Kuinka poistaa naarmut autosta

Kuinka poistaa naarmut autosta

Auton maalipintaan tullut naarmu on aina ikävä yllätys. Naarmujen poisto autosta on kuitenkin usein mahdollista kotikonstein – on vain tärkeä tietää, miten tehdä se oikein.

Tässä AUTODOCin artikkelissa kerromme, mitkä tekijät naarmuttavat auton pintoja ja miten naarmun poisto autosta tapahtuu eri menetelmiä käyttäen.

Mikä aiheuttaa naarmuja autoon

Mikä aiheuttaa naarmuja autoon

Naarmut ovat raapaisujälkiä, joita syntyy, kun kova, terävä tai hankaava asia osuu auton maalipintaan tai muoviosiin lävistäen sen suoja- ja maalikerroksen. Naarmu voi olla pieni tai suuri ja se voi olla vain pinnassa tai niin syvä, että se yltää pohjamaaliin tai jopa metalliin asti. Naarmuja syntyy monin tavoin, mutta yleisimpiin kuuluvat alla luetellut.

 • Kivet ja sora. Tieltä lentävät pikkukivet ja sora aiheuttavat runsaasti naarmuja etenkin korin alaosiin, puskuriin ja konepeltiin.
 • Oksat. Auton pysäköiminen puun alle on riskialtista, sillä varsinkin tuulisella säällä puusta voi pudota oksia, jotka aiheuttavat lommoja ja naarmuja.
 • Lumi ja jää. Myös räystäältä tai puista putoava lumi ja jääpuikot voivat aiheuttaa naarmuja.
 • Vääränlaiset hoitotuotteet ja -tavat. Auton maalipinta tulisi pestä, kuivata ja käsitellä ainoastaan siihen tarkoitetuilla tuotteilla; kotitalouskäyttöön tarkoitetut puhdistusaineet voivat vahingoittaa pintaa ja sen suojakerrosta ja näin altistaa pinnan naarmuille. Pesu, kuivaus ja käsittely tulee myös suorittaa oikein, koska väärin tehtyinä ne voivat aiheuttaa naarmuja.
 • Likaiset liinat. Maalipintaa ei tule puhdistaa eikä autoa kiillottaa likaista liinaa käyttäen, sillä liinoissa olevat roskat ovat omiaan naarmuttamaan maalipintaa. Käytä vain sopivia mikrokuituliinoja, älä esimerkiksi vanhoja vaatteita tai muita ”tee se itse -rättejä”.
 • Autopesula. Etenkin ennen vanhaan vieroksuttiin harjallisia autopesuloita, sillä harjojen ajateltiin naarmuttavan auton maalipintaa. Todellisuudessa tällainen on nykyään harvinaista. Voit kuitenkin valita harjattoman autopesun, jos olet epävarma.
 • Töyssyt ja epätasaisuudet. Nämä voivat aiheuttaa naarmuja ja lommoja varsinkin etupuskuriin ja korin helmoihin.
 • Törmäykset. Maalipinta naarmuuntuu takuuvarmasti, jos autolla törmätään toiseen autoon, parkkihallin pylvääseen tai vaikkapa autotallin oveen. Etenkin parkkihalleissa ja -paikoilla törmäyksiä sattuu paljon, sillä tilaa on vähän.

Joskus yllä mainitut eivät aiheuta naarmua vaan lommon. Myös lommojen oikaisu on usein mahdollista kotikonstein.

Naarmujen poisto autosta: metalliosat

Naarmun poisto autosta kannattaa ehdottomasti tehdä mahdollisimman pian, sillä naarmut rumentavat auton ulkoasua ja voivat johtaa naarmuuntuneen kohdan ruostumiseen. Korikorjaamolla naarmujen poiston hintahaitari on kuitenkin laaja aina alle 100 eurosta jopa yli 500 euroon. Säästeliäs auton omistaja opettelee tekemään auton naarmun korjauksen itse.

Naarmun poiston onnistuminen riippuu sekä naarmun syvyydestä ja laajuudesta sekä omista taidoista. Pienten naarmujen poisto autosta on helpointa ja onnistuu myös aloittelijalta. Syviä naarmuja ei kannata ryhtyä poistamaan ilman riittävää osaamista. Alla annamme ohjeita naarmujen poistoon autosta eri korjaustapoja käyttäen.

Naarmujen poisto auton maalipinnan korjauskynällä

Maalipinnan korjauskynät kuuluvat suosituimpiin maalipinnan korjausvälineisiin. Ne ovat erittäin helppokäyttöisiä ja edullisia ja niillä voi korjata monenlaisia vaurioita pienistä naarmuista lommoihin, halkeamiin ja säröihin. Korjauskynän hankinnassa tärkeää on valita värikoodiltaan auton maalipinnan väriä vastaava korjauskynä. Suosittelemme tarkistamaan auton maalipinnan värin värimittarilla. Kannattaa tutustua huolellisesti myös muihin maalipinnan korjauskynän ominaisuuksiin. Korjauskynän mukana voi tulla erilaisia levitinpäitä (kynä- tai harjapää), pohjamaali, kirkaslakka, sekoite, rasvanpoistoaine, liina, suojahanska tai muita aineita ja tarvikkeita. Jos nämä eivät kuulu pakkaukseen, ne kannattaa ostaa erikseen.

Käsittelyn aluksi naarmuuntunut kohta on puhdistettava perusteellisesti liasta, rasvasta sekä vahasta. Tarkastele sitten naarmun syvyyttä; jos naarmu ulottuu metalliin, sinun on levitettävä pohjamaalia ja vasta tämän jälkeen käsiteltävä kohta korjauskynällä. Ravista korjauskynää ennen käsittelyä ja levitä useita ohuita kerroksia. Odota aina aiemman kerroksen kuivumista ennen kuin levität uuden kerroksen. Levitä kerroksia niin paljon, että naarmua ei enää voi havaita. Kun olet valmis, levitä kohdan päälle muutama kerros suojaavaa kirkaslakkaa ja anna lakan asettua vähintään yön yli.

Naarmujen poisto korjausmaalisprayllä

Naarmujen poisto korjausmaalisprayllä

Suihkutettavan korjausmaalin käyttö on myös suosittu tapa hankkiutua eroon naarmuista. Korjausmaalisprayt ovat edullisia ja tehokkaita ja niiden levittäminen on helppoa. Näitäkin ostettaessa tulee varmistaa, että maalisprayn väri vastaa maalipinnan väriä ja että vaadittavat tarvikkeet (kirkaslakka, korjausmaalit yms.) ostetaan erikseen, mikäli niitä ei tule korjausmaalin mukana.

Aloita puhdistamalla auton maalipinta huolellisesti sopivia puhdistusaineita ja -välineitä käyttäen ja anna sitten pinnan kuivua niin, että se on hieman kostea, mutta ei märkä. On tärkeää, että kohdassa ei ole rasvaa tai likaa. Tarkastele seuraavaksi naarmun reunoja. Jos näet irtoamassa olevaa maalia, voit irrottaa sen vaikkapa hammastikun avulla. Tämän jälkeen sinun on hiottava kohta – jos naarmu on pieni, käytä hiomakynää, jos se taas on iso, käytä sopivan raekoon hiekkapaperia. Hio pinta tasaiseksi naarmun kohdalta ja sen ympäriltä ja puhdista kohta uudelleen. Mikäli naarmu on niin syvä, että se ulottuu metalliin asti, levitä pohjamaalia ja anna sen kuivua vähintään muutamien tuntien ajan.

Suojaa seuraavaksi sanomalehdillä alueet, joita et halua maalata. Tämän jälkeen olet valmis suihkuttamaan maalia. Paras tapa suihkuttaa on sivulta sivulle -vedoin ja vain lyhyitä aikoja kerrallaan. Ravista spraytölkkiä hyvin ennen maalin suihkuttamista ja säilytä vaadittava etäisyys tölkin ja maalipinnan välillä (25–40 cm). Levitä kerros kerrallaan ja anna kuivua hetki – kaikkea pohjamaalia ei tarvitse saada peittoon heti ensimmäisiä kerroksia levittäessä.

Kun maali on levitetty tasaisesti ja lopputulos näyttää hyvältä, tasaa pinta hiomatyynyllä (raekoko mielellään 2 000–2 500). Levitä sitten kirkaslakkaa ja anna sen asettua. Lopuksi kiillota kohta joko käsin tai koneellisesti pyörivin liikkein.

Naarmujen poisto kiillottamalla

Naarmujen poisto kiillottamalla

Pienten naarmujen poisto autosta on usein mahdollista kiillottamalla. Syviin naarmuihin tätä menetelmää ei kuitenkaan voi käyttää. Työnnä sormenkyntesi naarmuun – jos kynsi ei mene naarmun sisään, kyseessä on niin pinnassa oleva naarmu, että sen voi kiillottaa pois. Tällaiset naarmut ovat niin pinnassa, että ne ovat muodoltaan vain alle millimetrin syvyisen V-kirjaimen muotoisia. Tällaisen kohdan voi kiillottaa niin, että naarmun kohta hangataan niin laakeaksi, että naarmu ei enää erotu muusta maalipinnasta.

Toimi samoin kuin aiemmissa kohdissa eli aloita puhdistamalla maalipinta. Hankaa sitten naarmukohtaa sopivilla hellävaraisilla kiillotusaineilla, kunnes naarmu on kadonnut näkyvistä. Levitä lopuksi kohtaan suojaavaa kirkaslakkaa.

Naarmujen poisto täyttämällä ne

Naarmun täyttäminen on mahdollista, kun kyseessä on syvä naarmu. Täyttäminen tehdään sopivaa kittiä käyttäen.

Puhdista pinta ensin liasta ja vahasta sopivaa mikrokuituliinaa ja alkoholia käyttäen. Levitä sitten kittiä suoraan naarmun päälle ja levitä se tasaisesti lastalla. Kitin tulee täyttää koko naarmu. Varo levittämästä sitä liikaa. Anna kitin kovettua muutaman minuutin ajan ja poista sitten ylimenevä kitti tasoittajalla. Kun pinta on tasainen, maalaa kohta auton väriä vastaavalla maalilla, anna maalin kuivua ja levitä sitten suojaava kirkaslakka maalaamasi kohdan päälle.

Naarmujen poisto hammastahnalla

Naarmujen poisto täyttämällä ne

Levitä naarmuun hammastahnaa – auton naarmut katoavat? Hammastahnan käyttö auton naarmujen poistoon kuulostaa niin pirkkaniksimäiseltä, että moni epäilee, voiko tahnasta todella olla apua. Vastaus on: riippuu naarmusta. Testeissä on havaittu, että jos kyseessä on vain uloimpaan kirkaslakkakerrokseen yltävä pieni naarmu, hammastahnalla hankaaminen voi todella auttaa poistamaan naarmun. Hammastahnan on myös havaittu olevan avuksi esimerkiksi tuulilasin korjauksessa, joten miksipä sitä ei voisi kokeilla naarmuun.

Hammastahnaa ei tule levittää suoraan naarmulle vaan ensin mikrokuituliinalle, ja tämän jälkeen liinaa tulisi pyörittää naarmukohdan päällä kevyesti. Tahna ei saa päästä kuivumaan ja se tulisi poistaa varovasti puhtaalla vedellä. Valitse mahdollisimman vähän hankaava hammastahna (RDA- eli hankausluku 0–100). Kannattaa huomata, että jos naarmu ulottuu maalikerrokseen asti, hammastahnalla ei kannata edes yrittää poistaa naarmua.

Naarmujen poisto autosta: muoviosat

Auton muoviosien naarmujen korjaus eroaa usein metalliosien naarmun korjauksesta, koska metalli ja muovi ovat rakenteeltaan erilaisia. Muoviosiin ei usein voida soveltaa yllä mainittuja, metalliosille sopivia korjausmenetelmiä.

Naarmujen poisto naarmunpoistoaineella

Markkinoilla on useita naarmunpoistoaineita (”naarmunpoistaja”), jotka sopivat useimmiten akryyli- tai polykarbonaattipinnoilla olevien naarmujen poistoon. Nämä tuotteet ovat yleensä pieniä tuubeja, jonka sisällä aine on. Naarmunpoistoaine voi olla myös naarmun täyttöön tarkoitettua kittiä (esim. auton muovipuskurin naarmujen korjaus tehdään usein tällaisella aineella). Naarmunpoistoaineet sopivat parhaiten pienten naarmujen poistoon. Noudata ostamasi tuotteen mukana tulevia käyttöohjeita.

Naarmujen poisto kuumailmapuhaltimella

Muovipinnoilla olevat naarmut voi joskus poistaa kuumailmapuhaltimella ja hiekkapaperilla. Aloita puhdistamalla muovipinta liasta ja kuivaa se. Puhalla sitten kuumaa ilmaa naarmuuntuneeseen kohtaan suositellulla kuumuusasteella (ei kuitenkaan kuumimmalla). Vedä suoria vetoja ja vain lyhyen aikaa kerrallaan, jotta muovi ei sula ja vaurioidu pysyvästi. Lopeta kuuman ilman puhaltaminen välittömästi, jos huomaat muovin muuttavan muotoaan. Kun kohta on viilentynyt ja kovettunut, hio se hiekkapaperilla sileäksi. Puhdista pinta lopuksi.  

Jos auton naarmun korjaus itse tuntuu vaikealta, älä murehdi. Vertailemalla korjaamojen hintoja ja kysymällä tarjouksia voit teettää naarmujen poiston ammattilaisella edullisestikin. Tämä kannattaa varsinkin jos epäilet omia taitojasi etkä halua ottaa riskiä siitä, että vahingoitat naarmuuntunutta kohtaa entistä enemmän.

Yhteenveto

 • i Naarmun poisto autosta on mahdollista tehdä monin eri tavoin. Sopivan menetelmän valintaan vaikuttavat naarmun koko ja syvyys sekä sen sijainti.
 • i Suosituimpia naarmunpoistomenetelmiä ovat korjauskynän ja suihkutettavan maalisprayn käyttö. Naarmu voidaan myös täyttää.
 • i Tarvikkeet naarmujen poistoon autosta löydät edullisin hinnoin AUTODOC-verkkokaupasta. Käsittelemme tilaukset nopeasti, joten tilaamalla tänään saat tuotteesi hetkessä. Tervetuloa tutustumaan valikoimaamme!

Profiilisi on sinun henkilökohtainen assistenttisi

Se voi seurata kuluja, pitää lokia ja vaihtoaikataulua sekä tallentaa korjausoppaita, muistiinpanoja ja asiakirjoja