Auton kiillotus: näin teet myllytyksen itse

Auton kiillotus: näin teet myllytyksen itse

Auton kiillotus kohentaa huomattavasti auton ulkoasua ja voi saada auton näyttämään kuin upouudelta. Kiillotus voidaan suorittaa käsin, mutta myös koneellisesti, jolloin puhutaan auton myllytyksestä.

Tässä artikkelissa kerromme, mitä hyötyä kiillotuksesta on sekä kuinka auton kiillotus ja vahaus tapahtuu. Vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin.

Auton kiillotus, myllytys vai vahaus?

Kiillotus tarkoittaa kiillotusaineen levittämistä auton pinnalle, joka auttaa parantamaan auton ulkoasua ja poistamaan epäpuhtauksia ja pieniä naarmuja. Pitkän aikaa autoharrastajat olivat vakuuttuneita siitä, että auton kiillotus on parasta tehdä käsin mahdollisimman hyvän lopputuloksen varmistamiseksi. Sittemmin erityiset kiillotuskoneet ovat kehittyneet ja auton myllytys eli koneellinen kiillottaminen tuottaa vähintään yhtä hyvän lopputuloksen kuin käsin työskenteleminen. Kiillotuskoneella tehtävä laikkakiillotus vaatii kuitenkin tiettyä osaamista, eikä välttämättä ole aloittelijalle sopiva projekti.

Tärkeää on joka tapauksessa ymmärtää, että kiillotus ja myllytys ovat oikeastaan hankaavia prosesseja, ja kiillotusaineet ovat voimakkaita kemikaaleja, jotka ohentavat auton maalipintaa. Tätä ei aina tule ajatelleeksi, vaikka asia on olennainen: jokainen kiillotuskerta ohentaa osaltaan maalipinnan syvyyttä. Liiallinen kiillottaminen voi siis johtaa erittäin epätoivottuihin lopputuloksiin.

Auton kiillottamisesta ei voi puhua ilman vahauksen mainitsemista. Auton vahaus kannattaa tehdä kiillottamisen tai pelkän perusteellisen puhdistamisenkin jälkeen. Vahakerros suojaa auton maalipintaa ympäristön haittatekijöiltä, kuten UV-säteiltä, estäen näin sen haalistumista. Toisaalta se myös suojaa naarmuja vastaan ja auttaa näin säilyttämään auton kiillotettuna kauemmin. On huomioitava, että vahaus on kuin meikki: se saa auton näyttämään todella hyvältä ja suojaa sitä, mutta on lyhytaikainen ratkaisu. Paraskaan vahaus ei kestä kovin pitkään, eikä paksun vahakerroksen levittämisestä ole erityistä lisähyötyä.

Miksi auto kannattaa kiillottaa?

Auton kiillotuksella on enemmän hyötyjä kuin nopeasti tulisi ajatelleeksi. Maalipinnan ja ajoneuvon värin kirkastuminen ja pinnan kiiltäminen on tietysti päivänselvä hyöty. Tämän lisäksi kiillotus auttaa korjaamaan pienemmät maalipinnan ja korin vauriot, korjaamaan värin ja maalin epätasaisuudet, torjumaan haalistumista sekä syväpuhdistamaan pinnan pinttyneistä epäpuhtauksista. Ja vaikka kaikki olisikin kunnossa ja maalissa ei olisi mitään vikaa, kannattaa kiillotus silti tehdä: se nimittäin pidentää auton maalin elinkaarta. Lisäksi kiillotuksen yhteydessä poistetaan kulunut maali ja tasoitetaan pinnat, jolloin maali ei pääse kuivumaan, halkeilemaan tai irtoamaan.

Auton kiillotus: Ohje

Annamme nyt yleisluontoiset ohjeet auton kiillotukseen. Huomioithan, että vaikka kiillotus vaikuttaa yksinkertaiselta työltä, se kannattaa tehdä huolellisesti, se on erittäin aikaa vievää, ja se kannattaa mielellään jättää asiantuntijoiden tehtäväksi, mikäli sinulla ei ole lainkaan asiaankuuluvaa osaamista. Kiillotus tulee suorittaa sisätiloissa tai varjoisassa ja kuivassa paikassa, johon ei tuule. Varmista, että lapset, lemmikit jne. eivät pääse tilaan, jossa kiillotus tehdään. Ennen aloittamista varmista, että olet valinnut autosi maalipinnalle sopivat kiillotustyynyt ja -aineet.

 1. Pysäköi auto tasaiselle ja puhtaalle pinnalle.
 2. Suihkuta ajoneuvon pinnalle vettä. Pyri jo nyt poistamaan pinttyneet liat. Huolehdi, että suihkutat kaikki mahdolliset paikat. Kannattaa pestä myös renkaat ja pyörät.
 3. Pese nyt auto käsin sopivalla autosaippualla tai puhdistusaineella, joka ei sisällä vahaa tai kiillotusainetta. Käytä apunasi pesusientä ja liinaa.
  Pese auto käsin sopivalla autosaippualla
 4. Kostuta kiillotustyyny kiillotusaineella kosteaksi, mutta ei liian märäksi. Voit myös levittää kiillotusainetta suoraan auton pinnalle.
 5. Aseta kostea kiillotustyyny kiillotuskoneeseen tai jatka käsin, mikäli sinulla ei ole kiillotuskonetta.
 6. Käsittele yksi elementti kerrallaan liikuttaen kiillotuskonetta (tai käsin) kiillotustyynyä edestakaisin painaen sitä jatkuvasti saman verran. Varmista, että kiillotustyyny on tasaisesti auton pinnan myötäisesti.
  Auton kiillotus
 7. Kun maali kiiltää ja kiillotusaine on hävinnyt, voit siirtyä käsittelemään seuraavaa elementtiä. Kiiltävää pintaa ei ole tarpeen kiillottaa enää enempää.
 8. Huuhtele kiillotustyyny välillä ja pidä se jatkuvasti kosteana.
 9. Tee kiillotus varoen varsinkin jos käytät kiillotuskonetta, sillä sen reunat voivat osua osiin, joita et halua kiillottaa (esim. kumitiivisteet).
 10. Valmista tuli! Nyt voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Auton vahaus: Ohje

Kiillotettu auto on syytä vahata, jotta kiillotettu pinta säilyy kiiltävänä mahdollisimman pitkään ja jotta se saa suojan ympäristön haittatekijöitä ja naarmuuntumista vastaan. Vahataksesi auton, hanki autolle sopivaa laadukasta vahaa ja työskentele edelleen kuivassa ja varjoisassa paikassa.

 Noudata seuraavia ohjeita. 
 1. Aloita pesemällä kiillottamasi auto, jotta kiillotusaineen jäämät poistuvat sen pinnalta. Anna auton kuivua pestyäsi sen.
 2. Levitä vahapinnoite auton maalipinnalle tyynyn avulla pyörivin liikkein.
 3. Kun vaha on kuivunut, kiillota jäämät pois mikrokuituliinojen avulla.
  Auton vahaus: Ohje
 4. Valmista tuli!

Huomoithan, että on olemassa erilaisia autovahoja. Niillä on tiettyjä eroavaisuuksia. Yleisiin autovahoihin kuuluvat muun muassa karnaubavaha, mehiläisvaha, synteettinen vaha sekä tietyt hartsit ja polymeerit. Tietyt luonnolliset öljyt, kuten pellavansiemenöljy, voivat parantaa auton kiiltoa ja suojausta, mutta vastaavia öljyjä on saatavilla myös synteettisinä versioina.

 Usein kysyttyjä kysymyksiä 

Vastaamme nyt usein kysyttyihin kysymyksiin auton kiillotukseen liittyen.

⚠ Miten auton muovin kiillotus tapahtuu?

Autoissa on runsaasti muoviosia, joita ei voi kiillottaa täysin samalla tavalla kuin korin pintaa; kiillotusaine on niille liian voimakasvaikutteinen. Sekä sisätiloista että esimerkiksi moottoritilasta löytyville muoviosille voi käyttää erityistä muovikirkastusainetta. Kyseessä on suihkutettava aine, jota levitetään puhdistetuille muovipinnoille samaan tapaan tyynyllä kuin kiillotusainetta auton korille. Aine kirkastaa muovin sävyä ja poistaa likaa sekä pieniä naarmuja.

⚠ Entä miten tapahtuu vanteiden kiillotus?

Vanteet altistuvat runsaalle korroosiolle, joten niiden säännöllinen puhdistus ja kiillotus on tärkeää. Aloita puhdistamalla vanteet ja suihkuta sitten niihin sopivaa kiillotusainetta (yleensä alumiiniseoksille sopivaa ainetta). Älä käytä happoja sisältäviä aineita, jotka saattavat nopeuttaa kulumista. Kiillota sitten vanteet ja mutterit pehmeäharjaksisella harjalla. Muista puhdistaa myös renkaat. Huuhtele ja kuivaa renkaat ja vanteet lopuksi huolellisesti.

⚠ Mitä eroja kiillotusaineilla on?

Erilaisilla kiillotusaineilla on merkittäviä eroja. Tämän takia niiden valintaan tulee kiinnittää erityistä huomiota. Tarkista, millaisille materiaaleille kiillotusaine soveltuu (liian voimakkaita kemikaaleja on hyvä välttää, jos mahdollista), mitä ainesosia se sisältää, kuinka pitkän käyttöiän valmistaja sille lupaa ja miten ja paljonko ainetta voi levittää. Vertaile hintoja ja lue arvosteluja ennen kiillotusaineen valintaa.

⚠ Voiko autoa kiillottaa liikaa?

Kyllä voi. Jatkuvasti autoa ei kannata olla kiillottamassa. Varsinkin lian saa korin pinnalta pois usein jo pesemällä auton – tämä on hyvä tehdä viikottain. Varsinainen kiillotus kannattaa tehdä enintään 3-4 kertaa vuodessa käyttäen hankaamatonta kiillotusainetta. Liian usein tapahtuva kiillotus kuluttaa maalipintaa tarpeettoman paljon.

⚠ Miten tapahtuu mustan auton myllytys?

Musta auto menettää kiiltonsa helposti, koska jos siihen ilmaantuu naarmuja ja epäpuhtauksia, sen pinnan kyky heijastaa valoa heikkenee. Kiillon voi palauttaa kiillottamalla auton seuraavasti. Ensimmäiseksi sinun tulee pestä auto huolellisesti ja kuivata se. Levitä sitten ajoneuvon pinnalle esipuhdistusainetta, levittäen sitä enemmän likaantuneisiin tai naarmuuntuneisiin kohtiin. Huuhtele, kuivaa ja levitä sitten kiillotusaine auton pinnalle, jälleen levittäen sitä enemmän haastaviin kohtiin. Kun olet valmis, pyyhi pois kiillotusaineen jäämät ja suojaa pinta ohuella kerroksella karnaubavahaa yksi kerros kerrallaan. Anna jokaisen kerroksen kuivua noin vartin. Poista lopuksi vahajäämät. Musta auto kannattaa kiillottaa tai myllyttää enintään noin kuuden kuukauden välein. Vahaus kannattaa tehdä kolmen kuukauden välein.

Yhteenveto

 • i Auton kiillotus poistaa maalipinnalta pieniä naarmuja ja epäpuhtauksia ja parantaa auton maalipinnan väriä ja kiiltoa. Kiillotuksen jälkeen tehtävä vahaus antaa kiillolle ja maalipinnalle suojan epäpuhtauksia ja ympäristön haittatekijöitä vastaan.
 • i Kiillottaminen on aikaa vievä toimenpide, joka ei välttämättä sovellu aloittelijalle. Toimenpide vaatii kärsivällisyyttä ja huolellisuutta sekä runsaasti aikaa.
 • i Liian usein autoa ei kannata kiillottaa, sillä kiillotusaineet ovat pohjimmiltaan hankaavia kemikaaleja. Kiillotusta suositellaan tehtäväksi enintään muutaman kerran vuodessa.
 • i Tarvikkeet auton kiillotukseen löydät AUTODOC-verkkokaupasta. Valitse autollesi sopivat tuotteet kokeneiden asiantuntijoidemme neuvojen avulla ja hyödynnä tämänhetkiset tarjouksemme. Tervetuloa tutustumaan valikoimaamme!
  Profiilisi on sinun henkilökohtainen assistenttisi

  Se voi seurata kuluja, pitää lokia ja vaihtoaikataulua sekä tallentaa korjausoppaita, muistiinpanoja ja asiakirjoja