Auton ilmastoinnin täyttö: Näin se tapahtuu

Auton ilmastoinnin täyttö: Näin se tapahtuu

Kuten kaikkia muitakin auton järjestelmiä, myös ilmastointia pitää huoltaa säännöllisesti. Näin vältetään ilmastointihuollon laiminlyönnistä johtuvat ongelmat, joihin kuuluvat muun muassa auton huono sisäilma, epämiellyttävä haju ja heikko ilmastointitehokkuus.

Tässä artikkelissa kerromme auton ilmastointihuollon perusteet, mistä merkeistä huoltotarpeen voi havaita, kuinka usein huolto pitäisi suorittaa ja miten ilmastoinnin täyttö tapahtuu.

Miten auton ilmastointi toimii?

Miksi auton ilmastointihuolto on tärkeää

Auton ilmastoinnin toimintaperiaate on melko yksinkertainen ja perustuu kaasun lämpötilan ja paineen väliseen muutokseen. Ensin kompressori paineistaa mäntiensä avulla kylmäaineen, jolloin tämä muuttaa muotonsa nesteestä kaasuksi. Sen lämpötila nousee korkeaksi ja paine nousee. Sitten tämä kaasu poistuu kompressorista ja kohtaa suodatinkuivaimella varustetun lauhduttimen, ja siirtyy eteenpäin sen lämpöpatterimaiseen lauhdutinkennoon, jossa se kiertää. Sen lämpötila ja paine laskevat putkistossa kiertäessä, joten se muuttaa muotonsa takaisin nesteeksi. Lopulta neste päätyy kuivaimeen ja eteenpäin paisuntaventtiiliin, joka pienentää nesteen virtausnopeutta eli pudottaa sen painetta, johtaen nesteen kylmenemiseen. Kylmäaine siirtyy nyt eteenpäin höyrystimen kennoon, jonka läpi puhallin puhaltaa lämmintä ilmaa auton sisältä. Höyrystin viilentää auton sisäilman, ja toisaalta lämmin sisäilma lämmittää kylmäainetta. Lämmetessään jälleen kaasuksi muuttuva kylmäaine palautuu kompressoriin ja prosessi alkaa alusta.

Miksi auton ilmastointihuolto on tärkeää?

Käytännössä kaikista uusista nykyautoista löytyy ainakin jonkinlainen ilmastointi. Jokainen kesähelteillä ajanut tietää, kuinka korvaamaton ilmastointi on varsinkin pidempiä matkoja taittaessa. Ilmastointi ei kuitenkaan ole vain matkustajien kesäpäivän ilo: se viilentää myös moottoria. Auton moottori voikin ylikuumentua kuumana päivänä, jos ilmastointi ei toimi. Ilmastointi on tärkeä myös viileämpien kuukausien aikana. Se nimittäin suuntaa moottorin lämpöä matkustamoon, mikä lämmittää matkustamoa. Lisäksi se auttaa sulattamaan jäätyneet ikkunat ja poistamaan huurua tuulilasilta.

Säännöllinen ilmastointihuolto pienentää kompressorin toimintahäiriöiden riskiä ja voi myös parantaa ajoneuvon polttoainetehokkuutta. On tietysti myös tärkeää huomioida, että ilmastoinnin yhteydessä olevat suodattimet estävät pölyn, pakokaasujen ja siitepölyjen kulkeutumisen matkustamoon, mikä parantaa sisäilman laatua ja estää epämiellyttävät hajut.

Vika ilmastoinnissa? Mahdollisia merkkejä

On erilaisia merkkejä, joista voit päätellä ilmastoinnissa olevan vikaa, tai sen olevan huollon tarpeessa.

 Kiinnitä huomiota muun muassa seuraaviin: 
 • Ilmastointi ei viilennä kunnolla
 • Tunkkainen ja paha haju matkustamossa
  Vika ilmastoinnissa? Mahdollisia merkkejä
 • Suriseva ääni
 • Kova vinkuva tai sahaava ääni
 • Ikkunoiden epätavanomainen huurtuminen

Miten ilmastoinnin täyttö tapahtuu?

Yleensä kylmäaineen käyttöikä on reilusti yli kymmenen vuotta. Sitä voi kuitenkin joutua lisäämään, jos sitä on päässyt vuotamaan ulos järjestelmästä.

Miten ilmastoinnin täyttö tapahtuu

Auton ilmastointilaitteen täyttö on mahdollista tehdä itse tai teetättää huoltamolla (täytön keskihinta on 80100 euroa). Jos päätät tehdä täytön itse, noudata alla olevia ohjeita. Varmista, että ostamasi kylmäaine (r-134a) sopii ajoneuvollesi. Tutustu myös ajoneuvosi ohjekirjaan, sillä vaiheet saattavat olla erilaiset automallista riippuen.

 1. Laita suojalasit päähän.
 2. Avaa kylmäainetölkin korkki. Paina kylmäaineen annostelijan pää tiukasti kiinni tölkin suulle.
 3. Käynnistä moottori ja laita ilmastointi päälle maksimiteholle. Etsi kompressori ja sen hihnapyörä. Sen tulisi pyöriä. Jos se ei pyöri, auto on vietävä huoltoon. Jätä moottori päälle.
 4. Etsi ilmastointijärjestelmän matalapaineiselta puolelta kylmäaineen täyttöaukko. Sen paikka voi vaihdella, mutta usein se on moottorin vasemmalla puolella olevassa putkessa ja siihen johtaa paksuhko letku. Jos et löydä aukkoa, lue ajoneuvon ohjekirja tai tutustu autonvalmistajan ohjeisiin.
 5. Paina annostelijan laukaisijaa parin sekunnin ajan, jotta letkusta poistuu ilma. Aseta sitten annostelijan nokka täyttöaukolle ja avaa suutin.
 6. On tärkeää, että olet määrittänyt ulkoilman lämpötilaan sopivan paineen annostelijassa. Paineen tulee pysyä samana täytön ajan. Annostelijassa on mittari, joka näyttää paineen, ja sen ohjekirjassa kerrotaan mikä on sopiva paine.
 7. Paina nyt annostelijan laukaisijaa enintään 10 sekunnin ajan, samalla hieman keinuttaen ja ravistaen tölkkiä. Älä käännä tölkkiä sivuttain tai ylösalaisin.
 8. Odota 3060 sekunnin ajan, että järjestelmän paine tasaantuu. Tarkista myös, että annostelijan paine on edelleen sama.
 9. Jatka täyttöä jälleen enintään 10 sekunnin ajan, ja toista edellä mainittu.
 10. Älä täytä liikaa kylmäainetta. Jos täytät sitä liikaa, sen poistaminen on vaikeaa.
 11. Valmista! Huolehdi nyt kylmäainetölkin asianmukaisesta hävittämisestä.

Usein kysyttyä ilmastointihuoltoon liittyen

⚠ Mitkä ovat ilmastoinnin yleisimmät viat tai toimintahäiriöt?

Yleisimmät huoltoon johtavat syyt ovat kylmänesteen puute järjestelmässä ja vuodot.

⚠ Kuinka usein ilmastointihuolto pitäisi tehdä?

Moni teettää auton ilmastoinnille huollon vasta silloin, kun se ei enää toimi. On kuitenkin suositeltavaa teettää huolto 23 vuoden välein ja aina silloin, kun on syytä epäillä toimintahäiriötä.

⚠ Mitä auton ilmastointihuoltoon kuuluu?

Ilmastointihuoltoon voivat kuulua kylmäaineen täyttö (ilmastoinnin täyttöhuolto), kosteuden ja ilman poisto ilmastointijärjestelmästä, järjestelmän puhdistus, lämpömittarin tarkistaminen sekä järjestelmän yleinen tarkastus.

⚠ Kuinka kauan ilmastointihuolto kestää?

Kylmäaineen lisääminen kestää alle tunnin. Kokonaisvaltainen ilmastointihuolto kestää puolestatoista tunnista kolmeen tuntiin.

⚠ Paljonko auton ilmastointihuolto maksaa?

Vastaus tähän riippuu automallista. Ilmastointihuolto maksaa huoltamolla keskimäärin alle 100 euroa.

⚠ Mitä kylmäaine on?

Kylmäaineet ovat freoneja eli CFC-yhdisteitä. Yleisimmät ovat R-134A ja uudempi R-1234yf. Kylmäaineet lasketaan moottoriöljyn ja jäähdytysnesteen tavoin työstönesteiksi. Ne on suunniteltu juuri ilmastointia varten.

Nykyaikaiset kylmäaineet ovat puhtaita ja turvallisia edeltäjiinsä verrattuna. Esimerkiksi pahamaineinen R-12-kylmäaine kiellettiin, sillä se oli äärimmäisen haitallista planeettamme otsonikerrokselle. Kuitenkin myös nykyaikaiset kylmäaineet ovat erittäin voimakkaita yhdisteitä, joita tulee käsitellä varoen, säilyttää poissa lasten ulottuvilta ja hävittää asianmukaisesti.

Yhteenveto

 • Auton ilmastointihuolto kannattaa tehdä muutaman vuoden välein. Näin huolehditaan, että ilmastointi toimii kunnolla. Toimiva ilmastointi on hyväksi sekä matkustajille että moottorille ja auttaa myös lämmittämään matkustamoa, sulattamaan jäisiä ikkunoita ja parantamaan polttoainetehokkuutta.
 • Ilmastoinnin täyttö itse on mahdollista, mutta se kannattaa hoitaa varoen, sillä kylmäaine on voimakas yhdiste.
 • Laadukkaat auton ilmastoinnin osat löydät AUTODOC-verkkokaupasta. Helppokäyttöinen sivustomme mahdollistaa tilaamisen nopeasti ja vaivattomasti. Tervetuloa tutustumaan valikoimaamme!

[Total: 0   Average: 0/5]