Pyyhkijänsulat: Kuusi parasta tuotemerkkiä

Pyyhkijänsulat: Kuusi parasta tuotemerkkiä

Pyyhkijänsulat eli tuulilasinpyyhkimet ovat autojen itsestään selviä osia, jotka ovat oleellisia kuljettajan näkyvyyden kannalta. Sadekelillä ne pyyhkivät tuulilasilta vettä ja näin kuljettaja näkee edessä olevan tien. Myös takalasille on olemassa pyyhkimiä. Tässä artikkelissa kerromme, mikä on sulkien toimintaperiaate, mitkä pyyhkijänsulat ovat markkinoiden parhaat ja mitä asioita kannattaa ottaa huomioon.

Miten pyyhkijänsulat toimivat

Tuulilasinpyyhkimien toimintaperiaate on yksinkertainen. Yleensä luonnonkumista tai synteettisistä yhdisteistä (esim. grafiittipinnoitteisesta silikonista) valmistetut sulat ovat kiinni galvanoidusta teräksestä valmistetussa varressa. Varsi on kiinni tuulilasin alla. Pyyhkimiä on tavallisten henkilöautojen tuulilaseille kaksi: yksi, joka pyyhkii tuulilasia kuljettajan edestä ja toinen, joka pyyhkii sitä etupenkin matkustajan edestä. Lähes kaikissa nykyaikaisissa autoissa pyyhkimet ovat sähkökäyttöisiä, mutta olemassa on myös hydraulisia pyyhkimiä, joita käytetään lähinnä paineilmajarruilla varustetuissa autoissa.

Miten pyyhkijänsulat toimivat

Tuulilasinpyyhkimillä on moottori, ja ne laitetaan päälle ja pois päältä ohjauspyörän viiksistä. Ne voivat toimia eri nopeuksilla: tihkusateella riittää hitaampi vauhti, mutta kovalla sateella tarvitaan nopeaa pyyhkimistä. Pyyhkimensulan kumi- tai silikoniosa työntää vettä tehokkaasti tuulilasin sivuun, josta se valuu pois. Pyyhkimet ovat tehokkaat myös lumisateessa ja joissain tapauksissa ne voivat poistaa myös kevyttä likaa (esimerkiksi tiepölyä ja hyönteisten tahroja) tuulilasilta. Pyyhkimistehokkuuteen vaikuttaa merkittävästi se, paljonko lasinpesunestettä käytetään. Tuulilasia ei pidä missään nimessä pyyhkiä kuivana, sillä muuten pyyhkijänsulka kuluttaa tuulilasia kohtuuttoman paljon eikä lasi edes puhdistu kunnolla.

Mitä ottaa huomioon tuulilasinpyyhkimiä ostaessa

On olemassa kolmen eri tyypin sulkia: tavallisia, litteitä sekä ns. “hybridejä”. Tavalliset sulat ovat yleisimmät. Sulkia on eri pituisia, joten on tärkeää valita sopivan mittaiset sulat. Suomen olosuhteissa on tärkeää, että sulat kestävät rajujakin lämpötilavaihteluja, ja että niissä ei ole kohtia, joihin jää ja lumi voivat alkaa paakkuuntua.

Pyyhkijänsulkien vaihdon aivan hyvin hoitaa itse

Pyyhkijänsulkien vaihdon voit aivan hyvin hoitaa itse, eivätkä sulat ole yleensä kovin kalliitakaan. Vaihtamista suositellaan 6-12 kuukauden välein, sillä myös pyyhkimien kumi- tai silikoniosat kuluvat käytössä, jolloin pyyhkimisteho laskee. Ennen kuin ostat sulat, ota kuitenkin selvää minkälainen kiinnitys autossasi on, sillä kiinnitystavoissa on eroja. Monissa eurooppalaisissa autoissa on suora kiinnitysosa, monissa aasialaisissa taas koukkukiinnitys.

Hyvät pyyhkijänsulat: AUTODOCIN kuusi suositusta

1. Bosch

Pyyhkijänsulat Bosch

Saksalainen Bosch tunnetaan korkeasta laadusta, joten ei ole yllättävää, että myös tämän merkin pyyhkijänsulat ovat erinomaiset. Bosch valmistaa monenlaisia pyyhkijänsulkia sekä tuulilasiin että takalasiin. Saatavilla on monenlaisiin olosuhteisiin optimoituja sulkia: jokasään sulkia, talvikäyttöön tarkoitettuja ja jopa erityisesti sateisena yönä ajamiseen suunniteltuja pyyhkimiä! Lisäksi Boschin pyyhkimissä on monenlaisia kiinnitystapoja. 10Beasts-sivuston pyyhkijänsulkavertailussa Boschin 26A ICON -sulat valittiin peräti markkinoiden parhaiksi. Brittiläinen AutoExpress-lehti taas on valinnut Boschin Aerotwin-pyyhkimet vuoden 2020 parhaiksi ja myös saksalainen Auto Zeitung -lehti ylistää tätä sarjaa.

3. Valeo

Pyyhkijänsulat Valeo

Myös ranskalainen Valeo valmistaa korkealaatuisia ja melko edullisia pyyhkijänsulkia. Lähes kaikki merkin Silencio™-pyyhkimet valmistetaan Euroopassa ja nimensä mukaisesti ne ovat hiljaisia pyyhkiessään. Valeo 900 -sarja on myös valittu TheDrive.com-sivuston vertailussa yhdeksi markkinoiden parhaista pyyhkijäsarjoista. Valeon pyyhkijänsulkien asentaminen on myös yksinkertaista ja ne ovat tehokkaat joka säällä. Erityisen miellyttävää on, että pyyhkimien metallissa ei ole sellaista pintaa, johon lumi tai jää voisivat paakkuuntua.

3. Champion

Pyyhkijänsulat Champion

Perinteinen Champion-yritys kuuluu tunnetuimpiin pyyhkimien valmistajiin. Championin Aerovantage-pyyhkimet sopivat suurimmalle osalle tavallisista henkilöautoista ja ne toimivat loistavasti hyvinkin jäätävissä olosuhteissa. Easyvision-pyyhkijänsulat sopivat valmistajan mukaan 95 % markkinoiden henkilöautoista. Niiden suunnittelu on symmetrinen ja ne on helppo kiinnittää. Lisäksi Champion on julkaissut uuden, erityisesti sadekelille suunnitellun, kevyiden sulkien sarjan.

4. Hella

Pyyhkijänsulat Hella

Saksalainen Hella valmistaa henkilöautoihin sopivia tavallisia, litteitä ja hybridejä pyyhkijänsulkia ja lisäksi merkiltä löytyy erityisesti hyötyajoneuvojen tarpeisiin suunniteltu sarja. Arvosteluissa Hellan pyyhkimiä on kiitelty luotettaviksi ja hyviksi peruspyyhkijöiksi. Sulavan aerodynamiikan ansiosta pyyhkijät ovat hiljaisia käytössä.

5. Stark

Pyyhkijänsulat Stark

Saksan Berliinistä lähtöisin oleva Stark Automotive on suomalaisille tuntemattomampi firma. Stark on kuitenkin monipuolinen tuulilasinpyyhkimien valmistaja ja valikoimasta löytyykin tavallisia, litteitä ja hybridejä ja rungottomia pyyhkijänsulkia. Kapean ja litteän suunnittelun ansiosta Stark-pyyhkimien ilmanvastus on vähäinen ja sulkien kumisekoitus kestää erinomaisesti koviakin lämpötilavaihteluja, likaa ja kosteutta.

6. Ridex

Pyyhkijänsulat Ridex

Myös Ridex on saksalainen firma, joka valmistaa autojen varaosia. Ridexin laadukkaat mutta edulliset pyyhkijänsulat ovat hintatietoisen autoilijoiden suosiossa ja AUTODOCin ansiosta niitä on nyt tilattavissa myös Suomeen. Ridexin valmistamat sulat sopivat yli 85 % henkilöautoista.

Yhteenveto

  • Pyyhkijänsulkien toimintaperiaate on yksinkertainen, mutta nämä edulliset osat ovat äärimmäisen tärkeitä. Onhan liikenneturvallisuuden kannalta olennaista, että kuljettajan näkyvyys on hyvä.
  • Markkinoilla on suuri määrä erilaisia tuulilasinpyyhkimiä. Sopivia valittaessa on tärkeää huomioida pyyhkimien pituus, kiinnitys ja materiaali. Suomessa kannattaa suosia rajuja lämpötilavaihteluja kestäviä pyyhkijöitä, joihin lumi ja jää ei paakkuunnu.
  • Löydä autoosi sopivat pyyhkijät AUTODOC-verkkokaupasta. Valikoimaamme kuuluu laadukkaita pyyhkijöitä peräti 48 eri valmistajalta. Tutustu ja vakuutu!
[Total: 1   Average: 5/5]