa loistavasti. Näidenkin renkaiden nopeusluokka on H ja kantavuusluokka 91.
 • Rotalla Setula W Race. Rotalla on kiinalainen rengasvalmistaja, jonka renkaat kuuluvat alempaan hintaluokkaan. Setula W Race -talvirenkaat ovat saaneet hyviä arvioita vierintävastusta vähentävästä suunnittelustaan, joka auttaa säästämään polttoainetta, vähentämään meteliä ja parantamaan pitoa jäällä ja lumella. Rotalla Setula W Race -kitkarenkaiden nopeusluokka on V (240 km/h) ja kantavuusluokka 91. Näiden renkaiden ainoa heikkous on huonompi pito märällä pinnalla.

Parhaat talvirenkaat 195/65 R15

 • Winter Tact WT 81. Winter Tact WT 81 -talvirenkaat on XL-merkityt, mikä tarkoittaa, että ne on vahvistettu. WT 81 -renkaiden kantokapasiteetti on siis tavallista suurempi. Kantavuusluokka on 95 (690 kg) ja nopeusluokka T (190 km/h). Nämä kitkarenkaat kuuluvat alempaan hintaluokkaan. Renkaat on pinnoitettu, mikä osaltaan laskee hintaa. Viimeistään Winter Tact WT 81 -talvirenkaat todistavat, että vanhat epäluulot pinnoitettuja renkaita kohtaan eivät enää ole nykypäivää!
 • Maxxis Premitra Snow. Maxxis on taiwanilainen rengasvalmistaja, joka on perinteisesti tunnettu parhaiten polkupyörän renkaiden valmistajana. Sittemmin Maxxis on kuitenkin julkaissut loistavia auton renkaita, kuten uuden sukupolven Premitra Snow -sarjan talvirenkaat. Näiden piidioksidilla päällystetty kulutuspinta ja sen V-muotoinen kuvio takaavat parhaan pidon talviolosuhteissa. Mikä parasta, Premitra Snow -renkaat kuuluvat keskimmäiseen hintaluokkaan, joten ne sopivat useimmille lompakoille. Näiden renkaiden nopeusluokka on T ja kantavuusluokka 91.
 • Linglong WINTER HP. Kiinalainen Linglongin Winter HP -kitkarenkaat kuuluvat alimpaan hintaluokkaan. Niiden nopeusluokka on T (190 km/h) ja kantavuusluokka 95 (690 kg). Nämä renkaat soveltuvat täydellisesti tavanomaiseen kaupunkiajoon ja täyttävät tarkan markan autoilijan toiveet. Niiden pito sekä lumella että jäällä on hyvä, ja ne tuottavat suhteellisen vähän meteliä.

Parhaat talvirenkaat 225/55 R17

 • Double Coin DW300XL. Double Coin on kiinalainen valmistaja, joka tunnetaan erityisesti kuorma-autojen renkaista. DW300XL-kitkarenkaat ovat melko edulliset mutta hyvälaatuiset talvirenkaat. Niiden nopeusluokka on V (240 km/h) ja kantavuusluokka 101 (825 kg). Nämä renkaat kestävät siis suurempaa kuormitusta ja soveltuvatkin henkilöauton lisäksi myös esimerkiksi pakettiautoon. Liukaspidoltaan ja polttoainetehokkuudeltaan nämä renkaat eivät ihan yllä kalliimpien tasolle, mutta nämä soveltuvat loistavasti tavalliseen ajoon.
 • Petlas Snow Master. Petlas on turkkilainen rengasvalmistaja. Sen parhaat talvirenkaat ovat Snow Master -sarjaa. Näitä renkaita on kiitelty erityisesti erinomaisesta pidosta lumessa ja kuivilla pinnoilla sekä maltillisesta kulumasta. Petlaksen renkaat edustavat keskimmäistä hintaluokkaa: ne eivät ole kaikista halvimpia, mutta ne eivät ole myöskään ylihinnoiteltuja. Petlas Snow Master W651 -kitkarenkaiden nopeusluokka on V ja kantavuusluokka 101.
 • Debica Frigo HP2. Debica on Puolan johtava rengasvalmistaja. Sen Frigo HP2 -talvirenkaiden parhaisiin ominaisuuksiin kuuluvat hyvä pito kuivilla ja lumisilla pinnoilla ja vähäinen melu. Lisäksi renkaat vuonna 2018 arvostellut Auto Bild -lehti totesi niillä olevan melko hyvä vierintävastus ja kohtuullisen hyvä kulutuskestävyys. Debican renkaat ovat hieman edellä mainittuja kalliimpia. Niiden nopeusluokka on V ja kantavuusluokka 101.

Lue seuraavaksi: Renkaiden vaihto

Yhteenveto

 • i Kunnon talvirenkaat ovat välttämättömyys Suomen ilmasto-olosuhteissa, minkä takia niitä on lain mukaan pakko käyttää talviaikaan.
 • i On olemassa sekä kitka- että nastarenkaita, joilla on molemmilla omat hyvät puolensa.
 • i Luotettavia talvirenkaiden valmistajia ovat muun muassa merkit Goodride, Debica, Petlas, Rotalla, Kumho sekä Maxxis. Näitä kaikkia sekä monien muiden valmistajien renkaita löydät AUTODOC-verkkokaupasta. Tule tutustumaan valikoimaamme jo tänään!
Profiilisi on sinun henkilökohtainen assistenttisi

Se voi seurata kuluja, pitää lokia ja vaihtoaikataulua sekä tallentaa korjausoppaita, muistiinpanoja ja asiakirjoja