Turvavyö: käytön säännöt ja turvavöiden toiminnot ja ongelmat

Turvavyö: käytön säännöt ja turvavöiden toiminnot ja ongelmat

Auton turvavyö on tutkimusten mukaan yksi liikenneturvallisuuden kulmakivistä. Se varjelee liikenneturmaan joutuvia niin tehokkaasti, että turvavyön käyttöpakko saapui Suomeen vaiheittain 1970-luvulta lähtien.

Tässä artikkelissa kerromme turvavöistä, niiden toiminnoista ja oikeaoppisesta käytöstä. Esittelemme myös turvavöiden yleisiä ongelmia.

Miten turvavyö toimii?

Miten turvavyö toimii

Turvavyö on nimensä mukaisesti vyömäinen, erittäin luja nauha. Tämä turvavaruste on yleensä kiinni kolmesta eri pisteestä: istuimen eri puolilla lattialla olevista turvavyökotelosta ja lukitusosasta sekä ylhäältä korin pilarista. Toimintaperiaate on yksinkertainen. Kun kuljettaja tai matkustaja menee autoon, hän istuutuu ja vetää turvavyön kielekeosan ylävartalonsa yli lukitusosaan. Kieleke työnnetään turvavyön lukon sisään, jolloin kuuluu napsahdus.

Kun auto on liikkeessä ja joutuu kolariin, matkustajan liike ei pysähdy äkkitörmäykseen. Näin ollen ihminen, jolla ei ole turvavyötä, voi lentää ajoneuvon ajonopeudella läpi tuulilasista tai ainakin törmätä auton koviin sisäosiin, jolloin tulee pahaa jälkeä. Turvavyö kuitenkin pysäyttää ihmisen, sillä sen rulla lukittuu, kun vyöhön kohdistuu nopea, repäisevä liike. Joissain turvavöissä on lisäksi kiristin, joka automaattisesti kiristää vyön kolarin sattuessa. Turvavyön käyttö pienilläkin ajonopeuksilla on erittäin tärkeää: ilman turvavyötä matkustava voi menehtyä jopa kolarissa, joka tapahtuu vain 30 km/h vauhdissa.

Kolmipisteiset vyöt ovat turvavöistä yleisimpiä. Aiemmin kaksipistevyöt (“lannevyöt”), jotka eivät olleet kiinni yläkulmasta lainkaan, olivat tavanomaisia. Ne ovat kuitenkin kolmipistevöitä huomattavasti tehottomampia. Harvinaisempiin turvavöihin kuuluvat esimerkiksi automaattiset turvavyöt, neli-, viisi- ja kuusipisteiset turvavyöt sekä turvavyöt, joiden yläosa on kiinni istuimen yläpäädyn sivulla auton pilarin sijaan.

Turvavyön käyttö ja laki

Turvavyön käyttö on Suomessa pakollista kaikissa ajoneuvoissa matkan pituudesta ja kestosta ja ajoneuvon nopeudesta riippumatta. Tämä koskee henkilöautojen lisäksi hyötyajoneuvoja ja myös pitkän matkan linja-autoja (ei koske kaupunkiliikenteen busseja). Turvavyöt alkoivat yleistyä Suomessa 1970-luvulla, kun ensimmäiset turvavöitä ja niiden käyttöä vaativat lait säädettiin. Aluksi pakko koski vain etuistuimia, mutta 1980-luvulla sitä laajennettiin koskemaan myös takaistuimia.

Turvavyön käyttö ja laki

Turvavyöpakko on säädetty myös Euroopan unionin tasolla: turvavyön käyttö on ollut pakollista kaikilla turvavyöllä varustetuissa ajoneuvoissa EU-alueella vuodesta 2006 alkaen. Pakko koskee myös lapsia – tosin alle 135 cm pitkien lasten osalta suositellaan myös muiden turvavarusteiden (esim. turvakaukalon ja turvaistuimen) käyttöä.

Turvavyö suojaa tilastojen ja tutkimusten perusteella tehokkaasti: EU:n vuonna 2008 tekemän tieliikenneturvallisuustutkimuksen mukaan turvavyön käyttö säästää vuosittain jopa 7 300 ihmishenkeä unionin alueella. Tutkimusten mukaan kansalaiset noudattavat turvavyöpakkoa tunnollisesti: reilusti yli 90 % autoilijoista käyttää turvavyötä. Yleisintä turvavyön käyttämättä jättäminen on takapenkillä matkustavien keskuudessa.

Turvavyöpakko koskee vain ihmisiä, mutta kaikki matkustamon irtoesineet tulisi olla kiinnitettyinä. Tämä koskee myös lemmikkejä. Pienet koirat voivat matkustaa turvallisesti kuljetusboksissa. Lisäksi on mahdollista ostaa kestävä ja luotettava turvavyö koiralle.

Turvavyön käytöstä voi saada vapautuksen terveyssyistä. Tällöin on pidettävä mukana lääkärin kirjoittamaa todistusta asiasta. Turvavyöpakon laiminlyönti lasketaan muuten liikennerikkomukseksi, josta joutuu maksamaan 70 euron liikennevirhemaksun. Liikennevirhemaksu ei ole sakko, vaan entistä rikesakkoa vastaava hallinnollinen sanktio. Matkustajan itsensä lisäksi myös kuljettaja on vastuussa siitä, että matkustajalla on turvavyö.

Kuinka käyttää turvavyötä oikein?

Turvavyö toimii parhaiten, kun ihminen on tavanomaisessa istuma-asennossa. Turvavyön tulisi kulkea lantion yli ja rintakehän keskeltä. Sen ei pitäisi kulkea vatsan yli tai kaulalla. Vyön tulee olla tiukka, se ei saa olla löysällä. Paksut talvitakit tulisi riisua ennen turvavyön laittamista, sillä ne vähentävät turvavyön tehoa. Turvavyön ja kehon välissä ei pitäisi myöskään olla mitään esineitä, kuten avaimia tai puhelinta paidan rintataskussa tai housujen etutaskussa.

Turvavyö on mitoitettu keskimääräiselle aikuiselle. Jos vyö ei yletä kiinni esim. raskauden tai ylipainon takia, on saatavilla myös jatkopaloja. Turvavyö ei suojaa tehokkaasti pienikokoista lasta, ja lapsille onkin saatavilla erilaisia turvavarusteita. Alle 12-vuotiaille ja alle 135 cm pitkille lapsille voi pääsääntöisesti suositella korokeistuinta tai turvavyötyynyä. Vauvat matkustavat turvakaukalossa tai lastenistuimessa, taaperot turvaistuimessa ja leikki-ikäiset turvavyöistuimessa. Lue aina lasten turvavarusteiden käyttöohjeet tarkasti ja noudata niitä. Tarkkaile lapsen kasvua, jotta tiedät, milloin on oikea aika ottaa käyttöön turvavyö lapselle.

Turvavyön ongelmia

Kuten mikä tahansa auton osa, myös turvavyö voi vaurioitua. Tämä on erittäin vaarallista: Yhdysvaltain liikenneturvallisuusviraston arvion mukaan maailmanlaajuisesti yli kolme miljoonaa ihmistä loukkaantuu ja 40 000 kuolee vuosittain onnettomuuksissa, joissa turvavyö ei ole toiminut oikein.

 Yleisiä ongelmia ovat esimerkiksi seuraavat: 
 • Kiristysongelma. Turvavyö ei kiristykään nopeassa repäisyssä.
 • Lukon ongelma. Turvavyö ei lukitu, kieleke ei pysy lukossa tai avauspainike on viallinen.
 • Vyö sallii liikaa liikkumavaraa. Tällöin ihminen saattaa loukata itsensä vyöstä huolimatta.
 • Yläkiinnikkeen ongelma. Turvavyön yläkiinnike kirraa tai on jumissa. Lue vinkki ongelman ratkaisemiseksi alempaa!
 • Kelan ongelma. Turvavyö on jumissa eikä kelaudu sisään eikä tule ulos.
 • Turvavyö on rispaantunut.
 • Vyön rispaantuminen ja nukkaantuminen.
 Harvinaisempia ongelmia ovat muun muassa: 
 • Muoviosien halkeilu tai hajoaminen, vyön katkeaminen.
 • Valmistusviat.
 • Kojelaudan turvavyömerkkivalon vika.
  Kojelaudan turvavyömerkkivalon vika

Hajonnut tai epätavallisesti toimiva turvavyö tulee korjata heti. On parasta teettää korjaus tai vaihto huoltamolla. He osaavat arvioida, millainen ja kuinka pitkä turvavyö autoosi sopii ja asentaa vyön turvamääräysten mukaisesti.

 Jos turvavyösi on jumissa, voit kokeilla myös seuraavaa niksiä: 
 1. Vedä turvavyötä ulos niin paljon kuin mahdollista. Laita jokin este (esim. pyykkipoika) yläkiinnitykseen, jotta vyö ei vetäydy takaisin.
 2. Laske ämpärillinen kuumaa vettä ja sekoita siihen puhdistusainetta. Laita turvavyötä veteen likoamaan niin paljon kuin mahdollista.
 3. Anna vyön liota 1530 min. Puristele sitten vyötä, jotta nukka ja hiukkaset irtoavat.
 4. Laita istuimelle pyyhe ja aseta vyö sen päälle kuivumaan.
 5. Nyt turvavyön pitäisi olla entistä sileämpi ja joustavampi.

Kuinka pitää hyvää huolta turvavöistä?

Turvavyön kunnosta ja liikkuvuudesta kannattaa pitää huolta. Jos turvavyö on usein jumissa tai kelautuu huonosti, kannattaa puhdistaa ja mahdollisesti rasvata sekä lattian turvavyökotelo, kela että yläkiinnitys pilarissa. Turvavöihin tarttuu ajan mittaan vaatteistamme runsaasti nukkaa ja likaa ja ihostamme ja käsistämme rasvaa, ja tämä jumittaa kelan ja pidikkeet helposti. Turvavyö kannattaa myös puhdistaa säännöllisesti yllä kerrotun ämpärivinkin avulla. Yritä myös ravistella pölyt ja roskat pois kelasta.

Turvavyön rispaantuminen on tavallista. Yllättävän usein koira saattaa innostua luulemaan turvavyötä puruleluksi, joten kannattaa huolehtia ettei lemmikki ala pureskella vyötä. Toisaalta turvavyö saattaa jäädä oven väliin, mikä myös kuluttaa sen pintaa. Pelkkä pinnan rispaantuminen ei välttämättä vaikuta vyön turvaaviin ominaisuuksiin, mutta auto saatetaan hylätä katsastuksessa “vaurioituneen vyön” takia, jolloin vyö tulee vaihtaa. Isompia repeämiä ja halkeamia ei saa missään nimessä jättää huomiotta. Vaihto maksaa n. 100200 euroa.

Muista pitää huolta myös itsestäsi. Runsaasti ajavalla henkilöllä turvavyö voi aiheuttaa painaumia ylävartaloon tai vatsan alueelle. Tähän auttavat turvavyön pehmusteet.

Yhteenveto

 • Turvavyö on tieliikenneturvallisuuden kannalta erittäin tärkeä turvavaruste. Se pitää matkustajan tai kuljettajaa kiinni penkissä onnettomuustilanteessa.
 • Kannattaa kiinnittää huomiota turvavyön oikeaoppiseen käyttöön ja pitää hyvää huolta vyöstä puhdistamalla se säännöllisesti. Vaurioitunut vyö on vaihdettava.
 • Laadukkaat autotarvikkeet löydät AUTODOC-verkkokaupasta. Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään löytämään sopivan tarvikkeen tai turvavarusteen juuri sinun ja perheesi tarpeisiin. Tervetuloa tutustumaan monipuoliseen valikoimaamme!

[Total: 1   Average: 5/5]