Pyörän kuljetus autolla: Turvallisuus ja laillisuus

Pyörän kuljetus autolla: Turvallisuus ja laillisuus

Mikä voisi olla parempaa kuin pyöräretki luonnon helmaan lämpimänä kesäpäivänä? Kun polkupyörä on tiukasti kiinni sen kuljetustelineessä, voi matka alkaa huolettomasti.

Tässä artikkelissa kerromme, miten pyörän kuljetus autolla tapahtuu, ja esittelemme erilaisia autoihin sopivia pyörätelineitä sekä yleisiä ongelmakohtia.

Polkupyörän kuljettaminen autolla: Yleistä tietoa

Polkupyörän kuljetus autolla voi tulla tarpeeseen, kun pyörän omistaja lähtee matkalle ja haluaa ottaa pyöränsä mukaan. Se voi olla tarpeen myös muuton tai pyörän ostamisen tai myynnin takia. Monet kuljettajat eivät kuitenkaan ole varmoja, kuinka kuljettaa pyörää autolla oikeaoppisesti ja turvallisesti.

Polkupyörää voi kuljettaa autolla eri tavoin. Se voidaan ripustaa auton katolle kuljetustelineelle, vetokoukun pyörätelineelle tai sitä voi kuljettaa tilasta ja pyörän koosta riippuen myös auton sisällä. Liikenneturvallisuuden kannalta tärkeintä on, että polkupyörä on tiukasti kiinni ja kiinnitys kestää myös terävät ohjausliikkeet ja äkkijarrutukset.

Laki ei juuri ota kantaa pyörän kuljettamisen tapaan, mutta on syytä varmistaa, että oma kuljetusteline on lainmukainen. Tämä tarkoittaa, että se tai kuljetettava pyörä eivät saa peittää auton valoja tai rekisterikilpeä. Jos rekisterikilpi kuitenkin peittyy, on hankittava maksullinen lisäkilpi ja kiinnitettävä se tukevasti näkyvään kohtaan, kuten erilliseen takavalopaneeliin. Joissain telineissä voi olla valot ja paikka rekisterikilvelle. Ulkomailla ajettaessa kannattaa huomioida paikalliset lait pyörän kuljetukseen liittyen: monissa maissa kuljetukseen on huomattavasti Suomea tiukemmat vaatimukset.

Pyörätelineet ja kuljetustelineet

Eri kuljetustavoilla on eroja ja hyviä sekä huonoja puolia.

 Alla esittelemme yleisimmät kuljetustavat. 
 • Kattoteline
  Pyöräteline autoon on usein kattokiskoille kiinnitettävä tanko, johon polkupyörä kiinnitetään pyöriensä alaosasta. Tällöin pyörä on auton katolla pystysuorassa asennossa. Kattotelineen hyvä puoli on, että kuljetustila on rajaton ja että polkupyörä ei voi vahingoittaa auton maalipintaa. Telineet ja kattokiskot ovat käteviä myös moniin muihin käyttötarkoituksiin, kuten suksiboksin kuljettamiseen.
 • Vetokoukkuteline
  Pyöräteline vetokoukkuun on toinen yleinen tapa kuljettaa polkupyörää. Niitä voi kuljettaa näillä usein montakin kerralla, kun käytetään kokoontaitettavaa ramppia. Vetokoukkutelineet tarjoavat erittäin tukevan kiinnityksen ja niiden ansiosta pyörä ei paina auton kattoa. Niiden asentaminen on myös helpompaa ja nopeampaa kuin kattotelineen ja pyörä on helpompi kiinnittää ja irrottaa kuin katolle. Vetokoukkutelineiden huonoja puolia ovat, että ne vaativat vetokoukun, voivat olla tilaa vieviä ja ovat usein kalliita.
 • Takaluukun teline
  Takaluukkuun asennettavat telineet ovat myös suosittuja ja hyvä tapa asentaa pyöräteline autoon ilman peräkoukkua. Nämä kiinnitetään usein asentamalla koukut takaluukun sivuille, ja polkupyörä ripustetaan varsien varaan. Joissain malleissa voi olla erilliset lisäkehykset, jotka helpottavat kiinnitystä. Takaluukun telineiden hyviä puolia ovat helppo asennus, helppokäyttöisyys, katon rasituksen puuttuminen, kokoontaittuvuus ja edullisuus. Haittapuolia ovat, että käytön aikana takaluukkua ei voi avata irrottamatta lastia, teline peittää rekisterikilven ja takavalot ja se voi pahimmillaan vahingoittaa maalipintaa, jos sitä ei ole kiinnitetty oikein.
  Takaluukun teline
 • Avolava / peräkärry
  Polkupyörää voi kuljettaa pysty- tai vaaka-asennossa avolavalla tai peräkärryllä, sillä nämä soveltuvat monenlaisten esineiden kuljettamiseen. Tällöin autoilijan tulee kiinnittää polkupyörä tukevasti esimerkiksi köysillä, lukolla ja ketjuilla.
 • Auton sisällä
  Moni haluaisi varmasti säästää lisätarvikkeissa ja kuljettaa polkupyörää auton sisällä, mutta vain harvan auton takakontissa on tarpeeksi tilaa polkupyörän kuljettamiseen. Pyörää voi kuljettaa takakontissa melko helposti, jos se on kokoontaittuva tai jos purat sen osiksi kuljetusta varten. Jos autosi takakontissa on tarpeeksi tilaa pyörän kuljetukseen, varmista, että kiinnität pyörän tukevasti paikoilleen. Se ei saa voida lentää auton ohjaamoon, mikäli auto joutuu kolariin – tämä on hengenvaarallista. Suojaa tavaratilan verhoilua pyörän mukana tulevalta lialta, vedeltä yms. asentamalla tavaratilaan vesitiivis suojamatto.
  Joskus pyörää voi kuljettaa myös matkustamon takaosassa. Tällöinkin on erittäin tärkeää kiinnittää se tukevasti, jotta se ei pääse liikkumaan mahdollisessa kolaritilanteessa.

Kun polkupyörää kuljetetaan auton ulkopuolella pitkiä matkoja, kannattaa se peittää suojapeitteellä ja kiinnittää tämä tukevasti. Sade, lumisade, UV-säteily ja tieltä lentävät pikkukivet ja pöly ovat haitallisia pyörälle ja voivat aiheuttaa ruostumista, haalistumista, maalipinnan säröjä sekä likaantumista.

Kuinka valmistella polkupyörä kuljetettavaksi

Alla yleisiä ohjeita pyörän valmisteluun kuljetettavaksi. Luethan telineen mukana tulevat ohjeet ennen kuin asennat pyörän telineelle, sillä telineissä voi olla eroja.

 Pyörän kuljettaminen katolla 
 1. Ennen kuin aloitat pyörän kuljettamisen auton katolla, huolehdi, että kuorma ei ylitä kattotelineen kantokapasiteettia (yleensä 1-4 polkupyörää). Tutustu ajoneuvosi ohjekirjaan ja lue mahdolliset ohjeet kuorman kuljettamiseen auton katolla sekä suurin sallittu kattokuorma.
 2. Asenna kattoteline auton kattokiskoille käyttöohjeita noudattaen. Tämän tulisi olla melko helppoa. Varmista, että kiinnikkeet on kiristetty tiukasti.
 3. Ota kiinni polkupyörän etuhaarukasta ja satulapilarista läheltä polkimia ja nosta polkupyörä katolle varovasti, jotta et vahingoita auton maalipintaa ja ikkunoita.
 4. Kiinnitä polkupyörä sen etu- ja takapyörän alaosasta telineeseen. Joissain telineissä saattaa olla kiinnitys ainoastaan takapyörälle, ja tällöin polkupyörän etupyörä on poistettava.
  Pyöräteline katolle
 5. Kun kuljetat polkupyörää katolla, vältä äkillisten ohjausliikkeiden ja äkkijarrutusten tekemistä. Muista pyörän olevan katolla ajaessasi matalaan alikulkuun, autotalliin, parkkihalliin, tunneliin tai muihin mataliin tiloihin.
 6. Huonolla säällä voit suojata pyörän vedenpitävällä peitteellä. Kiinnitä peite huolellisesti, jotta se ei lähde irti tuulessa.
 Pyörän kuljettaminen vetokoukun telineessä 
 1. Varmista ennen pyörätelineen ostamista, että sen liitäntä sopii autosi vetokoukun kuulaan.
 2. Asenna pyöräteline vetokoukkuun. Tämän pitäisi olla helppoa ja nopeaa. Kiristä kiinnikkeet tiukasti.
 3. Jos pyörätelineessä on valot, kannattaa antaa huoltamon asiantuntijoiden hoitaa niiden johtojen asentaminen.
 4. Jos pyörätelineessä on paikka rekisterikilvelle, kiinnitä rekisterikilpi siihen tiukasti.
 5. Huolehdi, että peruutuskameralla on edelleen esteetön näkymä.
 6. Kiinnitä pyörät telineeseen tukevasti käyttäen telineen mukana tulevia remmejä tai omia remmejäsi.
 7. Vältä äkillisiä ohjausliikkeitä.
 8. Voit suojata pyörät kiinnittämällä niihin suojapeitteen tukevasti. Huolehdi, että se ei lennä irti. Huolehdi myös, että pyörät eivät hankaa auton korin maalipintaa.
 Pyörän kuljettaminen takaluukun telineessä 
 1. Varmista ennen takaluukun telineen ostamista, että sen kiinnitys sopii autosi takaluukkuun. Nämä ovat kuitenkin usein yleiskäyttöisiä ja helppoja asentaa.
 2. Asenna takaluukun teline tukevasti paikoilleen käyttöohjeita noudattaen. Asenna rekisterikilpi näkyvään paikkaan, mikäli se peittyy.
 3. Kiinnitä polkupyörä tai -pyörät telineen kiinnittimiin ja tue ne lisävaijereilla.
  Pyörän kuljettaminen takaluukun telineessä
 4. Pidä mielessä ajaessasi takaluukussa olevat pyörät: ne kasvattavat auton pituutta, joten parkkitila kannattaa mitoittaa tämän mukaisesti. Huolehdi, että peruutuskameralla on edelleen esteetön näkymä.
 5. Vältä äkillisiä ohjausliikkeitä.
 6. Voit suojata pyörät kiinnittämällä niihin suojapeitteen tukevasti. Huolehdi, että se ei lennä irti. Huolehdi myös, että pyörät eivät hankaa auton korin maalipintaa.

Yleisiä ongelmia

 Alla esittelemme yleisiä ongelmia ja mokia, jotka voivat tapahtua kuljetettaessa polkupyörää autolla. 
 • Liian löysä kiinnitys. Tällöin pyörä liikkuu kuljetuksen aikana ja voi vahingoittaa auton maalipintaa tai sen oma pinta voi vahingoittua. Siitä voi jopa pudota pienempiä osia iskujen vaikutuksesta.
 • Rekisterikilven peittyminen. Auton takarekisterikilven tulee olla jatkuvasti näkyvissä.
 • Ajovalojen peittyminen. Takavalot ovat äärimmäisen tärkeät tieturvallisuuden kannalta.
 • Altistuminen ympäristön haittatekijöille. Varsinkin pidemmillä matkoilla polkupyörä on syytä suojata sateelta, lumelta, rakeilta, pölyltä ja pikkukiviltä suojapeitteellä.

Varmista aina ennen kuljetustavan valitsemista sen yhteensopivuus autosi kanssa.

Yhteenveto

 • Polkupyörän kuljettaminen autolla tapahtuu yleisimmin joko vetokoukkuun kiinnitettävällä telineellä, takaluukkuun kiinnitettävällä telineellä, auton tavaratilassa tai takaistuinten edessä tai peräkärryllä tai avolavalla.
 • Huolehdi aina, että takavalot ja rekisterikilpi eivät peity. Käytä telineen mukana tulevia varusteita, mikäli näin tapahtuu.
 • Kiinnityslaitteet monenlaiseen kuljetukseen löydät AUTODOC-verkkokaupasta. Me tarjoamme kaiken, mitä tarvitset lähteäksesi matkaan turvallisesti. Tervetuloa tutustumaan!