Auton merkki- ja varoitusvalot: Selitykset

Auton merkki- ja varoitusvalot: Selitykset

Ymmärrätkö, mitä autosi yrittää sinulle kertoa, kun kojelautaan syttyy erilaisia ja erivärisiä valoja? Auton merkkivalot, vikavalot ja varoitusvalot ovat erinomainen tapa välttää vioittumiset ja seurata auton toimintaa, minkä takia jokaisen autoilijan tulisi ymmärtää, mistä niissä on kyse.

Tässä artikkelissa esittelemme auton yleisimmät merkkivalot, vikavalot ja varoitusvalot selityksineen.

Mistä auton merkkivaloissa on kyse

Auton merkkivalot ovat kojetaulussa olevia symboleja, jotka ovat eri värisiä: punaisia, keltaisia, vihreitä ja sinisiä. Niiden syttyminen viittaa siihen, että ajoneuvossa on havaittu ongelma. Usein ongelma havaitaan erilaisten antureiden ja mittareiden moottorinohjausyksikölle syöttämien tietojen perusteella.

 Auton vikavalojen värit kertovat ongelman vakavuudesta seuraavasti: 
  • i Punainen vikavalo: Tämä on syytä ottaa vakavasti! Punainen varoitusvalo kertoo, että ajoneuvossa on huomattava ongelma, johon on puututtava välittömästi. Autolla ajamisen jatkaminen voi olla vaarallista, kun merkkivalo hohtaa punaisena. Punainen varoitusvalo voi kertoa esimerkiksi takaluukun olevan auki, moottorin lämpötilan olevan koholla tai jarruissa olevan vikaa.
  • i Keltainen tai oranssi vikavalo: Nämä eivät yleensä vaadi välitöntä puuttumista, mutta silti ne kannattaa ottaa vakavasti. Ne voivat kertoa esimerkiksi bensiinin olevan vähissä tai renkaissa olevan alipainetta.
  • i Vihreä tai sininen vikavalo: Nämä ovat yleensä harmittomia merkkivaloja. Yleensä ne antavat ainoastaan tietoa eivätkä vaadi kuljettajalta toimenpiteitä. Ne voivat esimerkiksi kertoa jonkin toiminnon olevan käytössä: että sinulla on pitkät valot päällä, moottori on lämmennyt sopivaan käyttölämpötilaan, jne.

Auton merkki- ja varoitusvalojen selitykset

Alla esittelemme 18 yleistä merkkivaloa ja auton varoitusmerkkiä ja kerromme, mitä ne tarkoittavat. Huomioithan, että symboleissa saattaa olla pieniä eroja eri automerkeillä, ja autostasi ei välttämättä löydy kaikkia tässä listattuja symboleja.

Merkkivalo kertoo yksinkertaisesti ajovalojen olevan päällä Tämä useimmista autoista löytyvä vihreä merkkivalo kertoo yksinkertaisesti ajovalojen olevan päällä. Suomessa ajovalojen on lain mukaan oltava päällä jatkuvasti ajon aikana, joten tämän symbolin on aina tarkoitus loistaa.
Tämä sininen symboli kertoo kaukovalojen olevan päällä Tämä sininen symboli kertoo kaukovalojen olevan päällä.
Tämä vihreä symboli kertoo etusumuvalojen olevan päällä Tämä vihreä symboli kertoo etusumuvalojen olevan päällä.
Tämä meripihkan värinen symboli kertoo takasumuvalojen olevan päällä. Tämä meripihkan värinen symboli kertoo takasumuvalojen olevan päällä.
Tämä on seisonta- tai parkkivalojen symboli Tämä on seisonta- tai parkkivalojen symboli ja kertoo niiden olevan päällä. Sitä ei kuitenkaan löydy kaikista ajoneuvoista.
Tämä on vakionopeudensäätimen merkkivalo Tämä on vakionopeudensäätimen merkkivalo. Vihreänä hehkuva valo kertoo, että vakionopeudensäädin on päällä. Jos tämä valo on oranssi, vakionopeudensäädin on päällä, mutta vakionopeutta ei ole asetettu. Jos valo syttyy, vaikka vakionopeudensäädintä ei käytetä, selvitä mistä tämä johtuu.
Tämä valo viittaa tuulilasinpesunesteeseen Tämä valo viittaa tuulilasinpesunesteeseen. Yleensä sen syttyminen tarkoittaa, että lasinpesuneste on vähissä ja sitä pitää lisätä. Jos valo ei sammu lasinpesunesteen lisäämisen jälkeen, nesteen tasoa mittaava anturi voi olla rikki.
Kyseessä on polttoaineen merkkivalo eli bensavalo Tämä merkkivalo on varmasti jokaiselle kuljettajalle tuttu. Kyseessä on polttoaineen merkkivalo eli bensavalo, ja se kertoo, että ajoneuvo olisi syytä tankata. Riippuu ajoneuvosta, kauanko sillä voi ajaa tämän valon sytyttyä. Parasta on kuitenkin suunnata tankkausasemalle mahdollisimman pian.
Tämä kahdesta silmukasta koostuva symboli on nimeltään hehkuvalo Tämä kahdesta silmukasta koostuva symboli on nimeltään hehkuvalo. Se löytyy dieselajoneuvoista. Valon syttyminen kertoo, että moottori on kylmä, ja sen tulisi sammua moottorin lämmetessä. Jos hehkuvalo vilkkuu, on havaittu ongelma. Se voi olla esimerkiksi hehkutulppien vaihtotarve. Odota valon sammumista ennen kuin lähdet liikkeelle.
Akun merkkivalo palaa Akun merkkivalo palaa, kun auto ei ole käynnissä. Kun auto käynnistyy, valon tulisi sammua. Jos se ei sammu, tämä viittaa laturin ongelmaan. Auto toimii tällöin vain siihen saakka, kunnes akussa riittää virtaa. Puutu tämän punaisen valon hehkumiseen mahdollisimman nopeasti, jotta akku ei pääse täysin tyhjentymään.
Check Tämä on moottorin merkkivalo. Joskus sen yhteydessä voi lukea sana “Check” (“Tarkista”). Se voi kertoa monenlaisista moottorin ongelmista, kuten sytytysjärjestelmän vioista, moottorin komponenttien vioittumisista, sylinterien ongelmista ja polttoaineen syöttöjärjestelmän hajoamisesta. Vilkkuva moottorin merkkivalo viittaa yleensä vakavampaan ongelmaan. Keltainen moottorin vikavalo ei välttämättä viittaa mihinkään sen kummempaan; tämä valo voi olla keltainen tai punainen, ja vian kannalta olennaisempaa on, vilkkuuko se vai onko se jatkuvasti päällä.
Tämä on turvatyynyn merkkivalo Tämä on turvatyynyn merkkivalo. Kuvassa näkyvän pallon päällä voi olla joissain autoissa myös ruksi. Merkkivalo on olennainen matkustajien turvallisuuden kannalta: se voi kertoa, että turvatyynyssä tai turvavyössä on jotain vialla. Toisaalta anturien kuluminen voi sytyttää tämän valon turhaan. Tarkistuta asia joka tapauksessa.
Turvavyön varoitusvalo löytyy Turvavyön varoitusvalo löytyy monista uudemman sukupolven autoista. Kuljettaja näkee sen avulla, onko joltain matkustajalta turvavyö kiinnittämättä. Valo sammuu, kun vyö kiinnitetään. Myös äänimerkki on mahdollinen.
Öljyn merkkivaloÖljyn merkkivalo on punainen tai oranssi kannun muotoinen symboli. Puutu välittömästi öljyvalon syttymiseen, koska moottoriöljyn puute, öljynpaineen puute, öljyvuoto tai pumppausongelma voivat aiheuttaa mittavat moottorivauriot. Parhaassa tapauksessa riittää öljyn lisääminen. Tarkista autosi öljyt säännöllisesti välttääksesi tämän valon syttymisen.
Jäähdytysnesteen merkkivalo Lämpömittarin symboli aaltomaisella kuviolla on jäähdytysnesteen merkkivalo eli moottorin ylikuumentumisen varoitusvalo. Moottori on vaarassa ylikuumentua: joko jäähdytysnestettä on päässyt vuotamaan pois järjestelmästä, sen taso on liian alhainen, kokoonpano on tukossa tai neste ei ole tarpeeksi kylmää. Pyri sammuttamaan moottori mahdollisimman pian ja anna sen viilentyä. Tarkista, mikä on ongelma, jotta vältät moottorivian.
Tämä on jarrujen varoitusvalo Tämä on jarrujen varoitusvalo. Symbolissa olevan pallon sisällä voi olla huutomerkin sijasta myös P-kirjain, jolloin symboli viittaa pysäköintijarruun. Varoitusvalo voi syttyä niinkin simppelistä ongelmasta, että käsijarru on unohtunut päälle. Jarrupalojen kuluma, jarruvalon palaminen ja jarrunesteen puute tai vuoto voivat myös saada tämän valon syttymään.
Tämä on jarrupalojen varoitusvalo Tämä on jarrupalojen varoitusvalo ja se syttyy ilmaisemaan jarrupalojen kulumista. Tämän keltaisen valon syttyminen tarkoittaa, että jarrupalat on vaihdettava. Se kannattaa tehdä mahdollisimman pian, jotta jarrulevyt eivät vioitu ja jarrutustehoa ei menetetä.
Varoitusvalon syttyminen tarkoittaa Rengaspaineen varoitusvalon syttyminen tarkoittaa, että auto kannattaa pysäyttää mahdollisimman pian. Rengaspaineet voi tällöin tarkistaa sekä silmämääräisesti että rengaspainemittarilla, jos sellainen on mukana. Jos kaikki vaikuttaa olevan kunnossa, voi autolla ajaa rauhallisesti huoltoasemalle, jossa rengaspaineet voi mitata tarkemmin. Varoitusvalo saa tietonsa rengaspaineen valvontajärjestelmästä (TPMS). Joskus valo saattaa jäädä itsekseen palamaan, jos autoon vaihdetaan renkaat, joista puuttuu paineanturit. Tällöin se jätetään yleensä huomiotta katsastuksessa.

Näiden varoitusvalojen lisäksi on runsaasti muitakin symboleita, jotka kertovat erilaisista asioista, kuten luistonestosta, sadetunnistimesta, vetokoukusta, ohjaustehostimesta, tuulilasinpyyhkijöistä hiukkassuodattimesta, katalysaattorista ja niin edelleen. Joillakin valmistajilla on täysin omia merkkivalojaan, kuten Volkswagenin EPC-merkkivalo, joka kertoo elektronisen moottorinohjausjärjestelmän (esim. vakionopeudensäätimen, kaasuläpän jne.) vioista. Opettele tunnistamaan kaikki omalta kojelaudaltasi löytyvät symbolit ja niiden värit. Niiden tarkoitukset kerrotaan auton ohjekirjassa.

Yhteenveto

  • i Auton merkki- ja varoitusvalojen tehtävä on auttaa auton omistajaa huoltamaan auto oikea-aikaisesti ja välttämään auton hajoaminen. Yksinkertaisimmillaan valot voivat ilmaista jonkin toiminnon olevan käytössä tai poissa käytöstä.
  • i Auton tärkeimpiin vika- ja varoitusvaloihin kuuluvat erityisesti jarruihin, valoihin, moottoriin, polttoaineeseen, akkuun ja yleisiin turvavarusteisiin viittaavat valot.
  • i AUTODOC-verkkokaupasta löydät antureita, moottoriöljyjä, jäähdytysnesteitä, turvavarusteita, akkuja ja muita runsaasti osia, joilla pidät autosi huippukunnossa ja vältät auton varoitusvalojen syttymisen. Tervetuloa tutustumaan valikoimaamme jo tänään!
    Profiilisi on sinun henkilökohtainen assistenttisi

    Se voi seurata kuluja, pitää lokia ja vaihtoaikataulua sekä tallentaa korjausoppaita, muistiinpanoja ja asiakirjoja