Auto ei käynnisty: miksi ja mitä tehdä

Auto ei käynnisty: miksi ja mitä tehdä

Jokaisen autoilijan painajainen: olet aamulla lähdössä tärkeään tapaamiseen, kaikki on valmista, hyppäät autoon ja… auto ei käynnisty! Auton käynnistysongelmiin voi olla lukuisia syitä ja ongelmat voivat olla erilaisia; auto voi joko olla ”kuollut kuin kivi” tai sitten auto käynnistyy mutta sammuu heti.

Tässä AUTODOCin artikkelissa kerromme, miksi auto ei starttaa ja mitä voit tehdä tällaisessa tilanteessa.

Miksi auto ei starttaa

Miksi auto ei starttaa

Auton käynnistysongelmien ymmärtämiseksi on ensin kerrattava, miten auto käynnistyy. Nykyajoneuvoissa on pääsääntöisesti viisi tärkeintä osaa, jotka käynnistämiseen tarvitaan. Ne ovat akku ja sen johdot, virtalukko, käynnistysrele sekä käynnistysmoottori (eli starttimoottori, ”startti”).

 Ne toimivat seuraavasti. 
 • Akku. Akkua tarvitaan syöttämään sähkövirtaa, jota auton käynnistämiseen tarvitaan. Lisäksi akku antaa virtaa auton sähköjärjestelmälle. Akuissa on runsaasti eroja; lue AUTODOCin blogista, mitkä ovat markkinoiden parhaat akut
 • Virtalukko. Virransyöttö alkaa, kun laitat avaimen virtalukkoon. 
 • Akun johdot. Virta siirtyy akusta kaapelien kautta käynnistysreleelle.
 • Käynnistysrele. Käynnistysrele vastaanottaa pienen sähkövirran ja muuntaa sen suuremmaksi, mitä tarvitaan moottorin käynnistämiseen.
 • Käynnistysmoottori. Starttimoottorissa on kaksi vaihdetta. Kun virta saapuu sähkömoottoriin, tämä tasavirtamoottori alkaa pyörittää varsinaista moottoria siihen asti, että se alkaa pyöriä itse.

Kun käynnistysmoottori on saanut varsinaisen moottorin käynnistymään, sytytystulpissa muodostuu kipinöitä. Kun avainta tällöin käännetään virtalukossa, moottorista kuuluu jyrisevä ääni. Se merkitsee sitä, että kampiakseli alkaa pyöriä ja männät alkavat liikkua. Sylintereissä tapahtuu ilma-polttoaineseoksen palaminen ja puristus ja kampiakselin kautta liike-energia siirtyy pyörille ja auto lähtee liikkeelle.

Auton käynnistysongelmat voivat olla erilaisia, ja vaikka ne kaikki ovat yhtä raivostuttavia, ne voivat auttaa meitä selvittämään ongelman syyn. Käynnistysongelman tyypistä voi usein päätellä, missä yllä kerrotun prosessin vaiheessa toimintahäiriö on. Voit havaita esimerkiksi seuraavaa.

Kun auto ei käynnisty ollenkaan

Miksi auto ei starttaa
 • i Auto ei starttaa ollenkaan. Jos auto ei käynnisty ollenkaan eikä kuulu mitään ääntä, ongelma voi olla ehtynyt akku, löysä tai hapettunut akun liitin, viallinen käynnistysmoottori tai juuttunut solenoidi. Mahdollista on myös, että virtalukossa on vikaa tai autossa ei vain ole riittävästi polttoainetta.
 • i Auto ei käynnisty pakkasella. Jos auto ei käynnisty kylmällä ollenkaan, akku saattaa olla kylmettynyt, moottoriöljy olla niin paksua että se ei pääse virtaamaan normaalisti tai polttoaineletkuihin päässyt kosteus on saattanut jäätyä. Jos kyseessä on vanha auto, ongelma voi piillä kaasuttimessa.
 • i Auto starttaa mutta ei käynnisty / Startti pyörii tyhjää. Tässä tapauksessa ongelma ei ole akussa eikä käynnistysmoottorissa. Etenkin vanhemmissa autoissa ongelma voi johtua liian rikkaasta ilma-polttoaineseoksesta; tällöin sytytystulpat kannattaa puhdistaa tai vaihtaa ja varmistaa, että akku on täynnä – liiallisen polttoaineen pitäisi kuivua pois itsestään. Muita mahdollisia syitä tälle ongelmalle ovat polttoainepumpun vika tai liian korkea paine, tukkeutunut suodatin, viallinen sulake tai rele, nokka- tai kampiakselin asentoanturin vika tai vaurioitunut johdotus, vialliset sytytyspuolat, vääränlainen ajoitus, moottorin liian vähäinen puristus tai ajoneuvotietokoneen ongelmat.
 • i Auto ei käynnisty mutta radio toimii. Jos radio, valot yms. sähkölaitteet toimivat mutta auto ei käynnisty, ongelma löytyy jostain muualta kuin auton akusta, esimerkiksi sytyttimen kytkimestä. Jos virtalukon pohja on rikki, oire saattaa olla esimerkiksi vain tiettyjen sähkölaitteiden käynnistyminen.
 • i Startti ei pyöri. Yleisimmät syyt siihen, että starttimoottori saa virtaa mutta ei pyöri ovat akun alhainen virta, viallinen solenoidi, käynnistysmoottorin männässä on toimintahäiriö, käynnistysmoottorin johdot ovat vialliset tai vauhtipyörässä on ongelmia.
 • i Auto ei käynnisty apuvirralla. Jos kaapelikäynnistäminenkään ei auta, auton ongelma on käynnistysmoottorissa tai laturissa tai muussa auton sähköjärjestelmän osassa.
 • i Auto ei käynnisty, nakuttaa. Epätavalliset äänet viittaavat sähköjärjestelmän ongelmaan, etenkin akkuun tai laturiin. Aina näissä ei kuitenkaan ole vikaa vaan syypää voi löytyä löysistä liitännöistä tai vaurioituneista navoista.
 • i Auto ei käynnisty kovan sateen jälkeen. Tällöin yleisin syy on kosteuden pääsy sytytystulpille tai virranjakajan kannessa olevat halkeamat. Kosteus saattaa olla tarpeen poistaa manuaalisesti.
 • i Auto ei käynnisty kuumalla. Ensimmäiseksi kannattaa jälleen tarkistaa akku. Jos siinä ei ole vikaa, syypää voi löytyä jäähdytysnesteen tai moottoriöljyn tasosta tai jäähdytysnesteen lämpötila-anturista, joka mittaa öljyn olevan kuumempaa kuin se on.

Kun auto käynnistyy

 • i Auto käynnistyy huonosti kylmällä. Kylmä sää vaikuttaa akun toimintakykyyn, sillä kylmällä säällä akussa tapahtuva kemiallinen reaktio on hitaampi kuin normaalilämpötilassa. Tämän takia käynnistyminen voi yksinkertaisesti olla hitaampaa ja vaatia useamman yrityksen. Onkin suositeltavaa esilämmittää auto tai säilyttää sitä lämmitetyssä tilassa talvisaikaan. Kylmä ilma vaikuttaa myös moottoriöljyyn; siitä tulee paksumpaa, mikä haittaa sen virtaamista moottorissa ja heikentää sen voitelutehoa. Tällöin moottorin on työskenneltävä entistä kovemmin, jotta öljy pääsee virtaamaan. Ongelmien välttämiseksi varmista, että käytät sopivaa öljyä. Huomioithan myös, että vääränlaisen polttoaineen käyttö voi aiheuttaa käynnistysongelmia kylmällä säällä.
 • i Auto käynnistyy huonosti kuumalla. Jos käynnistyshäiriöitä esiintyy kuumalla säällä tai auton ollessa lämmin, ongelma voi löytyä sytytysjärjestelmästä (sytytystulpista) tai käynnistysmoottorista.
 • i Auto käynnistyy mutta sammuu heti. Kun auto käynnistyy, mutta sammuu välittömästi, ongelma piilee todennäköisesti polttoaineen ruiskutusjärjestelmässä, polttoaineen paineanturissa, sytytysjärjestelmässä, moottorinohjausyksikössä tai jos kyseessä on vanha auto, kaasuttimessa. Muita mahdollisia syitä ovat järjestelmän vuodot, viallinen tai likainen ilmamassamittari, kampi- tai nokka-akselin asentoanturin vika, moottorin katkominen, jakohihnan tai -ketjun vika tai vika suuttimissa ja niiden antureissa.
 • i Auto käynnistyy mutta sammuu kesken ajon. Mahdollisia syypäitä ovat esimerkiksi viallinen laturi, apulaitehihnan katkeaminen ja anturin vika.

Miten toimia, kun auto ei käynnisty

Kun havaitset autossasi käynnistysongelmia, voit toimia eri tavoin tilanteesta riippuen. Jos auto ei käynnisty ja jättää ns. tien päälle, voit soittaa tiepalveluun tai järjestää autolle hinauksen. Jos vian mahdollinen syy on tiedossa, tiepalvelu on parempi valinta. Monet autokaskot kattavat tällaisista tilanteista koituneet kulut. Jos sinulla ei ole kiire, voit aloittaa vianmäärityksen itse noudattamalla alla olevia ohjeita.

 1. Tarkastele yllä mainittuja oireita ja niiden syitä. Jos mitään ei tapahdu ja edes kojelaudan valot eivät syty, syypää on akku. Akun lataaminen kaapelin avulla tai akun vaihto ei ole hankalaa.
 2. Myös kaapelikäynnistämällä auton voit tarkistaa, johtuuko ongelma akusta. Jos auto käynnistyy tällöin normaalisti, ongelma on akussa.
 3. Kuulostele moottoria: kuuletko käynnistäessä nakutusta? Nakutuksen puuttuminen voi kieliä käynnistysmoottorin viasta.
 4. Tarkista releet, johdot ja liitännät.
 5. Voit kokeilla myös seuraavaa niksiä: käännä avainta virtalukossa 10 kertaa käynnistysasentoon ja takaisin ja odota tämän jälkeen viisi minuuttia. Kokeile sitten käynnistää moottori.
 6. Jos edellä kerrotusta vinkistä ei ollut apua, pamauta akun napaa ja käynnistysmoottoria hellästi esimerkiksi kengän kärjellä muutamia kertoja. Tämä voi auttaa palauttamaan akun navan ja käynnistysmoottorin sisällä olevat kontaktit jos ne ovat löystyneet.
 7. Jos et kuule napsahdusta kääntäessäsi avainta virtalukossa, aseta jalkasi jarrupolkimelle, vedä vaihdevipu vapaalle ja kokeile nyt käynnistää moottori. Kokeile uudelleen, jos mitään ei tapahdu. Tämä voi joskus auttaa palauttamaan vaihteiston sisäisen liitännän.
 8. Jos käynnistysmoottori toimii mutta moottori ei käynnisty, tarkista polttoainepumppu ja sen rele.
 9. Voit kokeilla myös lyödä polttoainetankkia kevyesti kengänkärjellä saadaksesi polttoainepumpun toiminaan.
 10. Jos epäilet ilma-polttoaineseoksen olevan liian rikasta ja etenkin jos haistat bensan hajua, paina kaasupoljin pohjaan ja pidä sitä pohjassa samalla kun käynnistät autoa. Voit kokeilla myös painaa kaasupoljinta ja samalla kokeilla käynnistää moottorin.

Usein käynnistysongelman syy on niin vakava, että ainut vaihtoehto on soittaa hinauspalveluun ja kuljettaa auto korjaamolle. Korjaamon työntekijät tekevät tällöin vianmäärityksen ja kertovat sinulle, mistä vika johtuu. AUTODOCista voit ostaa esimerkiksi uuden käynnistysmoottorin tai akun viallisen tilalle – hintamme ovat lähes aina edullisemmat kuin korjaamon hinnat. Kun ostat varaosat AUTODOCista, sinun tarvitsee maksaa vain korjaamon veloittamat työkustannukset ja voit säästää runsaasti rahaa.

Yhteenveto

 • i Kun auto ei käynnisty, ongelma voi piillä esimerkiksi akussa, käynnistysmoottorissa, liitännöissä tai polttoaine- tai sytytysjärjestelmässä.
 • i Kun auto ei starttaa, voit pyrkiä selvittämään syyn tarkkailemalla auton käyttäytymistä. Jos esimerkiksi valot ja radio toimivat, syypää ei todennäköisesti ole akku. Jos taas mitään ei tapahdu, akku kannattaa tarkistaa heti ensimmäiseksi.
 • i AUTODOC-verkkokaupasta ostat kaikki auton käynnistysjärjestelmän osat nopeasti ja edullisesti. Tutustu laajaan valikoimaamme jo tänään!

Kommenttia – 2

 • @user_308184
  14.01.2023 12:00
  Jäsen

  Volvo S60 2000 2.4turdo lähti käyntiin ja kohta sammui.virrat takaisin päälle eikä mikään valo syty palamaan töötti pitkät ja edes pyyhkijät ei toimi.akku ja virtalukon pohja vaihdettu kaikki sulakkeet ehjiä.missä vika

 • @h. r.
  31.03.2023 18:43
  Jäsen

  startimoottori uusi ja pyörii mutta moottori ei akku on uusi piti ennen kauheta rahinaa on automaatti

Profiilisi on sinun henkilökohtainen assistenttisi

Se voi seurata kuluja, pitää lokia ja vaihtoaikataulua sekä tallentaa korjausoppaita, muistiinpanoja ja asiakirjoja