Auton varashälyttimet: toiminnot ja ongelmat

Auton varashälyttimet: toiminnot ja ongelmat

Autovarkaudet ovat laskeneet Suomessa 1980– ja 1990-lukuihin verrattuna peräti kolmanneksen. Merkittävässä osassa tässä suotuisassa kehityksessä ovat varashälyttimet ja uudet turvajärjestelmät, jotka ovat vaikeuttaneet pitkäkyntisten työtä huomattavasti.

Tässä artikkelissa esittelemme autojen varashälyttimien toimintaa ja hyviä ja huonoja puolia. Kerromme myös niiden yleisistä toimintahäiriöistä ja vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin.

Miksi autoon tarvitaan varashälytin?

Miksi autoon tarvitaan varashälytin

Auton varashälyttimen tehtävä on nimensä mukaisesti estää autovarkauksia sekä automurtoja. Autovarkaudet ovat Euroopassa yleinen ongelma ja Suomen varkausmäärät seurasivat Euroopan laajuista kasvutrendiä varsinkin läpi 1980– ja 1990-lukujen. Kaikkien aikojen piikki autovarkauksissa nähtiin maassamme 2000-luvun alussa, jolloin Suomessa kirjattiin huimat yli 26 000 autovarkautta (Statista 2020). Vuonna 2018 autovarkauksia tehtiin enää alle 6 000, joista henkilöautovarkauksia oli alle 2 000, joten määrä on pudonnut huomattavasti. Muissa Euroopan maissa suunta on kuitenkin toisenlainen; esimerkiksi Ruotsia ja Saksaa autovarkaudet piinaavat edelleen.

Autovarkauksia tehtailevat sekä yksittäiset rikolliset että rikollisjärjestöt. Joskus auto saatetaan ottaa luvatta käyttöön jonkun toisen rikoksen yhteydessä pakoautoksi ja hylätä sitten pian. Tällaiseen tarkoitukseen voi kelvata millainen auto tahansa, kunhan sen anastaminen käy helposti ja nopeasti. Autoja jälleenmyyntiin varastavia taas houkuttelevat varsinkin laadukkaat autot: Suomessa varastetaan Tekniikka & Talous -lehden mukaan eniten Toyotan, Volkswagenin ja Mercedes-Benzin henkilöautoja. Varastetut autot pyritään lähes aina kuljettamaan ulkomaille, jossa ne myydään. Suomessa varastettuja ajoneuvoja yritetään viedä erityisesti Venäjälle ja Baltian maihin, joissa ne voidaan myydä tai kuljettaa eteenpäin Itä-Eurooppaan, Keski-Aasiaan ja Kaukasiaan ja jopa Afrikkaan asti.

Siitä, kuinka tehokkaasti varashälytin vähentää auton riskiä tulla varastetuksi, on erilaisia arvioita. Soraäänien mielestä varashälyttimen peloteteho on vähäinen, koska varashälytin huutaa useimmiten jostain muusta syystä kuin todellisesta varkaudesta ja kaupunkilaiset ovat jo turtuneet jatkuviin hälytyksiin. Toisaalta tilastoista selviää selkeästi, että autovarkauksien määrä on pudonnut 80– ja 90-lukujen villeistä vuosista koko Euroopassa, eikä liene sattumaa että tuolloin autojen varashälyttimet alkoivat yleistyä.

Miten auton varashälytin toimii?

Miten auton varashälytin toimii

On olemassa sekä passiivisia varashälyttimiä, jotka menevät itsestään päälle kuljettajan sammuttaessa moottorin ja lukitessa ovet, sekä aktiivisia varashälyttimiä, jotka tulee erikseen kytkeä päälle. Useimmat varashälyttimet perustuvat ääneen, joka toimii pelotteena varkaalle ja kiinnittää ihmisten huomion varkausyrityksen tapahtuessa. Ääni on hyvin korkea (100125 dB) ja sitä tuottaa varashälyttimen sireeni yhteistyössä auton oman äänitorven kanssa. Äänen soimisen lisäksi myös auton valot saattavat alkaa vilkkua. Varashälytin voi mennä päälle joko iskun-, lasinrikkoutumis-, liike- tai kallistumistunnistimen havaitessa poikkeavuuden, tai silloin, kun auton järjestelmä havaitsee että ovea tai takaluukkua yritetään avata.

Varashälyttimen lisäksi on olemassa erilaisia laitteita, jotka hankaloittavat auton varastamista ja varastetun auton käyttöä. Esimerkiksi GPS-seurantalaitteen avulla varastetun auton tarkka sijainti on mahdollista selvittää. Kaikista uusista autoista pakollisena löytyvä ajonestolaite taas estää eri tavoin auton luvattoman ajamisen. Lisäksi joistain autoista voi löytyä salainen varkaudenestokytkin, josta moottorin saa päälle tai pois päältä.

Varashälyttimen sammuttaminen voi tapahtua eri tavoin automallista riippuen. Se voi sammua, kun omistaja laittaa avaimen lukkoon tai vain saapuu paikalle avainten kanssa – tällöin järjestelmä havaitsee avainten sirun olevan lähellä. Se voi myös tapahtua kauko-ohjauksella, kun omistaja syöttää sammuttamiseen vaadittavan koodin. Ilman avaimia tai koodia sammuttaminen voi olla hankalaa ja vaatia akun irrottamisen, sytytyksen laittamisen päälle tai sulakkeen poiston. Selvitä etukäteen ajoneuvosi ohjekirjasta, kuinka varashälyttimen saa pois päältä. Näin vältät stressaavat hetket yrittäessäsi pähkäillä asiaa varashälyttimen huutaessa vieressä.

Auton varashälyttimen hyvät ja huonot puolet

Hyvät puolet

 • + Varkaalla on suurempi kynnys anastaa auto tai yrittää murtautua siihen.
 • + On olemassa monenlaisia hälyttimiä eri tarpeisiin ja osa niistä on myös hyvin edullisia.
 • + Hälytin voi laskea autovakuutuksen hintaa ja parantaa mahdollisuuksia saada vakuutuskorvauksia varkaustapauksen sattuessa.
 • + Jos hälyttimessä on GPS-paikannin, varastettu auto on helpompi löytää.

Huonot puolet

 • - Erityisesti iskun- ja liiketunnistimet voivat olla hyvin herkkiä. Ne voivat mennä päälle jopa maanpinnan tärinästä ja tavanomaisista ja harmittomista asioista kuten muiden ajoneuvojen äänistä ja liikkeestä, ohikulkijan kävelystä tai ukkosen jyrinästä. Kun yhden naapurin auton varashälytin huutaa keskellä yötä, koko naapuruston uni häiriintyy.
 • - Pelkkä hälytin ei riitä estämään varkautta. Autossa on syytä olla myös ajonestolaite.
 • - Asentaminen ei aina ole yksinkertaista. Varsinkin hienostuneempien järjestelmien asentaminen kannattaa jättää ammattilaiselle.

Varashälyttimen asennus autoon

Uusiin autoihin asennetaan EU-alueella automaattisesti ajonestolaitteet, jotka estävät tehokkaasti autovarkauksia. Varashälyttimiäkin uusista autoista voi löytyä vakiovarusteina. Jos autostasi ei kuitenkaan löydy sellaista, varashälyttimen asennus käy usein alla olevien ohjeiden mukaisesti.

Huomio! Ohjeet saattavat olla erilaiset eri varashälyttimille ja automalleille. Vertaile eri varashälyttimiä ja valitse autollesi sopiva. Tutustu varashälyttimen mukana tuleviin asennusohjeisiin ja ajoneuvosi ohjekirjaan tai kysy asiasta huoltamolla.

 1. Avaa konepelti. Valitse sireenille sopiva paikka konepellin alta ja aseta se sireenipinta alaspäin, jolloin siihen ei pääse vettä.
  Varashälyttimen asennus autoon
 2. Vedä sireenin johto matkustamoon ja päätä, missä hälytinlaitteen tulisi olla (esim. kojelaudan alla tai hansikaslokeron takana). Jos johdolle ei löydy reikää, voit porata sille pienen reiän.
 3. Kiinnitä sireenin johtoon sulake.
 4. Asenna iskuntunnistin ja/tai muut tunnistimet käyttöohjeessa ehdotettuun paikkaan.
 5. Valitse paikka järjestelmän merkkivalolle ja asenna se. Monissa varashälyttimissä on merkkivalopiuha, jonka voi vetää kojelaudalle, jolloin kuljettaja tietää, milloin varashälytin on aktivoituna.
 6. Liitä varashälyttimen johto akkuun ja anna varashälyttimen latautua.
 7. Testaa varashälytintä esimerkiksi ovea availemalla ja sulkemalla.
 8. Kun kaikki vaikuttaa toimivan, sido varashälyttimen johdot yhteen ja suojaa ne.
 9. Valmista!

Varashälyttimen yleiset toimintahäiriöt ja ongelmat

Varashälyttimien yleisiin vikoihin ja toimintahäiriöihin kuuluvat muun muassa seuraavat:

 • ! Varashälytin huutaa itsekseen. Varmista, että iskun- ja muut tunnistimet ovat valmistajan niille tarkoittamissa paikoissa ja että ne eivät ole likaiset. Voit myös kokeilla laittaa hälyttimen päälle ja pois tai kokeilla irrottaa sen sulakkeen.
 • ! Huomioithan, että osa varashälyttimistä on hyvin herkkiä, eikä niissä välttämättä ole vikaa vaikka ne huutavat itsekseen. Jopa ukkosen jyrinä tai ohi ajava auto saattavat laukaista herkimmät järjestelmät. Lisäksi jos jätät lemmikkisi autoon odottamaan ja varashälytin aktivoituu, voi myös lemmikin liikehdintä auton sisällä olla syynä hälytyksen laukeamiseen.
 • ! Varashälytin sammuu itsekseen. Vika voi olla akussa tai huonossa liitännässä akun napaan tai paristoissa.
 • ! Varashälytin ei mene päälle. Vika voi olla auton akussa, paristoissa, tunnistimissa, moottorinohjausyksikössä tai joko varashälytinlaitteessa tai sireenissä.
 • ! Varashälytin ei mene pois päältä. Päällä voi olla vääränlainen hälytystila, mihin auttaa hälyttimen tehdasasetusten palauttaminen ja tilan uudelleen valitseminen. Tarkista myös akku ja paristot ja avainten painikkeen toiminta.

Jos et osaa ratkaista ongelmaa itse, vie auto huoltamolle.

Usein kysyttyä auton varashälyttimistä

⚠ Mistä tietää, onko autossa varashälytin?

Uusista autoista jonkinlainen varkaudenestojärjestelmä löytyy tehdasasennettuna. Varashälytintä ei kuitenkaan ole kaikissa uusissakaan autoissa ajonestolaitteiden yleistymisen vuoksi. Vanhemmissa autoissa varashälytintä ei myöskään välttämättä ole. Voit testata, onko autossasi varashälytintä seuraavalla helpolla testillä: Istu autoon ja avaa ikkuna. Lukitse sitten auto sähköisesti avaimen avulla. Odota hetki, ja avaa sitten auton lukitus sisältä ja avaa ovi. Hälytyksen pitäisi soida. Voit myös lukita auton sähköisesti ja avata sen takaluukun tai konepellin – myös tällöin hälytyksen tulisi mennä päälle.

Jos autossasi ei ole hälytintä tai muuta varkaudenestojärjestelmää, kannattaa sellainen ehdottomasti hankkia. Vaikka kyseessä olisi halvempikin auto, aiheutuu mahdollisesta varkaudesta tai automurrosta ikävää vaivaa omistajalle.

⚠ Hukkasin autoni avaimen. Miten saan varashälyttimen pois päältä?

Jokainen ajoneuvo on erilainen. Jos autossasi on tehdasasennettu varashälytin, etsi toimintaohje auton ohjekirjasta. Jos autossasi on jälkiasennettu varashälytin, tutustu varashälyttimen ohjekirjaan. Kadonnutta avainta kannattaa etsiä kotoa, työpaikalta ja työmatkalta, vaatteiden taskuista, lattioilta, sohvalta jne. Voit myös kysellä sen perään paikalliselta poliisilta ja löytötavaratoimistosta.

⚠ Naapurin auton varashälytin huutaa. Mitä tehdä?

Voit käydä tarkistamassa, että auto on kunnossa. Jos havaitset jonkun yrittävän murtautua autoon tai tekevän sille ilkivaltaa, soita hätänumeroon 112. Jos auton varashälytin huutaa säännöllisesti, kannattaa ottaa asia puheeksi naapurin kanssa. Jos varashälytin huutaa pitkän aikaa keskellä yötä eikä naapuri ole paikalla, voit ilmoittaa asiasta poliisille, joka ottaa yhteyttä auton omistajaan hälyttimen sammuttamiseksi.

⚠ Mistä ostaa auton varashälytin?

Varashälyttimiä on markkinoilla suuri määrä eri toiminnoin. Suosittelemme lämpimästi korkealaatuisen varashälyttimen ostamista. Tervetuloa tutustumaan AUTODOC-verkkokaupan laadukkaisiin ja edullisiin hälytysjärjestelmiin luotettavilta valmistajilta.

⚠ Vaikuttaako varashälyttimen jälkiasennus autoni takuuseen?

Vastaus riippuu takuuehdoista ja tietysti siinä, millä tavalla varashälytin asennetaan. Kannattaa tiedustella asiaa jälleenmyyjältä ennen varashälyttimen asentamista, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään.

⚠ Onko ajonestolaite kannattavampi hankinta kuin varashälytin?

Varashälyttimen ja ajonestolaitteen tarkoitus on sama, mutta toimintaperiaate erilainen. Varashälytin herättää huomiota, mikä saattaa pelottaa pitkäkyntisen pois. Se kuitenkin pitää kovaa mekkalaa, minkä takia varashälyttimet aiheuttavat varsinkin kaupungeissa harmaita hiuksia. Ajonestolaite taas on hiljainen ja estää auton varastamisen ja kuuluu jo vuodesta 1998 autojen vakiokalustoon. Sekä ajonestolaitteilla että varashälyttimillä on hyvät ja huonot puolensa.

Yhteenveto

 • i Varashälyttimen tehtävä on äänimerkillä ilmoittaa, kun autoon kohdistuu murto- tai varkausyritys. Äänen tuottamiseen voidaan käyttää sireeniä ja auton äänitorvea, lisäksi auton valot voivat vilkkua. Tämän on tarkoitus herättää huomiota ja pelottaa varas pois tai saada joku puuttumaan tilanteeseen.
 • i Varashälyttimen jälkiasennus on mahdollista. Markkinoilla on saatavilla suuri määrä erilaisia järjestelmiä, joten määrittele ensin, millaisen varashälyttimen tarvitset. Noudata sitten varashälyttimen valmistajan asennusohjeita.
 • i AUTODOC-verkkokaupasta löydät monipuolisen valikoiman autotarvikkeita. Ammattitaitoiset asiakaspalvelijamme auttavat sinua mielellään löytämään sopivat tarvikkeet ja osat juuri sinun autoosi.
Profiilisi on sinun henkilökohtainen assistenttisi

Se voi seurata kuluja, pitää lokia ja vaihtoaikataulua sekä tallentaa korjausoppaita, muistiinpanoja ja asiakirjoja