Lommon oikaisu: Näin oikaiset auton lommon kotikonstein

Lommon oikaisu: Näin oikaiset auton lommon kotikonstein

Lommon ilmaantuminen autoon harmittaa vietävästi. Lommoja voi tulla kolarin yhteydessä, mutta myös muilla tavoin. Onneksi hätä ei ole tämän näköinen – lommon oikaisu itse on nimittäin monissa tapauksissa täysin mahdollista.

Tässä artikkelissa kerromme, kuinka ajoneuvoihin syntyy lommoja ja miten lommon oikaisu tapahtuu eri tavoin.

Mitä lommot ovat ja mistä niitä tulee

Lommot ovat pieniä tai suuria painaumia korin pinnassa. Ne ovat täysin esteettinen haitta, eivätkä vaikuta ajoneuvon toimintakykyyn. Silti lommon ilmaantuminen pilaa monen kuljettajan päivän. Ajoneuvon ulkomuoto turmeltuu ja lommo säilyy ikävänä muistutuksena esimerkiksi törmäyksestä toisen auton kanssa.

Aina ei ole helppo tietää, miten lommo on syntynyt.

 Tutkimusten mukaan lommoja syntyy erityisesti seuraavissa paikoissa ja tilanteissa. 
 • i Parkkihallit ja parkkipaikat. Nämä ovat varsinaisia lommojen runsaudensarvia. Näissä kolhuja syntyy, kun viereisen auton ovi osuu omaan autoon, tai kun vieras auto törmää omaan autoon (ja valitettavan usein poistuu paikalta jättämättä yhteystietojaan!).
 • i Ostosten lastaaminen ostoskärryistä autoon. Kauppojen parkkipaikoilla lommoja syntyy usein ostoskärryjen luistaessa ja iskeytyessä auton koriin.
 • i Tiellä olevat esteet ja kappaleet. Varsinkin korin alaosaan voi ilmestyä lommoja, kun törmätään erilaisiin tiellä oleviin esteisiin. Lisäksi tieltä sinkoutuvat kappaleet, kivet ym. voivat aiheuttaa lommoja.
 • i Liikennemerkkitolpat ja katuvalot. Mitä kokemattomampi kuski, sitä suurempi on riski törmätä vahingossa tällaisiin.
 • i Kolarit. Liikenneonnettomuuksissa syntyy usein suurempia ja syvempiä lommoja, joita ei välttämättä aina voi suoristaa enää lainkaan.
  Mitä lommot ovat ja mistä niitä tulee
 • i Sää. Voimakkaat raekuurot, jotka onneksi ovat harvinaisia, voivat vaurioittaa auton koria. Tuulisella säällä taas puista voi katketa oksia, jotka pudotessaan aiheuttavat lommoja autoon.
 • i Puista putoavat oksat. Puista voi pudota oksia poutasäälläkin. Kannattaa välttää auton pysäköimistä suoraan puun alle.
 • i Pallot. Golfkentän viereen pysäköiminen on tietysti riskaabelia, mutta myös pelistä karannut jalkapallo, koripallo, jääkiekko tai tennispallo voi aiheuttaa ikävää jälkeä.

Auton lommojen oikaisu: 6 tapaa

Auton lommon suoristus voi tapahtua eri tavoilla ja erilaisilla työkaluilla. Se ei aina ole kovin vaikeaa. Lopputulokset riippuvat toki lommon koosta – mitä isompi ja syvempi kolhu, sitä vaikeampaa lommon oikaisu kotikonstein on.

 Alla esittelemme kuusi tapaa, joilla voit yrittää oikaista lommon. 
 1. Lommon oikaisu imukupilla
  Imukuppi on varsinainen ihmetyökalu pienempien lommojen poistoon. Aloita levittämällä lommon pinnalle ja imukupille vettä. Aseta sitten imukuppi lommolle. Painele nyt imukuppia edestakaisin irrottamatta sitä kuitenkaan vielä korista. Muutaman painalluksen jälkeen lommo suoristuu, ja voit irrottaa imukupin.
 2. Lommon oikaisu lämmittämällä
  Tämän voi tehdä niinkin helposti kuin hiustenkuivaajalla. Tarvitset hiustenkuivaajan lisäksi kumihanskat, alumiinifoliota sekä kuivajäätä. Lämmitä ensin lommo hiustenkuivaajalla. Peitä se sitten alumiinifoliolla. Pue kumihanskat suojataksesi käsiäsi ja levitä kuivajäätä foliolle. Kuivajää kylmentää lämmitetyn lommon äkillisesti, mikä saa sen suoristumaan hetkessä.
 3. Lommon oikaisu kuumalla vedellä
  Puskurin lommon oikaisuun tarvitset kiehuvaa vettä. Tämä muovisille puskureille soveltuva tapa on yksinkertainen: keitä kattilallinen vettä ja levitä kiehuva vesi muoviosille. Kuumentunut muovi on pehmeämpää, jolloin lommon voi suoristaa käsin helpommin. Suojaa kuitenkin kätesi suojahanskoin!
 4. Lommon oikaisu pölynimurilla ja ämpärillä
  Hanki pieni ämpäri, jonka pohjaan teet pienen reiän. Peitä lommo ämpärillä. Aseta sitten pölynimurin suulake reiälle ja käynnistä pölynimuri. Imu saa aikaan alipaineen, joka saa lommon suoristumaan. Tämä tapa sopii toki parhaiten lommoille, jotka ovat suoralla pinnalla, jolla ämpärin saa pysymään tiiviisti.
 5. Lommon oikaisu työkalulla
  Myynnissä on erilaisia korityökaluja ja korinoikaisusarjoja, joista osa on helppokäyttöisiä ja osa soveltuu vain ammattilaisten käyttöön. Usein nämä työkalut kiinnitetään kuumaliimalla lommolle, ja tämän jälkeen lommo vedetään tai lyödään suoraksi liukuvasaralla tai oikaisutyökalulla. Työkalujen käytön ansiosta lommon oikaisu maalaamatta on mahdollista, ja tällöin puhutaan ns. PDR-menetelmästä (paintless dent repair, suom. lommon korjaus maalaamatta). Kerromme tästä menetelmästä tarkemmin alempana. Työkaluilla on mahdollista saada aikaan myös tuhoa, joten kannattaa tutustua käyttöohjeisiin huolellisesti ja mielellään lämmittää käsiteltävä alue halkeamien ja säröjen välttämiseksi.
  Lommon oikaisu työkalu
 6. Lommon oikaisu sisäpuolelta
  Aina lommoa ei voi oikaista ulkokautta. Tällöin on mahdollisuuksien mukaan purettava osa tai saatava pääsy sen taustapuolelle, jolloin lommo voidaan suoristaa kohdistamalla siihen voimaa. Tämä tapa voi olla helppo, jos lommo on esimerkiksi ovessa, mutta joidenkin lommojen poisto on suuri operaatio ja onnistuu vain PDR-menetelmän avulla.

Aina lommon oikaisu ei onnistu, jolloin se on paikattava. Katso ohjeet alempaa.

Lommon korjaus: Ohje

Annamme nyt yleisluontoiset ohjeet lommon korjaukseen. Tutustuthan aina huolellisesti tarvikkeiden mukana tuleviin ohjeisiin ja noudata niitä huolellisesti hyvän lopputuloksen varmistamiseksi. Käytä suojalaseja, hengityssuojainta, suojakäsineitä sekä kuulosuojaimia.

 Tarvitset seuraavat tarvikkeet 
 • Hiomakone
 • Porakone (mahd. pidennysjohto)
 • Hiomasieni ja hiekkapaperi
 • Paikka-aine
 • Vahanpoistoaine
 • Pohjamaali, maali ja kiillotusaine
 • Silikonisia puhdistusliinoja
 Näin se tapahtuu: 
 1. Valmistele auto pesemällä ja kuivaamalla se huolellisesti.
 2. Poista maali lommolta ja sen ympäriltä sopivan raekoon hiekkapaperilla. Tässä auttaa hiomakone, jos sinulla on sellainen.
 3. Käsittele alue vahanpoistoaineella ja puhdista.
 4. Valmistele paikka-aine sen mukana tulevien ohjeiden mukaisesti. Sitä voi joutua sekoittamaan.
 5. Levitä paikka-ainetta lommolle tiiviisti. Voit tarvita tähän lastaa.
 6. Kun olet levittänyt ohuen ensimmäisen kerroksen, levitä nyt paksumpia kerroksia, kunnes lommo on täysin peittynyt.
 7. Odota paikka-aineen kuivumista ja hio hiekkapaperilla sen epätasaisuudet, kuten reunat, tasaisiksi.
 8. Levitä pohjamaalia, anna sen kuivua. Maalaa sitten lommo ja levitä sille lopuksi kiillotusainetta.

Huomioithan, että yllä olevat ohjeet ovat yleisluontoiset ja toimenpide saattaa vaihdella tuotteista riippuen. Jos sinulla ei ole tarvittavaa osaamista, teetä auton lommon oikaisu asiantuntijoilla.

Lommon oikaisu maalaamatta: Ohje

Lommon oikaisu maalaamatta

Annamme nyt yleisluontoiset ohjeet lommon oikaisuun maalaamatta (PDR-menetelmä). Tutustuthan aina huolellisesti korinoikaisusarjan mukana tuleviin ohjeisiin ja noudata niitä huolellisesti hyvän lopputuloksen varmistamiseksi.

Huomio! Kyseessä on vaativa työ, jossa moni asia voi mennä pieleen, joten se kannattaa mieluiten jättää ammattilaiselle.

 1. Arvioi lommo. Kaikkia lommoja ei voi suoristaa maalaamatta. Erittäin syvän lommon oikaisu ei ole mahdollista, ja teräväreunaiset lommot on parempi paikata. Jos kyseessä on vanhempi auto, PDR-menetelmä voi vahingoittaa sen maalipintaa. Jos maalipinta taas on jo vaurioitunut, on parempi suorittaa tavanomainen korjaus, johon sisältyy myös maalaus.
 2. Valmistaudu. Todennäköisesti sinulla on oltava pääsy lommon taustapuolelle, joten saatat joutua irrottamaan kyseisen elementin tai raivattava pääsy taustapuolelle poistamalla koristepaneelin, ovipahvin jne.
 3. Oikaise lommo. Tämä on vaativa vaihe. Käytä erityistä loisteputkivalaisinta tai korjaamovaloja tuottaaksesi varjoja lommoon. Varjojen avulla voit määrittää, mitä lommon osaa sinun on painettava lommon taustapuolelta. Aseta nyt korityökalu lommon taakse ja kuumaliimaa ja toinen työkalu lommon eteen. Kohdista lommoon sopivaa painetta ja painele sitä työkalulla, kunnes se jälleen suoristuu. Lommon lämmittäminen voi tehdä oikaisusta helpompaa.

Jos et onnistunut suoristamaan lommoa, kannattaa lommon oikaisu teettää korjaamolla.

Yhteenveto

 • i Auton lommoja aiheuttavat muun muassa törmäykset muiden autojen ja niiden ovien kanssa, tieltä sinkoutuvat kappaleet, puunoksat, rakeet ja törmäykset liikennemerkkitolppiin ja katuvaloihin.
 • i Auton lommojen oikaisu voi olla helppoa tai vaikeaa lommosta riippuen. Parhaassa tapauksessa lommon voi oikaista helposti imukupilla tai kuumalla vedellä. Tämä käy helposti kokemattomaltakin autonomistajalta. Pahimmassa tapauksessa voidaan tarvita paikka-ainetta, hiomista ja maalausta tai turvautua lommon oikaisuun maalaamatta, joka on vaativa asiantuntijatoimenpide.
 • i Osta tarvikkeet auton lommojen oikaisuun AUTODOC-verkkokaupasta. Ostamalla meiltä voit olla varma siitä, että saat laadukkaat tuotteet mahdollisimman edullisesti ja nopeasti. Hyödynnä tarjouksemme ja tee tilaus jo tänään!
Profiilisi on sinun henkilökohtainen assistenttisi

Se voi seurata kuluja, pitää lokia ja vaihtoaikataulua sekä tallentaa korjausoppaita, muistiinpanoja ja asiakirjoja