Auton pesu itse: Ohjeet ja vinkit

Auton pesu itse: Ohjeet ja vinkit

Puhdas, kiiltävä auto on jokaisen autonomistajan tavoite. Suomen olosuhteissa auton pitäminen puhtaana vaatii kuitenkin säännöllistä käyntiä autopesulassa. Vai vaatiiko sittenkään? Moni pesee autonsa itse.

Tässä artikkelissa kerromme, mitä tarvitset autosi pesuun, kuinka peset autosi itse käsin ja mitä yleisiä virheitä sinun tulisi välttää.

Miksi auto kannattaa pestä

Valitettavasti Suomen sääolosuhteet ovat haastavat auton ulkoisen puhtaanapidon kannalta. Kylmempänä vuodenaikana muta, loska ja tiesuola sotkevat auton koria, lämpimänä aikana taas hyönteiset, tiepöly ja siitepöly likaavat autoa. Moni käyttää autoaan säännöllisesti autopesulassa, jotta auto ei pääsisi täysin ruokottomaan kuntoon. Pesua suositellaankin tehtäväksi kerran kuukaudessa tai useamminkin, jos likaantuminen on runsasta. Auton säännöllinen pesu tulee kyseeseen myös ennen auton myymistä.

Jotkut eivät kuitenkaan käy autopesussa koskaan vaan ylläpitävät autonsa puhtautta itse. Tämä on täysin mahdollista, kun noudatetaan tiettyjä ohjeita. Lopputulos on useimmiten täysin yhtä vakuuttava kuin autopesulassa saatu, mutta pidemmällä tähtäimellä auton pesu käsin itse säästää toki rahaa.

Mitä tarvikkeita auton pesuun tarvitaan

Mitä tarvikkeita auton pesuun tarvitaan

Tarvitset auton pesuun erilaisia tarvikkeita. Alle olemme listanneet eräitä hyödyllisiä tarvikkeita. Toki saatat pärjätä vähemmilläkin, mutta kaikkien alla olevien hankkiminen tekee pesusta helpompaa ja nopeampaa.

 • i Autonpesuaine, saippua tai autoshampoo. Kuluttajalla on runsaasti valinnanvaraa tässä kategoriassa ja on olemassa monta hyvää vaihtoehtoa. Sopivan valitseminen riippuu lähinnä omista mieltymyksistä. Tärkeää on kuitenkin, että ostat kuitenkin juuri autolle sopivan pesuaineen. Älä käytä auton pesuun esimerkiksi kodinhoitoon käytettäviä pesuaineita, sillä niitä ei ole suunniteltu auton korin pinnalle ja niillä voi olla kielteisiä vaikutuksia suojaavaan vahapintaan.
 • i Lasinpuhdistusaine. Auton lasipinnoille tarvitset erillisen puhdistusaineen, joka ei jätä tahroja, juovia tai värjäytymiä eikä vahingoita lasipintoja.
 • i Rasvanpoistoaine. Rasvanpoistoaine sopii auton likaisimpien paikkojen pesuun.
 • i Kaksi sankoa. Aivan kuten vaikkapa lattiaa pestessäsi, tarvitset sangon, jossa huuhtelet ja kosteutat pesutarvikkeet aina saatuasi yhden osion valmiiksi. On myös hyvä pitää sanko täynnä puhdasta pesuvettä käsilläsi.
 • i Lasta. Tätä tarvitset poistaaksesi poistaaksesi liian puhdistusaineen ja veden auton pinnalta.
 • i Pesukinnas / pesusieni. Kumpikin on kätevä puhdistusaineen levittämiseen ja pinttyneen lian irrottamiseen.
 • i Hyönteissieniä. Kesällä korille ja ikkunaan iskeytyneiden hyönteisten jäämien poistamiseen on olemassa erityisesti tähän tarkoitettuja pesusieniä. Hyönteisten pesu autosta on helppoa sienillä, jotka poistavat pinttyneet tahrat tehokkaasti.
 • i Teleskooppivarsi. Tämä on kätevä vaikeasti saavutettavien paikkojen kuten katon puhdistamiseen.
 • i Monitoimiharja. Suosittelemme harjaa, jonka harjakset ovat pehmeät, jotta ne eivät naarmuta korin pintaa. Renkaiden puhdistamiseen voit käyttää jämäkämpää harjaa.
 • i Mikrokuituliina / säämiskä / autopyyhe. Näillä on kätevä kuivata lopputulos.
 • i Autovaha. Lopputuloksen pitkäkestoisuuden varmistamiseksi.

Auton sisätilojen puhdistamiseen on saatavilla niille sopivia puhdistustarvikkeita. Suosittelemme käyttämään ainoastaan niitä, sillä sisätilojen verhoilut ja muovielementit saattavat vaurioitua, mikäli käsittelet niitä auton ulkoisille osille tarkoitetuilla tarvikkeilla. Lue lisää auton sisätilojen puhdistamisesta.

Auton pesu: Vaiheet

Kerromme nyt vaihe vaiheelta, kuinka peset auton itse.

Auton esipesu

Ennen auton pesemistä, pysäköi se tukevalle alustalle varjoisaan paikkaan. Tilan on hyvä olla ilmastoitu, mutta ei tuulinen; tuuli nimittäin voi kuljettaa ajoneuvon pinnalle irtoroskia ja pölyä kesken pesun. Jos peset auton ulkona, pyri suosimaan ympäristöystävällisiä pesuaineita.

Aloita huuhtelemalla auto kevyesti poistaaksesi siltä irtolian, kuten juuttuneet lehdet ja muut roskat. Tähän voit käyttää tavalliseen puutarhaletkuun yhdistettävää vesipistoolia. Suihkuta auton koko pinnalle erityistä esipesuainetta tai ihan vain pelkkää vettä. Huuhtelu kannattaa tehdä alhaalta ylöspäin. Tässä vaiheessa sinun ei vielä tarvitse käyttää pesusientä tai harjaa. Esipesu ja -huuhtelu on tärkeä vaihe: jos sitä ei tehdä, korin pinnalle jäävät pienet irtokappaleet (esimerkiksi hiekanjyvät) voivat hankautua varsinaisessa pesuvaiheessa pintaa vasten aiheuttaen siihen mikronaarmuja.

Auton pesu: Vaiheet

Auton pesu: Vaiheet

Nyt voit siirtyä varsinaiseen pesuvaiheeseen. Noudata alla olevia vaiheita. Ne käsittelevät auton pesua käsin.

 1. Täytä sanko vedellä ja lisää sitten pesuainetta. Tarkista seossuhde pesuaineen käyttöohjeesta. Kannattaa täyttää myös toinen sanko puhtaalla vedellä.
 2. Suihkuta autolle vettä ylhäältä alas -liikkein. Tavallinen puutarhaletku ja vähäpaineinen vesipistooli soveltuvat tähän. Älä suihkuta liian suurella paineella.
 3. Pese ensimmäiseksi renkaat, jotta niiltä ei myöhemmin roisku likaa puhdistamallesi korille. Käytä harjaa puhdistaaksesi urat ja uurteet. Renkaiden sivupinnat voit harjata hellävaraisesti.
 4. Kostuta pesusieni tai -kinnas pesuainetta sisältävässä sangossa ja ala levittää ainetta auton pinnalle, aloittaen auton yläosasta (toisin päin kuin esipesu!) ja siirtyen sitten pikkuhiljaa alemmas. Käsittele yksi osio kerrallaan.
 5. Käsittele ikkunat niille sopivalla aineella. Ole erityisen hellävarainen, että et vahingoita ikkunalasia.
 6. Käytä pinttyneisiin tahroihin, kuten linnunkakkaan ja hyönteisten jäämiin, niille soveltuvaa erityisen voimakasta puhdistusainetta. Hinkkaa jäämät pois ja pyyhi mikrokuituliinalla.
 7. Muista huuhdella pesusieni tai -kinnas aina välillä, jotta se on puhdas ja jatkuvasti sopivan märkä.
 8. Huuhtele jokainen osio kerrallaan perusteellisesti.
 9. Muista suihkuttaa vettä myös autosi pohjaan.
 10. Kuivaa lopputulos ja tarkista, jäikö johonkin korin tai renkaiden kohtaan likaa.

Auton pesun jälkeen

Kun olet pessyt auton, sinun kannattaa vahata se, jotta pinta pysyy kirkkaana ja puhtaana mahdollisimman pitkään. Toimi seuraavasti.

 1. Odota, kunnes auto on täysin kuivunut.
 2. Levitä vahaa mikrokuituliinoilla tai säämiskällä tasaisesti auton pinnalle. Kannattaa käyttää hellävaraista vahaa, sillä hankaavan kiillotusaineen käyttö toki palauttaa auton kiillon, mutta se myös rasittaa maalipintaa. Huomioithan, että auton pesu vahauksen jälkeen ei kannata. Odota vahan asettumista rauhassa ennen kuin peset auton uudestaan.
 3. Käsittele ruostejäljet ruosteenpoistoaineella ja maalipinnan vauriot korjauskynällä.
 4. Muista levittää ikkunoiden pinnalle vettä hylkivää ainetta.
  Kun olet pessyt auton, sinun kannattaa vahata se
 5. Pyri välttämään auton likaantumista mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi moottoritiellä kannattaa pyrkiä ajamaan sopivan välimatkan päässä edellä ajavasta autosta, jotta roiskeita osuu autoosi vähemmän. Pyri poistamaan hyönteisten jäljet ja linnunkakka mahdollisimman pian ajon jälkeen, jotta ne eivät ehdi pinttyä.

Virheitä, joita kannattaa välttää

Pesuvaiheessa on helppo tehdä virheitä. Useimmiten nämä virheet eivät ole vakavia, mutta ne vaikuttavat lopputulokseen enemmän tai vähemmän.

 Katso alta yleisimpiä virheitä, joita sinun tulisi välttää. 
 • ! Esipesun unohtaminen. Älä jätä tätä vaihetta välistä, jotta pinnalle jäävät pienet vieraskappaleet eivät vaurioita pintaa pyyhkiessäsi sitä pesusienellä!
 • ! Väärien pesuaineiden käyttö. Pesuainevalikoima on laaja, eli sinulla on paljon vaihtoehtoja. Älä kuitenkaan osta pesuainetta umpimähkään. Varmista, että se sopii nimenomaan auton ulkoisten osien pesuun. Älä pesee ikkunoita ja koria samalla pesuaineella. Muista valita myös autovaha huolellisesti.
 • ! Auton pesu painepesurilla. Lakkapinta kärsii ja painepesurin tuottama vedenpaine voi olla aivan liian voimakas muillekin auton osille, kuten ikkunalaseille ja tiivisteille. Jos käytät painepesuria, säädä paine suhteellisen matalaksi ja pitele pesuria sopivan etäällä korista. Älä suihkuta renkaita painepesurilla.
 • ! Auton pesu pakkasella ulkona. Kovalla pakkasella auton pesu ei ole järkevää, paitsi jos sinulla on lämmitetty autotalli, jossa voit suorittaa pesun. Auton pesu talvella ulkona ei ole järkevää, jos lämpötila on kovasti pakkasen puolella.
 • ! Liian kuuman tai kylmän veden käyttö. On tärkeää että käytät lämmintä vettä – älä käytä kuumaa, sillä kuuman veden levittäminen kylmälle pinnalle voi aiheuttaa vaurioita. Toisaalta liian kylmä vesi ei välttämättä poista likaa tehokkaasti.
 • ! Väärä pesujärjestys. Noudata yllä ehdotettua järjestystä, jotta et sotke jo pesemiäsi kohtia ja joudu toistamaan pesua.
 • ! Auton pesu väärässä paikassa. Auton pesu omakotitalon pihassa on käytännössä ainut vaihtoehto monelle autoilijalle. Olisi kuitenkin aina suositeltavaa valita paikka, joka on varjossa ja johon ei tuule. Auton pesu pihalla voi tulla kyseeseen pilvisellä ja suhteellisen tyynellä säällä.
 • ! Likaisten pesutarvikkeiden käyttö. Muista huuhdella pesusieni tai -kinnas ja mikrokuituliinat usein!
 • ! Virheet kuivauksessa. Älä pilaa lopputulosta kiirehtimällä. Jos hankaat autoa aggressiivisesti, se voi toki kuivua, mutta samalla voit vahingoittaa sen pintaa. Auto kannattaa myös mieluummin kuivattaa itse kuin viedä se kuivumaan suoraan auringonpaisteeseen.
 • ! Vahauksen epäonnistuminen. Älä käytä liikaa tai liian vähän vahaa.

Yhteenveto

 • i Auton pesu itse säästää rahaa. Kun opettelet hyvät pesukäytännöt, voit pitää autosi jatkuvasti puhtaana suhteellisen vähällä vaivalla.
 • i Muista aina tehdä perusteellinen esipesu ennen varsinaista pesua. Varsinainen auton pesu tehdään ylhäältä alas -järjestyksessä. Kun olet pessyt autosi, vahaa se.
 • i Kaikki laadukkaat auton puhdistusaineet ja –tarvikkeet löydät AUTODOC-verkkokaupasta suostuisin hinnoin. Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään valitsemaan sopivat pesutarvikkeet sinun autoosi. Tervetuloa tutustumaan laajaan valikoimaamme jo tänään!
  Profiilisi on sinun henkilökohtainen assistenttisi

  Se voi seurata kuluja, pitää lokia ja vaihtoaikataulua sekä tallentaa korjausoppaita, muistiinpanoja ja asiakirjoja