Koiran kuljetus autossa: Näin hoidat kuljetuksen turvallisesti

Koiran kuljetus autossa: Näin hoidat kuljetuksen turvallisesti

Koiran kuljetus autossa herättää runsaasti kysymyksiä ja valitettavasti monella koiranomistajalla on puuttelliset tiedot koiran turvallisesta kuljetuksesta. Moni koira stressaa autossa matkustamista, mutta vaikka koira olisi tyyni kuin enkeli, on silti syytä huolehtia kaikkien turvallisuusvaatimusten täyttymisestä.

Tässä artikkelissa kerromme ensin lyhyesti, mitä laki sanoo koiran kuljetuksesta autossa. Kerromme, miten koira voi osoittaa pelkäävänsä autossa matkustamista ja kuinka totuttaa koira autoiluun. Esittelemme myös käteviä turvavälineitä koiran matkustamiseen autossa ja vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin.

Koiran kuljetus autossa: Laki ja säädökset

Koiran kuljetusta autossa säätelee laki eläinten kuljetuksesta (1429/2006). Lain tarkoitus on suojella eläimiä vahingoittumiselta ja kärsimykseltä kuljetuksen aikana. Lain mukaan eläintä ei saa kuljettaa, mikäli matkustamisesta on sille suurta kärsimystä.

 Laissa ei eritellä eläinlajin perusteella, mutta koiria voidaan katsoa koskevan ainakin seuraavat vaatimukset: 
 • Eläimellä tulee olla riittävästi vettä, ravintoa ja lepoa. Riittäväksi katsottuun määrään vaikuttavat tekijät kuten eläimen ikä, laji, kunto, matkustusmuoto ja matka-aika.
 • Kuljetusvälineessä tulee olla tarpeeksi tilaa eläimelle ja eläintä ei saa kuljettaa epäluonnollisessa asennossa.
 • On huolehdittava, että eläin ei pääse karkaamaan matkan aikana.
 • Kuljetusvälineen ilmanvaihtoon ja ilman saantiin on kiinnitettävä huolta. Eläintä ei saa kuljettaa umpinaisessa tilassa, jossa se ei saa happea, kuten tavaratilassa. Lämpötilan ei tule muuttua rajusti matkan aikana.
  Eläintä ei saa kuljettaa umpinaisessa tilassa
 • Kuljetusvälineen on oltava puhdistettava.
 • Kuljetusvälineen rakenteen on oltava eläimelle sopiva.
 • Kuljetusväline on kiinnitettävä tukevasti, jotta se ei luista, putoa tai tärise voimakkaasti.
 • Eri eläinlajit on pidettävä toisistaan erossa matkan aikana.
  Koiran kuljetus autossa: Laki ja säädökset
 • Eläintä ei saa käsitellä sille kärsimystä aiheuttavalla tavalla matkan aikana.

Jos kuljettaja rikkoo lakia eläinten kuljetuksesta, hänelle voidaan määrätä eläinkuljetusrikkomus eli käytännössä sakot. Myös varoitus tai uhkasakko on mahdollinen.

Miten koiran turvallinen kuljetus autossa sitten käy käytännössä?

Koira on verrattain pienikokoinen eläin, minkä ansiosta tavallinen lemmikkikoira matkustaa useimmiten omistajiensa kanssa matkustamossa. Tällöin on huolehdittava siitä, että koira on kiinnitettynä ja se ei pääse häiritsemään kuljettajan keskittymistä. Toisin kuin moni luulee, edes pientä koiraa ei saisi pitää sylissä matkan aikana – tämä on vaarallista kolaritilanteessa. Koiraa on siis turvallisinta kuljettaa takapenkillä kiinnitetyissä valjaissa tai kuljetuskopassa.

Joissain autoissa, kuten farmareissa, katumaastureissa ja lava-autoissa, koiran kuljetuksen voi toteuttaa eri tavalla. Tällaiset autotyypit helpottavat erityisesti ison koiran kuljetusta autossa, sillä niihin on mahdollista asentaa suurempikokoinen koiran kuljetushäkki.

Koira pelkää autossa – mistä sen tietää ja mitä tehdä?

Koirat, kuten ihmisetkin, ovat erilaisia.

Osa koirista voi pelätä ja oireilla autossa matkustamisesta johtuen.

 Koirat osoittavat pelkoaan eri tavoin, kuten muun muassa seuraavilla: 
 • Koira tärisee autossa. Tärinä on koirillakin hermostuneisuuden tai pelon merkki. Toisaalta koira voi täristä myös kun se on erittäin innoissaan. Tärinän aiheuttaa sydämen sykkeen nousu. Tarkkaile koiran elekieltä ja pyri rauhoittamaan sitä.
 • Koira vinkuu autossa. Tämä on myös yleinen hermostumisen merkki. Niin sydäntä särkevältä kuin vinkuminen kuulostaakin, älä vastaa koiralle surkuttelevalla äänellä, sillä koira voi huolestua entistä enemmän. Vinkuminen voi olla myös merkki koiran fyysisestä pahoinvoinnista.
 • Koira haukkuu autossa. Haukkuminen voi olla merkki hermostuneisuudesta, innostuksesta tai oman reviirin suojelemisesta. Autoiluun tottunut koira harvemmin pelkää autossa, mutta harvemmin matkustava koira voi yhdistää autoilun pelottaviin asioihin kuten eläinlääkärille menoon ja alkaa haukkua hädissään. Pyri tällöin yhdistämään autoilu johonkin mukavaan, anna koiralle esimerkiksi kiva lelu tai herkku kun nousette autoon ja puhu normaalilla ja ystävällisellä äänellä. Jos koira taas on yli-innokas, kytke se huolellisesti ja opeta se tottelemaan “odota”- tai “hiljaa” -käskyjä. Suojelevasta käytöksestä lisää alla.
 • Koira murisee autossa. Pelko voi näkyä aggressiona, mutta tämä on harvinaisempaa, kun autossa on tuttuja ihmisiä. Murinaa tai jopa hampaiden väläyttämistä voi esiintyä silloin, kun autoa lähestyy tuntemattomia henkilöitä. Tällöin koira käyttäytyy suojelevasti autoa ja matkustajia kohtaan tai voi tuntea olevansa loukussa pienessä tilassa. Voit opettaa koiran lopettamaan suojelevan käytöksen palkitsemalla sen herkkupalalla, kun koira jättää ulkopuoliset huomiotta ja keskittyy omistajaansa.
 • Koira läähättää autossa. Läähätys voi olla merkki sekä stressaantuneisuudesta että innostuksesta tai fyysinen oire. Tästä lisää alempana.

Muita hermostuneen koiran merkkejä voivat olla kuolaaminen, hännän vetäminen koipien väliin, korvien laskeminen, piiloutuminen, pään kääntäminen pois tai katsekontaktin välttely.

Koiran rauhoittaminen autossa on tärkeää matkan sujuvoittamiseksi. Tärkeää on pysyä joka tilanteessa itse rauhallisena ja puhua tavallisella ja ystävällisellä äänellä, jotta koira ei hermostu enempää. Voit myös antaa koiralle sen lempilelun, jolloin sen huomio kiinnittyy siihen. Jos koiran käytöstä ei saada korjattua ja autoilu on hyvin hankalaa, pyydä neuvoja eläinlääkäriltä. Joissain tapauksissa koiralle voidaan määrätä rauhoittavaa lääkettä automatkan ajaksi, joskin lääkityksen tulisi olla vasta toissijainen vaihtoehto.

Ota huomioon, että koira kannattaa totuttaa autoiluun jo pentuvaiheessa, jolloin epätoivotun käytöksen korjaaminen on helpompaa. Jos pentu oppii yhdistämään autoilun kielteisiin asioihin, se voi pelätä autossa matkustamista pahimmillaan koko ikänsä.

Koiran matkapahoinvointi: Mitä tehdä?

Vaikka koira ei pelkäisi autossa matkustamista, se voi silti voida fyysisesti pahoin autossa.

 Koiran matkapahoinvointiin voivat viitata seuraavat oireet: 
 • Koira oksentaa autossa. Auton liike voi saada koiran vatsan sekaisin ja vaikuttaa koiran tasapainoelimeen. Oksentelu on yleisempää pentukoirilla, jotka eivät ole tottuneet autossa matkustamiseen. Ensinnäkin hermostuneisuus voi saada koiran oksentamaan. Toisekseen koiraa ei kannata ruokkia juuri ennen matkalle lähtemistä, vaan ruokkimisen ja lähdön väliin on syytä jättää ainakin muutama tunti. Koira voi myös alkaa voida pahoin, jos se ei näe ikkunasta ulos – tämä oire on tuttu monille ihmisillekin. Muista myös varmistaa, että auton ilman on raikasta. Jos koira edelleen oksentaa toistuvasti autossa, ota asia puheeksi eläinlääkärin kanssa. Eläinlääkäri voi määrätä koiralle pahoinvointilääkkeen, joka tulee kysymykseen erityisesti silloin, kun koira kärsii tasapainoelimen yliherkkyydestä.
 • Koira läähättää autossa. Läähätyksessä on kyse koiran hengittämisestä suu auki niin, että kieli tulee ulos suusta. Kyseessä on koiran viilennysmekanismi ja todennäköisin syy sille on auton sisäilman liiallinen kuumuus. Huonokuntoinen koira voi läähättää jo suhteellisen viileässä autossa, ja joillekin roduille kuten bulldogeille ja mopseille läähätys on tavanomaista pään rakenteesta johtuen. Läähätys voi olla myös merkki janoisuudesta tai joskus myös innostuksesta. Varmista aina, että sisäilma on sopivan viileää ja koiralla on saatavilla vettä.
 • Koira kuolaa autossa. Oksentamisen tavoin tämä voi olla oire fyysisestä pahoinvoinnista, mutta myös liiallisesta kuumuudesta tai huonosta asennosta. Jos koira kuolaa huomattavasti eikä syytä löydy, ota asia puheeksi eläinlääkärin kanssa.
 • Koira tärisee autossa. Yleisimmät syyt ovat pelko tai jännittyneisyys. Koira voi kuitenkin täristä myös fyysisten syiden takia: onko autossa liian kylmä tai vetoista? Iäkkäälle tai nuorelle koiralle voi varata autoon huovan tai pukea päälle villapaidan.

Koiran hyvinvoinnin varmistamiseksi sille on oltava autossa tarjolla vettä ja sisälämpötilan on oltava sopiva. Koiraa EI saa jättää suljettuun autoon odottamaan kesällä. Pilvisenäkin päivänä auton lämpötila voi nousta useisiin kymmeniin asteisiin, puhumattakaan hellepäivistä, jolloin lämpötila voi yltää jopa 80 celsiusasteeseen. Seurauksena on koiran lämpöhalvaus tai kuolema.

Koiran kuljetustarvikkeet onnistuneelle automatkalle

 Alla esittelemme hyödyllisiä ja tarpeellisia kuljetustarvikkeita automatkailuun koiran kanssa. 
 • Koiran turvavyö. Turvavyön toimintaperiaate muistuttaa ihmisen turvavyön toimintaa, mutta vyö kiinnitetään koiran valjaisiin. Näin koira ei sinkoudu eteenpäin kolaritilanteessa. Huomio! Turvavyötä EI saa kiinnittää koiran kaulapantaan, sillä koira voi tukehtua iskun voimasta. Kiinnitä turvavyö aina valjaisiin.
 • Koiran autovaljaat. Näihin kuuluu usein turvavyö. Näiden tarkoituksena on pitää koira paikallaan matkan aikana, jolloin koira ei pääse häiritsemään kuljettajaa eikä putoamaan tai sinkoutumaan ohjausliikkeiden tai kolarin aikana. On tärkeää valita koiralle sopivan kokoiset autovaljaat ja varmistaa niiden olevat lujat mutta mukavat.
  Koiran kuljetustarvikkeet: koiran autovaljaat
 • Koiran kuljetushäkki. Koiranhäkki soveltuu varsinkin isojen koirien kuljetukseen, sillä yleensä häkit ovat melko suuria. Kuljetushäkki sijoitetaan useimmiten auton taakse. Koiranhäkissä tulisi olla tilaa esim. vaihtaa asentoa, mutta liian isoa häkkiä ei kannata hankkia, sillä muuten koira voi loukkaantua kolaritilanteessa. Hyvä muistisääntö on, että koiran ympärillä ei tulisi olla yli 20 cm tyhjää tilaa. Hyvä häkki on metallinen: muovi- ja kangashäkit voivat hajota herkemmin. Huolehdi, että häkki on kiinnitetty tiukasti paikalleen, jotta se ei irtoa törmäyksen voimasta.
 • Koiran kuljetuslaatikko / kantokassi. Kuljetuslaatikot ovat pienempiä, yleensä paksusta muovista valmistettuja laatikoita, joissa on erillinen kahva kantamisen helpottamiseksi. Ne sopivat varsinkin pieni- ja keskikokoisten koirien kuljettamiseen ja ovat käteviä myös, kun koira on esim. sairas ja matkalla eläinlääkäriin. Kuljetuslaatikkoa ei ole suositeltavaa käyttää pitkillä ajomatkoilla.
  Koiran kuljetustarvikkeet: kantokassi, koiran kuljetuslaatikko
 • Koiraverkko / tilanjakaja. Tämä lisätarvike luo seinän takatilan tai takapenkin ja kuljettajan väliin. Siitä ei ole hyötyä onnettomuustilanteessa, mutta sen avulla koira ei pääse häiritsemään kuljettajaa auton etuosaan. Erilliset koirakalterit ovat vankempaa tekoa.
  Koiran kuljetustarvikkeet: koiraverkko / tilanjakaja
 • Koiran matkapeti. Tämä on patja, joka toisaalta toimii koiran pehmusteena ja toisaalta suojaa istuinta likaantumiselta.
 • Koiran matkakuppi. Tämä on helposti kuljetettava, kevyt muovi- tai silikonikuppi, josta koira voi juoda vettä matkan aikana ja pysähdyttäessä.
 • Koiran matkavesipullo. Tällaiset ovat helposti kuljetettavia vesipulloja, joissa voi tulla mukana erillinen matkakuppi.
 • Autotarra. Autoon voi kiinnittää tarran, jolla ilmaistaan, että kyydissä on koira.

 Usein kysyttyä koiran automatkustamisesta 

⚠ Mitä tehdä, jos joudun koirani kanssa onnettomuuteen?

Onnettomuustilanteessa myös koira on tarkistettava heti mahdollisten vammojen varalta ja vietävä eläinlääkäriin tarkastettavaksi. Koira voi säikähtää onnettomuutta ja karata. Onnettomuuden sattuessa, huolehdi koiran olevan tiukasti kiinnitettynä ennen kuin poistut autosta.

⚠ Kuinka usein pitäisi pysähtyä matkustettaessa koiran kanssa?

On suositeltavaa pysähtyä 3-4 tunnin välein, jotta koira pääsee jaloittelemaan ja tarpeilleen. Matkustamisen takia ei ole tarvetta poiketa normaalista ruokkimisrytmistä, paitsi jos koira on erittäin herkkä oksentamaan autossa.

⚠ Kuinka koiranomistaja pitää autonsa puhtaana?

Koira voi tuoda tassuissaan ja turkissaan kuraa, likaa ja vettä autoon. Koiran mukana tuleva hiekka kuluttaa istuimien pintoja. Kannattaa siis hankkia vedenpitävä, vankka istuinsuoja, ja kiinnittää se huolellisesti. Näin istuin ei myöskään ala “haista koiralta”.

Yhteenveto

 • Koiran kuljetus autossa on helppoa ja turvallista, kun huolehtii kuntoon perusasiat: yleensä sopivat autovaljaat ja turvavyön tai kuljetuslaatikon, sekä koiran vedensaannin automatkan aikana ja sopivan matkustuslämpötilan.
 • Koira kannattaa totuttaa matkustamaan jo pentuna. Koira voi oireilla psyykkisesti tai fyysisesti autossa, jolloin on syytä puuttua ongelmiin kouluttamisen avulla tai tarvittaessa esim. lääkityksellä.
 • Turvalliset ja laadukkaat koiratarvikkeet autoon löydät AUTODOC-verkkokaupasta. Tervetuloa tutustumaan!