Auton ruostekorjaus: Kuinka poistaa ruoste autosta

Ruosteen poisto autosta

Ruoste on aina esteettisesti ja rakenteellisesti autonomistajalle ikävä havainto, mutta harvemmin se tulee täytenä yllätyksenä. Suomen kosteat olosuhteet ja etenkin talvella käytettävä tiesuola aiheuttavat ruostumista varsinkin auton helmoihin ja alaosaan. Onneksi auton ruostekorjaus on kuitenkin mahdollista suorittaa itse ja se voi olla jopa yllättävän nopeaa ja helppoa.

Tässä AUTODOCin artikkelissa kerromme, mitä ruoste oikeastaan on, mitkä auton osat ovat alttiimpia ruostumaan ja miten auton ruostekorjaus tee se itse -tyyliin tapahtuu. Kerromme myös seitsemän vinkkiä, joiden avulla ehkäiset auton ruostumista.

Mitä ruoste on ja miksi sitä syntyy

Kaikki tietävät, miltä ruoste näyttää, mutta tiedätkö mitä ruoste todella on? Ruosteella tarkoitetaan kemikaaleja, jotka syntyvät hapen ja veden vaikutuksesta rautaan. Normaalissa puhekielessä ruosteella viitataan raudan hapettumisesta eli korroosiosta syntyvään punertavaan tai rusehtavaan epätasaiseen pintaan. Sitä aiheuttava reaktio eli ruostuminen tapahtuu, kun happamat aineet pääsevät kosketuksiin raudan kanssa ja sen hiukkaset (Fe) altistuvat hapelle ja kosteudelle ja hapettuvat. Syntyy seos hydroksideja ja rautaoksideja eli ruostetta. Aina ruoste ei ole väriltään punaruskeaa; se voi olla väriltään myös mustaa, sinistä, keltaista, harmaata tai ruskeaa ympäristötekijöistä riippuen. Ruoste voi erota myös vakavuutensa osalta; on olemassa pelkkään pintaan vaikuttavaa pintaruostetta, jo metalliin syvemmälle pureutunutta ruostetta sekä pitkälle metalliin tunkeutunutta ruostetta, joka on ehtinyt vaurioittaa metallin eheyttä.

Vaikka rauta ruostuu, kaikki metallit eivät ruostu; esimerkiksi kupari ja hopea vain muuttavat väriään. Lisäksi erilaiset metalliseokset kuten ruostumaton teräs eivät ruostu, sillä niiden pinnalla on ruostumiselta suojaava passiivinen kerros. Lisäksi metallit voidaan usein suojata ruosteenestoaineella, joka ehkäisee ruosteen syntymistä.

Auton ruostuminen

 Auton pohjan ruostevaurioiden korjaus

Ruostetta syntyy ympäristötekijöiden vaikutuksesta metalliin. Erityisesti ruostetta aiheuttavat kosteus, vesi ja tiesuola. Suomen ilmastossa näitä piisaa riittämiin, minkä vuoksi ruoste on Suomen teillä käytettävissä autoissa yleinen ongelma. Kaikista yleisimpiä ruostumisesta seuraavia vaurioita ovat seuraavat.

 • ! Auton pohjan ruostevaurio. Pohja on kaikista auton osista alttein ruostumaan, sillä kaikki tiellä oleva vesi ja tiesuola osuvat siihen kaiken aikaa. Ruostetta voi muodostua muun muassa alustan poikkipalkkeihin, apurunkoon, pyörätiloihin, pohjalevyyn sekä akseliston kiinnityskohtiin. Ruostevaurioiden kohdat voivat vaihdella sen mukaan, onko autossa itsekantava kori, pohjalevyrakenne vai erillisrunko.
 • ! Helmakotelon ruostevaurio. Helmakotelo ruostuu erityisen helposti, sillä se on korin alareuna, johon tien roiskeet, tiesuola jne. osuvat ensimmäisenä. Ruoste aiheuttaa esteettisen haitan ja heikentää myös helmakotelon rakenteellista laatua.  
 • ! Oven ja saranoiden ruostevaurio. Myös auton ovet ja niiden saranat ovat alttiita ruostumaan. Erityisen ruostealttiita ovat alaosa ja kulmat.
 • ! Pyörien kiinnikkeiden, akseleiden ja ohjauksen osien ruostevaurio. Tukivarret ja akselipalkit ovat alttiita ruostumaan, kuten myös pyörien kiinnikkeet ja ohjauksen osat.
 • ! Pakoputkiston ruostevaurio. Pakoputkiston osat ovat erittäin alttiita ruostumiselle; etenkin pakoputki on jatkuvasti auton sisältä ja ulkoa tulevalle kosteudelle alttiina.
 • ! Jarrujen ruostevaurio. Jarrujärjestelmä on erittäin altis ruostumaan. Vaikka varsinainen jarrumekanismi on suojattu roiskeilta ja muilta haittatekijöiltä jarrukilven avulla, itse jarrukilpi ruostuu helposti. Ne on kuitenkin yleensä suunniteltu niin, että voimakaskaan ruostuminen ei usein tee niistä käyttökelvottomia. Jarrujen osien ruostuminen kannattaa silti ottaa vakavasti; se voi johtaa ajoneuvon hylkäämiseen katsastuksessa.
 • ! Korin ruostevaurio / ruostepilkut auton maalipinnassa. Moniin korin kohtiin voi syntyä ruostevaurioita. Tyypillisiä helposti ruostuvia kohtia ovat lokasuojat, kotelot, pilarit, puskurit, tavaratila, ovet, konepelti, tuulilasia ympäröivät kohdat sekä muut paikat.

Vuonna 2018 päivitetyssä katsastuslaissa katsastuksen arvosteluperusteet ruostevaurioiden osalta muuttuivat. Katsastuksessa yllä mainitut ruostevauriot tarkistetaan rengasraudan ja ruostehakun avulla. Tehtävänä on selvittää ruostehakulla iskemällä, kuinka paljon ruosteen alla on peltiä jäljellä. Jos ruostevauriot ovat mittavia, auto ei mene läpi katsastuksesta. 

Auton ruostekorjaus: Korjaustavat

Joissain tapauksissa ruosteen poisto autosta on mahdollista kotikonstein. Alla olemme luetelleet muutamia tapoja, joilla auton ruostekorjaus tee se itse -metodilla onnistuu!

 Auton ruosteen poistoon tarvitset: 
 • vaha- ja rasvanpoistoainetta
 • puhtaita rättejä
 • teippiä
 • paperia
 • teräsharjan
 • hiekkapaperia ja/tai hiomakone
 • maali
 • auton ruostesuojausaineet (ruosteenestoaine tai korroosionestoaine)
 • autonostimen tai -tunkin, autopukkeja sekä pyöräkiiloja.
 Auton pohjan ruostevaurioiden korjaus: 

Jos havaitset ruostetta auton alustassa tai apurungossa, voit suorittaa ruosteen poiston auton pohjasta itse. Auton pohjan ruostekorjaus sisältää yleensä seuraavat vaiheet.

 1. Aloita nostamalla autoa, jotta sinun on helpompi päästä käsiksi ruostuneeseen pohjaan. Laita seisontajarru päälle ja nosta auto tunkin tai autonostimen avulla. Tue auto pukkien avulla ja kiinnitä pyörät pyöräkiiloilla.
 2. Tarkista pohja silmämääräisesti ruostevaurioiden varalta. Pohja on yleensä erittäin likainen, joten kannattaa aloittaa suorittamalla auton alustan pesu. Tähän voi usein käyttää painepesuria ja teräsharjaa.
 3. Kun pohja on puhdistettu, pue suojavarusteet päälle ja aloita ruosteen irrottaminen. Poistaa roskat, öljyjäämät sekä helposti irtoava ruoste, levitä myös rasvan- ja vahanpoistoainetta. Voit suorittaa ruosteen poiston käyttämällä raekoon 80–120 hiekkapaperia tai vastaavaa laippaa hiomakoneessa.
 4. Hio ruostetta irti varovasti. Jos hiot hellävaraisia osia, älä käytä hiomakonetta täydellä nopeudella. Kun hionta on valmis, hio uudelleen suuremman raekoon (220–320) hiomapaperilla.
 5. Poista jäljelle jääneet ruosteet varovasti teräsharjalla.
 6. Viimeistele lopputulos kuumailmapistoolilla ja levitä sitten pinnalle vielä tarpeen mukaan vahan- ja rasvanpoistoainetta. Suojaa työtila ja muut osat paperilla ja teipillä.
 7. Tietyt ruosteenpoisto- tai vahanpoistoaineet on poistettava manuaalisesti, osan voi jättää pinnalle. Tarkasta asia käyttöohjeista.
 8. Saatat haluta maalata pinnan. Lopuksi pinta kannattaa suojata ruosteenestoaineella.
 9. Laske auto varovasti.
 10. Valmista tuli!
 Ruostepilkkujen poisto auton maalipinnasta: 

Jos havaitset ruostetta auton helmakotelossa, ovissa ja muissa korin osissa, voit käyttää apunasi seuraavia yleisluontoisia ohjeita.

 1. Tarvitset edelleen samoja tarvikkeita kuin pohjan ruostekorjaukseen, mutta auton nostaminen ei yleensä ole tarpeen.
 2. Puhdista ruostunut kohta huolellisesti ja anna sen sitten kuivua.
 3. Levitä ruostuneeseen kohtaan rasvan- ja vahanpoistoainetta. Anna kuivua ja pyyhi aine pois tarvittaessa.
 4. Rajaa ruostunut kohta teipillä ja paperilla.
 5. Poista ruoste käyttäen hiekkapaperia ja mikrokuituliinaa. Voit suorittaa poiston käsin tai hiomakoneella; ole kuitenkin varovainen, jotta et hio pintaa liikaa.
 6. Puhdista pinta ja poista viimeiset ruostejäämät.
 7. Suorita pohjamaalaus: levitä kolme kerrosta pohjamaalia.
 8. Suorita auton maalaus itse. Levitä useampi kerros auton maalia ja noudata maalin mukana tulevia käyttöohjeita. Jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta auton maalaamisesta, suosittelemme työn teettämistä ammattilaisilla.
 9. Anna maalin asettua vähintään kahden päivän ajan ennen kuin pesut auton ensimmäisen kerran. Suorita vahaus vasta vähintään kuukauden kuluttua maalaamisesta.
 10. Valmista tuli!

Ota huomioon, että ennen ruosteen poistoa autosta on tärkeää tarkistaa ruostuneet komponentit silmämääräisesti tai ruostehakun avulla. Jos ruoste on aiheuttanut reikiä tai muita vakavia vaurioita, ruostunut osa on vaihdettava uuteen tai vanha osa on korjattava hitsaamalla.

Kuinka ehkäistä ruosteen muodostumista

Kuinka ehkäistä ruosteen muodostumista

Vaikka auton ruostekorjaus ei ole erityisen vaikeaa, on parasta pyrkiä ehkäisemään ruosteen syntymistä vaivan ja rahan säästämiseksi.

 Alla kerromme seitsemän vinkkiä, joiden avulla onnistut välttämään autosi ruostumisen: 
 1. Pese auto säännöllisesti. Erilaiset epäpuhtaudet vahingoittavat auton suojaavaa pintaa, mikä altistaa kosteudelle ja ajan mittaan ruostumiselle. Auton korin, alustan ja lokasuojien säännöllinen pesu on tärkeää.
 2. Vahaa auto vähintään kaksi kertaa vuodessa. Vahaus auttaa parantamaan auton ulkomuotoa ja vaha luo auton maalipinnalle suojaavan kerroksen. Vahakerros auttaa suojaamaan maalipintaa paitsi ruostumiselta myös UV-säteiden aiheuttamalta haalistumiselta.
 3. Huuhtele tiesuola auton pinnalta pois talvisin. Talvisaikaan auton maalipinta kannattaa huuhdella vedellä vähintään kerran viikossa, jotta ruostetta aiheuttavat tiesuolajäämät irtoavat.
 4. Pidä sisätilat puhtaina ja lattia kuivana. Ruostumista aiheuttava kosteus ei aina ole peräisin pelkästään auton ulkopuolelta. Jos auton lattialle kaatuu nesteitä tai kengistä peräisin oleva lumi ja jää sulaa ja imeytyy lattiamaton läpi, se ruostuttaa auton alustaa matkustamosta käsin. Siksi kaatuneet nesteet tulee puhdistaa heti ja on suositeltavaa käyttää kumimattoja, jotka eivät läpäise nesteitä.
 5. Pidä huolta maalipinnasta. Tarkkaile säännöllisesti maalipinnan kuntoa. Jos maali alkaa halkeilla tai irrota, vie auto automaalaamolle tai korjaa maali itse.
 6. Käytä auton ruostesuojausaineita. Suojaa auton maalipinta ja alusta ruosteenestoaineella aina puhdistamisen jälkeen.
 7. Säilytä autoa oikein. Jos et käytä autoa pitkään aikaan, laita se seisontaan ilmastoituun ja kuivaan autotalliin. Jos joudut säilyttämään autoa ulkona, suojaa se vähintään suojapeitteen avulla.

Yhteenveto

 • i Varsinkin kosteus ja tiesuola aiheuttavat auton ruostumista. Ruostetta esiintyy etenkin auton korin osissa ja auton alustassa.
 • i Auton ruostekorjaus sisältää ruostuneen pinnan puhdistamisen, ruosteen irrottamisen sekä kyseisen osan suojaamisen ruosteenestoaineilla. Jos osa on voimakkaasti ruostunut, se saatetaan joutua vaihtamaan uuteen.
 • i Ajoneuvon ruostumista voi välttää säilyttämällä sitä oikein, pitämällä sen puhtaana ja korjaamalla maalipinnan vauriot aina välittömästi.
 • i Auton ruostekorjaukseen tarvittavat välineet ja ruosteenpoisto- ja estoaineet löydät edullisesti AUTODOC-verkkokaupasta. Kun tilaat uutiskirjeemme, pysyt ajan tasalla uusista tarjouksistamme. Muista myös, että AUTODOC-mobiilisovelluksen kautta ostaminen varmistaa aina suurimmat säästöt! 

Preview in new tab

  Profiilisi on sinun henkilökohtainen assistenttisi

  Se voi seurata kuluja, pitää lokia ja vaihtoaikataulua sekä tallentaa korjausoppaita, muistiinpanoja ja asiakirjoja