Mitä teen, jos avain on jumissa virtalukossa

Mitä teen, jos avain on jumissa virtalukossa

Olet ehkä törmännyt tilanteeseen ennen matkalle lähtöä, jossa avain ei käänny virta-asentoon. Joskus käy niin, että onnistut kääntämään sen loppujen lopuksi, mutta matkan jälkeen sitä ei voida poistaa virtalukosta. Tässä artikkelissa etsimme syitä siihen, miksi avain jumittuu ja yksinkertaisimpia menetelmiä korjata ongelma.

10 syytä, miksi virta-avain ei lähde pois virtalukosta

Ohjauspyörä on lukittu

Lähes kaikki nykyaikaiset autot on varustettu varkaudenestojärjestelmällä. Tietyissä tapauksissa se lukitsee ohjauspyörän ja virtalukon, mikä estää tunkeilijoita ajamasta autoasi. Lukitus aktivoituu, kun ohjauspyörää pyöritetään ilman avainta virtalukossa tai kun yritetään käyttää väärää tai voimakkaasti kulunutta avainta. Joskus ongelman aiheuttaa yritys kääntää avainta, joka on työnnetty puutteellisesti sylinteriin. Lisäksi suojajärjestelmä voi aktivoitua, kun auton pyörät ovat kokonaan käännettyinä toiselle puolelle, esimerkiksi kun pysäköit sen jyrkkään mäkeen tai jos etupyörät koskettavat reunakiveystä tai muuta estettä. Yleensä kun lukitustoiminto on kytketty päälle, kuulet selvän napsahduksen etkä saa avainta virtalukosta.

Mitä voin tehdä? Käännä ohjauspyörää kevyesti vasemmalle ja oikealle yrittäessäsi kääntää avainta virtalukossa. Tämä auttaa avaamaan ohjauspyörän lukituksen. Älä vedä avainta liian kovaa, jotta se ei rikkoudu.

Avain on vaurioitunut

Se voi taipua, jos pidät sitä taskussa, lompakossa tai käytät sitä muihin tarkoituksiin. Tästä syystä avain joskus ei käänny tai lähde pois virtalukosta, tai sitä ei voi edes asettaa lukkoon.

Mitä voin tehdä? Oletko huomannut, että avaimesi on vääntynyt? Älä yritä käyttää sitä, jotta virtalukon sylinteri ei vaurioidu. Käynnistä auto varavirta-avaimella. Jos sinulla ei ole sitä, ota yhteyttä autohuoltamoon. Asiantuntijat palauttavat vanhan avaimen muodon erittäin nopeasti tai tekevät kopioavaimen. Jos olet edelleen asettanut vääntyneen avaimen virtalukkoon ja se on jumissa siinä, etsi ammattilaisen apua, jotta se poistetaan.

Ovilukko on jäätynyt

Näin voi käydä, jos ulkona on kylmä ja vettä on kertynyt lukkosylinteriin.

Mitä voin tehdä? Jos auto on pitkään ollut pysäköitynä ulkona kylmässä tai lämmittämättömässä tilassa ja epäilet lukon olevan jäätynyt, yritä sulattaa se. Lämmitä tätä varten avain sytyttimellä tai kynttilällä ja aseta se lukkoon. Toista tämä vaihe useita kertoja. Voit käyttää myös lukkojen jäänpoistoainetta. Lisäongelmien välttämiseksi sinun on varmistettava tuuletusjärjestelmän vakaa toiminta. Ennen kuin asetat autosi pitkäaikaiseen säilytykseen, tuuleta matkustamo lämpötilan alentamiseksi ja kondensaation estämiseksi.

Auton akku on tyhjä

Joissakin autoissa avain jumittuu virtalukkoon kun akku on tyhjä.

Auton akku on tyhjä
Mitä voin tehdä? Kytke ajovalot päälle. Jos valot eivät syty, ongelma liittyy todennäköisesti akkuun. Mittaa jännite volttimittarilla auton akun navoista. Jos se on alle 11,7 V, akku on täysin tyhjä. Todennäköisesti sinun on vaihdettava tai palautettava se. Yritä käynnistää auto kaapeleilla, jos sinulla ei ole yleismittaria. Jos se toimii, ongelma liittyy akkuun. Jos ei, niin vika on muunlaista.

Avaimen hammastus on kulunut

Kestämättömistä materiaaleista valmistetut huonolaatuiset tuotteet kärsivät hankaavasta kulutuksesta melko nopeasti. Avain tulee löysäksi virtalukossa eikä voi toimia kunnolla virtalukon sylinterin liikkuvien osien kanssa.

Mitä voin tehdä? Vertaa käyttämääsi avainta vara-avaimeen. Vaihda se, jos näet kulumisen merkkejä. Jos vanha avain on jumissa virta-asennossa, yritä kääntää sitä varovasti vasemmalle ja oikealle ja liikuttele sitä edestakaisin. Todennäköisesti onnistut löytämään liikkeen, joka käynnistää mekanismin.

Virtalukon sylinterin vika

Se myös kuluu ajan myötä. Tämä voi tapahtua jopa nopeammin, mikä johtuu monien kuljettajien tavasta kiinnittää painavia avaimenperiä tai muita koristeita avaimiin. Kun auto liikkuu, ne luovat lisäkuorman mekanismin osille.

Virtalukon sylinterin vika
Mitä voin tehdä? Jos onnistut saamaan avaimen pois virtalukosta, käytä vara-avainta. Jos avain on edelleen jumissa, virtalukon sylinteri on kulunut. Ota yhteys korjaamoon, joten se vaihdetaan.

Virtalukon sylinteri ja avain likaantuivat

Väärän rasvan käyttö johtaa lian kerääntymiseen mekanismiin ja se voi juuttua siihen ajan myötä. Yleensä avaimen kolot likaantuvat, jos sitä käytetään muuhun tarkoitukseen kuten esimerkiksi pakkausteipin repimiseen paketteja avattaessa.

Mitä voin tehdä? Voit puhdistaa lukon WD-40-nesteellä tai muulla läpäisevällä öljyllä suihkuttamalla sitä suoraan avaimenreikään. Puhalla paineilmaa sylinterin läpi, jos mahdollista. Voitele lukko kun olet puhaltanut ja puhdistanut sitä. Pyyhi avain nukkaamattomalla liinalla, joka on kostutettu WD-40:llä, alkoholilla tai liuottimella.

Väärä vaihdevalinta

Automaattivaihteisissa autoissa avain lukittuu virtalukkoon, kunnes vaihdetanko asetetaan pysäköintitilaan. Manuaalisella vaihdelaatikolla varustettujen autojen virtalukon lukitus avataan asettamalla vaihdetanko vapaa-asentoon.

Väärä vaihdevalinta
Mitä voin tehdä? Varmista ajomatkan jälkeen, että automaattivaihteiston vaihdetanko on pysäköintitilassa. Jos se ei ole, mutta olet jo pysäyttänyt auton ja sammuttanut moottorin, paina jarrupoljinta ja aseta vaihdetanko pysäköintitilaan. Vedä avain huolellisesti pois. Jos se on mahdotonta, tarkista, voidaanko ylipäätään lukita vaihdetanko tähän asentoon. Jos se on siirrettävissä myös moottorin sammuttamisen jälkeen, vie auto korjaamolle momentinmuuntimen, automaattivaihteiston kaapelin ja vivun sekä jarrupolkimen lukituksen tarkastusta varten.
Jos autossasi on manuaalivaihteisto, paina kytkinpoljinta, aseta vaihteenvalitsin vapaa-asentoon ja ota avain virtalukosta keinuttamalla sitä vähän.

Avainta ei ole asetettu oikeaan asentoon

Joskus kuljettajat unohtavat kääntää avaimen lukitusasentoon.

Avainta ei ole asetettu oikeaan asentoon
Mitä voin tehdä? Katso virtalukkoa. Siinä on useita merkkejä, jotka vastaavat eri tiloja: virtalukko auki, moottorin käynnistys, lukitus (tai pysäköinti). Varmista, että avain on lukitus- tai 0-asennossa. Muuta tarvittaessa sen asentoa.

Osa on rikki

Liiallisen voiman käyttäminen yritettäessä kääntää avainta virtalukossa voi johtaa sen rikkoutumiseen. Mekanismissa jäljellä olevan avaimen fragmentti on vaikea saada pois.

Mitä voin tehdä? Yritä poistaa fragmentti erityisellä vetimellä. Etsi ammatillista apua, jos sinulla ei ole sellaista työkalua. Älä käytä improvisoituja keinoja rikkoutuneen kärjen poistamiseksi, sillä se voi vaurioittaa sylinteriä.

Johtopäätös

Yksinkertaisesta suunnittelustaan huolimatta virta-avain on erittäin tärkeä esine, joka vaatii kuljettajalta asianmukaista huomiota. Auto voidaan käynnistää vain, jos tämä osa on hyvässä kunnossa. Käytä neuvojamme, jos avaimesi on jumissa virtalukossa.

Kommentoi

Your email address will not be published. Required fields are marked *