Ensiapulaukku autossa: Mitä kannattaa ottaa huomioon

Ensiapulaukku autossa: Mitä kannattaa ottaa huomioon

Auton ensiapulaukku voi osoittautua hyödylliseksi, jos tien päällä sattuu vahinko. Ensiapupakkauksia on myynnissä erilaisia, ja kannattaa ehdottomasti valita sellainen pakkaus, jonka sisältö sopii ensiavun antamiseen kaikissa yleisimmissä tapaturmissa.

Tässä artikkelissa kerromme, mitä auton ensiapulaukun pitäisi sisältää, kuinka pitkään ensiapulaukun sisältö säilyy ja miten laukkua kannattaa säilyttää.

Yleistä auton ensiapulaukusta

Matkustusturvallisuuteen on kiinnitetty huomiota jo pitkään ennen nykyaikaisten turvajärjestelmien tai edes turvavöiden yleistymistä autoissa. Ensimmäiset varsinaiset ensiapulaukut ilmestyivät juniin jo 1800-luvulla, ja pian niitä alettiin myymään myös autoihin.

Nykymuotoinen ensiapulaukku sisältää tarvikkeita, joita käytetään vähäisten vammojen hoitamiseen. Lisäksi ne voivat sisältää välineitä ja henkilönsuojaimia. Laukkuun on usein merkitty vihreä- tai punapohjainen risti, teksti ”Ensiapupakkaus” (ruots. första hjälpen-kit, engl. First Aid Kit) suomeksi, ruotsiksi ja/tai englanniksi sekä yleinen hätänumero 112. Siihen voi olla myös merkitty symbolein pakkauksen soveltuvuus esimerkiksi retkeilyyn, veneilyyn ja autoiluun. Kannattaa kiinnittää huomiota myös mahdollisiin sertifointeihin (esim. saksalaiset ensiapupakkauksille myönnettävät DIN 13164- ja DIN 13167 -sertifioinnit).

Joskus kuulee pohdittavan, onko ensiapulaukku autossa pakollinen. Suomessa se ei ole pakollinen tavallisessa henkilöautossa, ja siten ensiapupakkausta pidetään Suomessa lisätarvikkeena, jonka voi halutessaan ostaa erikseen. Ulkomailla matkustaessa kannattaa huomioida, että monissa maissa ensiapulaukku on pakollinen lisävaruste. Näitä maita ovat muun mussa Kreikka, Kroatia, Latvia, Liettua, Romania, Saksa, Slovakia, Tšekki sekä Venäjä.

Auton ensiapulaukun sisältö

Auton ensiapulaukun sisältö

Kun hankintalistallasi on ensiapulaukku autoon, kannattaa vertailla huolellisesti eri laukkujen sisältöjä ja ominaisuuksia. Tyypillisesti auton ensiapulaukun perusvarustus koostuu vähintään seuraavista tarvikkeista:

 • Laastarit. Erikokoiset laastarit kuuluvat ensiapulaukun tärkeimpiin varusteisiin. Niitä voidaan käyttää aivan kuten tavallisia kodin laastareita eli pienten haavojen suojaamiseen lialta ja veren vuotamisen estämiseen. Laastari voi olla valmiiksi leikattua tai laastarirulla, josta tarvittavan kokoisen laastarin voi leikata itse. Jälkimmäisessä tapauksessa autossa olisi syytä olla myös leikkaukseen sopiva väline, kuten kynsisakset.
 • Sidetarpeet. Sidetarpeita ovat joustositeet ja sideharsot. Sideharsoja käytetään esimerkiksi suurempien avohaavojen hoitoon. Ne imevät haavasta erittyviä eritteitä ja suojaavat haavaa lialta. Ensiapupakkauksessa voi olla myös tukisiteitä, joilla voidaan hoitaa turvotusta, venähdyksiä ja nyrjähdyksiä.
 • Teippi. Ensiapulaukussa voi olla tavallista teippiä ja ihoteippiä sidetarpeiden kiinnitystä varten.
 • Suojakäsineet. Suojakäsineet ovat tärkeitä hygieniatarvikkeita. Ne estävät bakteerien ja lian kulkeutumisen hoidettavaan haavaan ja lisäksi ne ovat käteviä, kun puhdistetaan verta tai eritteitä. Suojakäsineiden on hyvä olla nitriiliä tai neopreeniä; lateksikäsineet voivat aiheuttaa joillekin allergisia reaktioita.
 • Haavapyyhkeitä. Haavanpuhdistuspyyhkeillä haavan puhdistaminen on helppoa. Haavapyyhkeet on yleensä pakattu kosteuspyyhkeiden tapaan erikseen.
 • Desinfiointiaine. Ensiapulaukusta löytyy usein antiseptistä liuosta haavojen desinfiointia varten. Se voi olla suihkutettavaa ja siihen voi olla lisätty haavaa hoitavia tai rauhoittavia ainesosia.
 • Vanulaput ja vanupuikot. Nämä ovat käteviä esimerkiksi desinfiointiaineen levittämiseen ja vahingoittuneen ihon ja laastarin väliin laitettavaksi.
 • Käyttöohjeet. Ensiapulaukun sisällä olevat käyttöohjeet kannattaa säilyttää laukussa, jotta tarvikkeita osataan käyttää oikein tosipaikan tullen.
 Muita mahdollisia ensiapulaukun tarvikkeita ovat muun muassa: 
 • Hengityssuojain. Jos hengityssuojaimia ei löydy ensiapupakkauksesta, niitä voi ostaa erikseen. Tavallisia kirurginmaskeja sekä edistyneempiä FFP2-maskeja on yleisesti saatavilla lähes kaikissa kaupoissa. Kangasmaskin käyttö ei ole suositeltavaa.
 • Kylmäpussi. Kylmä- tai kuumapakkauksen avulla voidaan hoitaa turvotuksia, venähdyksiä, nyrjähdyksiä, ruhjeita ja särkyjä.
 • Lääkeaineet. Ensiapupakkauksessa voidaan säilyttää esimerkiksi särkylääkkeitä (ibuprofeeni tai parasetamoli), hydrokortisonia (esim. kyytabletteja) sekä aspiriinia. Lääkkeet on vaihdettava uusiin ennen niiden vanhenemista.
 • Hoitovoide. Esimerkiksi kortisonivoidetta voidaan käyttää allergiseen ihottumaan.
 • Pinsetit. Pinsetit on kätevä työkalu auton ensiapulaukussa säilytettäväksi. Niillä voidaan irrottaa esim. ihoon juuttunut piikki tai pieni lasinsiru.
 • Lasta. Lastalla voidaan tukea sijoiltaan olevaa tai murtunutta raajaa.
 • Sakset. Pienet sakset on loistava lisä ensiapulaukun välineistöön, sillä niitä voidaan tarvita muiden tarvikkeiden leikkaamiseen.
 • Ruiskut. Vararuiskuja voidaan käyttää lääkeaineiden, kuten insuliinin, piikittämiseen.
 • Avaruushuopa. Metallipäällysteinen avaruushuopa auttaa ylläpitämään onnettomuuden uhrin ruumiinlämpöä toimien eristeenä.

Ammattilaisten käyttöön tarkoitetuissa ensiapulaukuissa voi olla vielä enemmän tarvikkeita, kuten elvytysmaski ja -palje, hengitysteissä olevien eritteiden poistamiseen tarkoitettu imulaite sekä hengitysteiden auki pysymisen turvaamiseen tarkoitettu nieluputki.

Autossa on hyvä pitää mukana myös muita turvavarusteita, jotka eivät tyypillisesti sisälly ensiapulaukkuun. Auton mukana tullut ohjekirja kannattaa yleensä säilyttää autossa yllättävien tilanteiden varalta. Lisäksi suosittelemme, että hankit autoon varoituskolmion, hinausköyden, apukäynnistyskaapelin, turvavyöleikkurin, ikkunavasaran, huomioliivin, taskulampun, käsikäyttöisen tunkin, tärkeimmät työkalut sisältävän työkalusarjan sekä vararenkaan. Lisäksi autossa kannattaa pitää mukana etenkin pidemmillä matkoilla vettä, ruokaa, energiapatukoita, WC-paperia, huopaa, puhelimen laturia, varavirtalähdettä sekä sytytintä. Voit ostaa tarvikkeet yksittäin edullisin hinnoin AUTODOC-verkkokaupasta. Lisäksi ensiapulaukussa tai muualla ajoneuvossa kannattaa säilyttää kuljettajan yhteystietoja ja lähiomaisten puhelinnumeroita.

Muita turvavarusteita, jotka eivät tyypillisesti sisälly ensiapulaukkuun.

Auton ensiapulaukun sisällön säilyvyys

Monet auton ensiapulaukut valmistetaan likaa ja pölyä hylkivästä materiaaleista, kuten polyesteristä. Ne voivat myös olla vesitiiviitä. Tällaiset tekijät auttavat pidentämään auton ensiapulaukun sisällön käyttöikää – lika ja kosteus voivat vahingoittaa sisältöä. Toisaalta kuumuus, ilma ja suora auringonpaiste voivat vaikuttaa ensiapulaukun sisältöön kielteisesti. Itse laukku kannattaa tarkistaa muutaman kuukauden välein ulkoisten ja sisäisten vaurioiden varalta.

Useimmilla ensiapulaukun tarvikkeilla on eräpäivä, joka on 3–5 vuotta valmistuspäivästä.

 Ensiapulaukun tuotteiden käyttöiät ovat pääsääntöisesti seuraavat: 
 • Laastarit: vähintään 5 vuotta. Vääränlainen säilyttäminen voi kuitenkin saada laastarin liimapinnan kuivumaan, jolloin laastari ei enää tartu kunnolla. Käyttöikä voi lyhentyä, jos pakkaus avataan. Tämä käyttöikä koskee myös haavateippejä.
 • Sideharso: vähintään 5 vuotta. Sideharsot eivät välttämättä vanhene lainkaan, mutta tarkista, että harso on puhdas ja että siinä ei ole kosteutta, hometta eikä repeytymiä. Käyttöikä voi lyhentyä, jos pakkaus avataan.
 • Desinfiointiaineet: 1–2 vuotta. Käyttöön otettu desinfiointiaine säilyy yleensä 1 vuoden ajan. Tämän jälkeenkin sitä voi käyttää, mutta se ei enää tapa bakteereja yhtä tehokkaasti. Avaamaton pakkaus voi säilyä 2 vuoden ajan. Huomioi, että kuumuudelle ja kylmyydelle altistuminen voivat heikentää desinfiointiaineen tehoa.
 • Kylmäpussit: vähintään 3 vuotta. Kylmäpusseilla on tapana vanhentua noin kolmen vuoden kuluttua valmistuspäivästä. Tällöin niiden teho on merkittävästi huonontunut.
 • Suojahanskat: vähintään 3 vuotta. Oikeanlaisessa säilytyksessä lateksiset suojahanskat säilyvät hyvinä ainakin 3 vuotta. Huomioi, että altistuminen auringonvalolle ja kuumuudelle voi saada lateksin kuivumaan ja haurastumaan.
 • Lääkeaineet: tarkista pakkaus. Lääkepakkauksiin merkitään aina viimeinen käyttöpäivä. Vanhentuneita lääkkeitä ei kannata syödä, sillä ne ovat menettäneet tehonsa. Vaihda lääkkeet uusiin säännöllisin väliajoin ja varmista, että ne eivät ole altistuneet kuumuudelle tai kosteudelle. Tällainen altistuminen voi pilata lääkkeet jo ennen niiden vanhentumista. Sama koskee myös muita lääkeaineita, kuten rasvoja.
 • Teippi: tarkista liimapinta. Teippi säilyy oikein säilytettynä hyvin, mutta altistuminen kuumuudelle tai kylmyydelle tai suoralle auringonpaisteelle saa sen helposti kuivumaan. Kannattaa leikata pieni pala teipistä ja tarkistaa liimapinnan tarttuvuus.
 • Metalliset tarvikkeet: tarkista. Sakset, pinsetit jne. eivät vanhene, mutta ne voivat likaantua ja joissakin tapauksissa myös ruostua. Huolehdi, että nämä tarvikkeet on pakattu tiiviisti ja steriilisti.
 • Hengityssuojaimet: 3–5 vuotta. Kasvomaskit säilyttävät tehonsa 3–5 vuoden ajan, jos ne on pakattu tiiviisti ja oikein. Jos olet ottanut pakkauksesta kasvomaskin ja jättänyt sen irralleen, sen käyttöikä lyhentyy huomattavasti ja se altistuu kosteudelle, pölylle ja lialle.

Muista vaihtaa vanhentuneet varusteet säännöllisesti. Uusia korvaavia tuotteita voit ostaa edullisesti AUTODOC-verkkokaupasta.

Auton ensiapulaukun paikka autossa

Auton ensiapulaukun paikka autossa

Kuten yllä totesimme, kosteus, pöly, lika, äärimmäiset lämpötilat ja suora auringonpaiste heikentävät monien ensiaputarvikkeiden tehoa ja lyhentävät niiden käyttöikää. Sen takia auton ensiapulaukkua kannattaa säilyttää paikassa, jossa se altistuu mahdollisimman vähän näille ympäristön haittatekijöille. Jos auto esimerkiksi on talven pihalla seisonnassa, kannattaa ensiaputarvikkeet ottaa sisälle seisonnan ajaksi. Vie ensiapulaukku autoon taas kun otat auton käyttöön.

Kun ensiapupakkaus autoon on hankittu, sinun on löydettävä sille sopiva paikka. Monet säilyttävät ensiapulaukkua auton hansikaslokerossa, mutta myös takakontti voi olla hyvä paikka. Tärkeää olisi, että paikka olisi sopivan viileä (aina tähän ei toki voi vaikuttaa). Auton lattialla suojainen paikka olisi hyvä, mutta kostealla kelillä lattialle voi päätyä vettä, joka voi pilata ensiapulaukun tarvikkeita.

Yhteenveto

 • i Kun hankinnassa on ensiapulaukku autoon, kannattaa tutustua huolellisesti eri vaihtoehtojen sisältöihin. Laukusta tulisi löytyä ainakin laastareita, sidetarpeita, desinfiointiainetta, teippiä, suojakäsineet, haavapyyhkeitä ja vanulappuja. Jos jotain puuttuu, voit hankkia tarvikkeita erikseen. Lisäksi ensiapulaukussa kannattaa säilyttää ainakin pieniä saksia, pinsettejä, hengityssuojaimia, kylmäpussia ja tärkeimpiä lääkeaineita.
 • i Ensiapulaukkua kannattaa säilyttää kuivassa ja sopivan viileässä paikassa. Kosteudelle, kuumuudelle, kylmyydelle, lialle ja pölylle altistuminen voi vahingoittaa laukkua ja sen sisältöä. Vaihda tarvikkeet säännöllisesti uusiin (etenkin lääkkeet, joilla on eräpäivä).
 • i Kaikki auton ensiapulaukun perusvarustus ja muut auton turvavarusteet löydät AUTODOC-verkkokaupasta suotuisin hinnoin. Hankkimalla ensiapulaukun voit matkustaa turvallisimmin mielin!
Profiilisi on sinun henkilökohtainen assistenttisi

Se voi seurata kuluja, pitää lokia ja vaihtoaikataulua sekä tallentaa korjausoppaita, muistiinpanoja ja asiakirjoja