Mitä ovat auton lisäaineet ja mihin ne vaikuttavat

Mitä ovat auton lisäaineet ja mihin ne vaikuttavat

Polttoaineisiin, auton käyttö- ja työstönesteisiin sekä yksittäisiin osiin on saatavilla runsaasti erilaisia lisäaineita, joilla on erilaisia ominaisuuksia. Valikoima on niin laaja, että monella saattaa mennä sormi suuhun. Mitä etuja tai haittoja kaikilla näillä aineilla voi olla?

Tässä artikkelissa esittelemme yleisiä polttoaineiden lisäaineita ja niiden ominaisuuksia. Lopuksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin lisäaineisiin liittyen.

Miksi autoon tarvitaan lisäaineita?

Miksi autoon tarvitaan lisäaineita

Lisäaineiden tarkoitus on parantaa moottorin tehoa ja näin auton suorituskykyä. Ne eivät nimensä mukaisesti korvaa moottoriöljyä saati polttoainetta, vaan niitä sekoitetaan näihin, jolloin ne parantavat edellä mainittujen tehoa.

Hyvän lisäaine kestää sään ja lämpötilan vaihtelua – varsinkin Suomessa on syytä ostaa hyvin talvikäyttöön soveltuvia lisäaineita. Laajasta valikoimasta johtuen on myös tärkeää varmistaa, että kyseinen lisäauto sopii juuri omaan autoon.

Lisäaineiden käyttö voi olla ympäristöystävällistä kahdella tavalla. Ensinnäkin lisäaineet parantavat varsinkin vanhojen moottorien tehoa polttoainetehokkuutta kohentamalla. Näin päästöt laskevat. Toisekseen saatavilla on EPA-sertifioituja lisäaineita, jotka eivät sisällä haitallisia kemikaaleja.

Yleisimmät lisäaineet autoon

Bensiinin / öljyn lisäaineet

Bensiinin / öljyn lisäaineet

Öljylle on olemassa hyvin monenlaisia lisäaineita. Ne puhdistavat moottoria, parantavat sen suorituskykyä, estävät ruostumista ja vähentävät savuamista ja vuotoja.

Lisäaineita ovat muun muassa seuraavat:

 • Puhdistavat lisäaineet. Näiden yleisimmin magnesiumsulfaateista koostuvien lisäaineiden tehtävä on puhdistaa öljyä epäpuhtauksista ja estää tukkeutumien syntyminen.
 • Säilytysaineet (“stabilizer”). Nämä antioksidantit luovat suojakerroksen, joka hidastaa öljyn hapettumista pidentäen näin sen käyttöikää ja vähentäen moottorin osien korroosiota.
 • Viskositeetin parantajat (VI-lisäaineet). Tällaiset lisäaineet parantavat viskositeetti-indeksiä eli käytännössä ne pitävät öljyn rikkaana ja juoksevana myös matalissa lämpötiloissa.
 • Kitkanmuuntimet. Tällaisten lisäaineiden tarkoituksena on vähentää moottorin metallipintojen välistä kitkaa ja näin kulumaa.
 • Vaahtoamista ja kuplimista estävät lisäaineet.

Monet laadukkaat lisäaineet sisältävät useita edellä mainituista ominaisuuksista.

Diesel-lisäaineet

Diesel-lisäaineet

Dieselin lisäaineita käytetään monista samoista syistä kuin öljynkin. Ne parantavat moottorin tehoa ja vähentävät huoltotarvetta (säästäen näin rahaa), vähentävät dieselpäästöjä sekä parantavat ajokykyä talvella.

Seuraavat ovat yleisiä dieselin lisäaineita:

 • Puhdistusaineet. Nämä puhdistavat dieseliä ja suuttimia liasta, bakteereista, homeesta ja muista epäpuhtauksista.
 • Säilytysaineet (“stabilizer”). Tämän tehtävänä on ehkäistä dieselin hapettumista ja kemiallista hajoamista.
 • Setaaniluvun nostajat. Setaaniluvulla tarkoitetaan dieselin laatua polttoaineena ja sen syttymisherkkyyttä. Tällaiset lisäaineet nostavat setaanilukua, mikä parantaa palamista.
 • Korroosionestoaineet. Nämä estävät dieselin sisältämän veden aiheuttamaa ruostetta ja korroosiota.
 • Geeliytymistä estävät lisäaineet (“antigel”). Tällaisten tarkoituksena on estää dieselin geeliytymistä hyvin kylmissä lämpötiloissa kuten Suomen olosuhteissa.

Monet laadukkaat lisäaineet sisältävät useita edellä mainituista ominaisuuksista.

Moottorin lisäaineet

On olemassa sekä bensiini- että dieselkäyttöisille ajoneuvoille sopivia lisäaineita, jotka vaikuttavat erityisesti tiettyihin moottorin osiin.

Niihin kuuluvat esimerkiksi seuraavat:

 • Moottorin puhdistusaine
  Moottorin puhdistusaineen tehtävänä on poistaa epäpuhtauksia ja rasvaa moottorista. Monet tällaiset aineet soveltuvat sekä bensiini- että dieselajoneuvoihin ja niitä on saatavilla sekä nesteinä että sprayna. Monet soveltuvat sekä moottorin sisäiseen että ulkoiseen käyttöön ja muovi-, kumi-, maali- ja metallipinnoille.
 • Lyijynkorvike
  Lyijyä korvaavaa lisäainetta käytetään polttoaineisiin, jotka eivät sisällä lyijyä. Käytännössä tällaisia käytetään vain vanhojen autojen moottoreihin, sillä polttoaineet eivät ole saaneet sisältää lyijyä sitten 1990-luvun, joten nykymoottorit eivät sitä kaipaakaan.
 • Kaasuttimen puhdistusaine
  Kaasuttimella varustettuja autoja on liikenteessä enää vähän, mutta tällainen aine sopii kaasuttimen osien puhdistamiseen. Kaasuttimen puhdistusaine pitää osaltaan huolta, että ilma-polttoainesuhde on sopiva ja parantaa näin moottorin tehoa. Useimmat kaasuttimen puhdistusaineet ovat monikäyttöisiä, eli niitä voi käyttää muidenkin osien puhdistamiseen.
 • Hiukkassuodattimen lisäaine
  Hiukkassuodattimeen voidaan käyttää DPF-puhdistusainetta. Tämä aine poistaa dieselpartikkelisuodattimeen kertyneen palamattoman noen, taaten osan toimintakyvyn pysymisen hyvänä.
  Hiukkassuodattimen lisäaine
 • Turboahtimen lisäaine
  Tällaista käytetään suojaamaan turboahdinta kuivakäynniltä öljytason ollessa matala, puhdistaa osaa, poistaa öljyjäämiä ja palamattomia polttoainehiukkasia, parantaa polttoprosessia ja vähentää nokea. Samalla tällaisen lisäaineen käyttö voi parantaa EGR-venttiilin toimintaa.
 • Vaihteiston lisäaineet
  Näihin kuuluu esimerkiksi vaihteistoöljyn lisäaine, jonka tarkoituksena on torjua vaihteiston ennenaikaista kulumista kitkaa vähentämällä. Lisäaine voi myös tasoittaa lämpötilan vaihteluiden aiheuttamaa rasitusta vaihteiston osille sekä vähentää melua ja kuumentumista. Varmista, että ostat juuri sinun autosi vaihteistolle sopivan lisäaineen ja vaihteistosi toimii kuin rasvattu.

Usein kysyttyä lisäaineista

⚠ Kuinka paljon lisäainetta pitää lisätä?

Tämä vaihtelee lisäaineen mukaan ja sopiva määrä kerrotaan pakkauksen etiketissä. Noudata tarkasti suositeltua annostelumäärää ja älä ylitä sitä; tämä voi johtaa osien rikkoutumiseen ja tukoksiin.

⚠ Onko lisäaineiden käyttämisestä haittaa?

Sopivan lisäaineen oikeaoppisesta käytöstä ei pitäisi olla haittaa. On tärkeää valita lisäaine huolellisesti ja annostella se oikein, sillä vääränlaisen aineen käytöstä voi ilmetä monenlaisia ongelmia. Yliannostus johtaa ongelmiin.

Ihmeitä lisäaineetkaan eivät saa aikaan, eivätkä kaikki niiden lupaamat asiat välttämättä ole kovin suuria ongelmia. Esimerkiksi ruosteen poistaminen polttoainejärjestelmästä on yleinen lupaus, mutta ruosteen kertyminen järjestelmään ei ole kovinkaan yleinen ongelma, vaan vaatii epätavalliset olosuhteet. Toisaalta ei kannata luottaa liikaa siihen, että esimerkiksi jäähdytysjärjestelmän lisäaine tukkisi pysyvästi vuodot, vaikka näin voidaan väittääkin.

⚠ Mikä on paras lisäaine öljynkulutukseen?

Mikä tahansa lisäaine, joka sopii tähän tarkoitukseen ja sopii autollesi. Suosittuja ja laadukkaita öljyn lisäaineita valmistavat muun muassa merkit Liqui Molly, STP, CRC sekä Motul. Lisäaineen käyttö voi parantaa polttoainetehokkuutta parhaimmillaan jopa 20 %.

⚠ Minkä hintaisia lisäaineet ovat?

Eri lisäaineet ovat eri hintaisia. Yleisimmin hinnat liikkuvat 5 euron ja 30 euron välillä. Tutustu AUTODOC-verkkokaupan valikoimaan ja varmista parhaat hinnat laadukkaista lisäaineista.

⚠ Onko monen lisäaineen käyttämisestä hyötyä?

Ei välttämättä. Monilla lisäaineilla on useita päällekkäisiä ominaisuuksia. Tämän vuoksi monen vastaavan aineen samanaikaisesta käytöstä tuskin on merkittävää hyötyä, vaan lähinnä haittaa. Eri osien lisäaineet ovat toki asia erikseen.

⚠ Sopivatko lisäaineet kaikenlaisiin autoihin?

Periaatteessa kyllä. Osa autonvalmistajista kuitenkin suosittelee, että lisäaineita ei käytetä lainkaan. Suositukset ovat luettavissa auton ohjekirjasta.

Yhteenveto

 • Autoille on olemassa hyvin monenlaisia lisäaineita. Niiden tehtävä on parantaa moottorin toimintaa, pidentää eri osien käyttöikää ja parantaa näiden suorituskykyä.
 • On tärkeää valita sopiva lisäaine ja annostella sitä sopivassa määrin, jotta ongelmilta vältytään.
 • AUTODOCISTA löydät lisäaineet ja autonhoitotuotteet edullisin hinnoin. Tilaa jo tänään ja säästä!
[Total: 1   Average: 5/5]