Miten auto käynnistetään, jos akku on tyhjä

Miten auto käynnistetään, jos akku on tyhjä

Monet kuljettajat ovat joutuneet tilanteeseen, jossa moottoria oli mahdotonta käynnistää tyhjän akun vuoksi. Tämä tapahtuu usein hyvin kylmillä pakkasilla ulkona, tai esimerkiksi, jos olet unohtanut sammuttaa joitain auton ulkovaloista tai auton radion. Ajoneuvon käynnistymisen ongelma voidaan ratkaista liittämällä autosi akku toisen ajoneuvon akkuun. Tähän tarvitsee apukäynnistyskaapelit. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka voit liittää apukäynnistyskaapelit oikein. Katsotaanpa vaiheiden oikeanlaista järjestystä.

Turvavarotoimet

 • Varmista, että siellä paikassa ei ole lapsia lähellä, missä toimenpide tehdään. Vie lapset tarvittaessa turvallisen välimatkan päähän.
 • Lue ajoneuvon käyttöohje huolellisesti. Joitain malleja ei voida apukäynnistää.
 • Työn aikana tulee pitää kumihanskoja ja suojalaseja. Älä koske auton korin napoihin ja metalliosiin paljailla käsillä, kun niissä on jännitettä.

Mitkä ajoneuvot eivät sovi apukäynnistykseen

 • Älä ikinä apukäynnistä autoa toisella autolla, jonka jännite on korkeampi tai matalampi kuin oman autosi vastine. Jos ajoneuvossasi on 12 voltin akku, sitä ei tulisi liittää 24 voltin tai 6 voltin akkuun, jotta voitaisiin välttää jännitesyöksyjä.
 • Ei ole suositeltavaa liittää toisiinsa bensiini- ja dieselmoottorillisten autojen akkuja, sillä niiden akuissa on erilaiset kylmäkäynnistysampeerit, joten prosessi tulee olemaan joko epätehokas tai se saattaa vahingoittaa sähkölaitteita.
 • On kiellettyä apukäynnistää autoa, jonka johdotus on viallinen, jonka akku vuotaa, tai jossa on muita vikoja. Jos akkusi on siis esimerkiksi tyhjentynyt pitkien ja epäonnistuneiden moottorin käynnistysyritysten vuoksi, hae asiantuntevaa avustusta siihen.
 • Ei ole suositeltavaa liittää ajoneuvoa sellaiseen akkuun, jota ei ole ladattu täysin.

Miten voi tietää, onko ajoneuvoa turvallista apukäynnistää?

Miten voi tietää, onko ajoneuvoa turvallista apukäynnistää?
 Varmista, että autosi on hyvässä kunnossa. Noudata tässä seuraavia vaiheita: 
 • Tutki moottoritila. Johdot eivät saa olla peittyneitä paksulla likakerroksella ja akussa ei saa olla halkeamia tai juovia.
 • Tarkista laturin johdot. Jos ne ovat haljenneita, jännite ei pääse todennäköisesti akun napoihin. Tässä tapauksessa auton apukäynnistäminen toisella akulla ei ole järkevää, sillä apukäynnistetyn ajoneuvon akku tulee tyhjenemään välittömästi.
 • Yritä käynnistää ajovalot, sivuvalot ja ympäristön valaistus. Jos ne käynnistyvät ja ovat kirkkaita, akku ei ole ongelma, ja apukäynnistys ei tule auttamaan autoa. Jos yllä mainitut laitteet eivät käynnisty ja äänitorvi ei toimi, akku on tyhjä. Joskus lamppujen himmeä valaistus on merkki matalasta akun latauksesta.
 • Jos mahdollista, mittaa jännite akun navoista. Jos se on korkeampi kuin 12,6 V, akku on OK, ja vikaa tulee etsiä muista komponenteista ja koneistoista: käynnistysmoottori, käynnistyssolenoidi, virtalukko jne.
 • Tarkista, tuleeko konepellin alta voimakas polttoaineen haju. Jos näin on, autosi apukäynnistäminen apukäynnistyskaapeleilla on vaarallista, sillä se voi aiheuttaa tulipalon.
Tämän jälkeen tulee varmistaa, että apukäynnistävän auton akku on täysin ladattu. Käynnistä ajovalot tai sisätilan valot. Valojen tulisi olla kirkkaita. Jos mahdollista, mittaa jännite akun navoista yleismittarilla. Sen tulisi olla 12,6-12,9 V.

16 vaihetta oikeanlaiseen auton apukäynnistykseen

16 vaihetta oikeanlaiseen auton apukäynnistykseen
 1. Pysäköi ajoneuvot vastakkaisesti toisiinsa nähden noin 45-50 cm välillä, jotta kaapeleiden pituus riittää niiden kytkemiseen. Varoitus: ajoneuvot eivät saa missään nimessä koskea toisiinsa.
 2. Automaattivaihteiston autoissa tulee vaihdevalitsin siirtää pysäköintitilaan ja manuaalivaihteiston autoissa vaihde tulee siirtää vapaalle.
 3. Varmista, että sammutat apukäynnistävän auton moottorin.
 4. Aktivoi molempien ajoneuvojen seisontajarrut.
 5. Poista avaimet autojen virtalukoista ja avaa ovet tyhjän akun autosta. Muuten auton varashälytin voi käynnistyä ja lukita ovet jännitteen syötön yhteydessä.
 6. Avaa konepelti. Etsi akku. Sen tarkka sijainti on määritelty ajoneuvon käyttöoppaassa.
 7. Tutki akkua. Etsi kaksi napaa. Positiivinen napa on yleensä suurempi ja merkitty ”POS” tai ”+” ja negatiivinen – ”NEG” tai ”-”. Positiivinen napa on usein punaisen värinen ja negatiivinen musta. Kun kytket apukäynnistyskaapeleita, on hyvin tärkeää olla sekoittamatta napoja keskenään.
 8. Puhdista tarvittaessa navoista lika ja oksidit liinalla tai teräsharjalla.
 9. Katso apukaapelien pakkausta. Sen tulisi sisältää kaksi kaapelia. Toinen niistä on yleensä punainen ja toinen musta. Huomaa, että itse kaapelit voivat olla erivärisiä, mutta niiden päissä olevat hauenleukakiinnittimet ovat melkeinpä aina punaisia ja mustia. Nämä värit auttavat virheiden välttämisessä kaapelien kytkemisen yhteydessä.
 10. Kytke kaapelit seuraavassa järjestyksessä:

  • punainen leuka tyhjän akun positiiviseen napaan
  • toinen punainen leuka apukäynnistävän auton akun positiiviseen napaan
  • musta leuka apukäynnistävän auton akun negatiiviseen napaan
  • toinen musta leuka tyhjän akun omaavan ajoneuvon maalaamattomaan metalliosaan. Se voi olla mutteri tai pultti moottorilohkossa.
 11. Varmista, että kaapelit eivät koske moottorin liikkuviin osiin.
 12. Käynnistä apukäynnistävän auton moottori ja anna sen käydä 10-20 minuutin ajan. Sammuta moottori.
 13. Yritä käynnistää tyhjän akun omaavan auton moottori. Jos onnistut tässä, älä sammuta moottoria 10-20 minuutin ajaksi. Tämän ajan tulisi olla riittävä akun kevyeen lataukseen.
 14. Jos autosi ei käynnisty, toista vaiheet: käynnistä apukäynnistävän auton moottori ja anna sen käydä jonkin aikaa, sammuta se ja yritä käynnistää toinen ajoneuvo. Varoitus: älä käynnistä apukäynnistettävän auton käynnistysmoottoria apukäynnistävän auton moottorin ollessa käynnissä: tämä voi johtaa sen laturin vioittumiseen.
 15. Jos käynnistys onnistui, irrota kaapelit vastakkaisessa järjestyksessä:

  • musta leuka auton korin maalaamattomasta osasta
  • musta leuka apukäynnistävän auton negatiivisesta navasta
  • punainen leuka apukäynnistävän auton positiivisesta navasta
  • punainen leuka tyhjän akun positiivisesta navasta.
 16. Jos monen yrityksen jälkeen moottori ei käynnisty, käy autokorjaamolla: akkusi voi olla täysin tyhjentynyt, ja voi olla tarvittavaa palauttaa sen kunto tai vaihtaa se, tai jotkut muut ajoneuvon järjestelmistä voivat olla vioittuneita. Moottori ei etenkään käynnisty, jos seuraavat komponentit ovat vioittuneita:

  • sulakkeet
  • käynnistysmoottori
  • virtalukko.

Miten auto apukäynnistetään ilman toista autoa?

Miten auto apukäynnistetään ilman toista autoa?

Käynnistääksesi ajoneuvon voit käyttää siirrettävää käynnistyslaitetta, eli apukäynnistintä. Se toimii litiumpolymeeriakuilla, ja sen vuoksi, riippumatta sen pienestä koosta, se tarjoaa melko hyvän käynnistystehon. Voit ostaa tällaisen laitteen, jos ajoneuvoasi käytetään esimerkiksi ankarissa olosuhteissa, etenkin kylmien talvien alueilla.

Laite tulisi liittää suoraan akun napoihin. Tässä yhteydessä on myös erittäin tärkeää noudattaa napaisuutta. Saadaksesi lisätietoa apukäynnistyskaapelien oikeanlaisesta kytkemisestä, lue apukäynnistimen käyttöohje huolellisesti.

 Yleensä on tarvittavaa tehdä seuraavat vaiheet: 
 1. Liitä laitteen mukana tuleva punainen kaapeli akun positiiviseen napaan.
 2. Liitä musta kaapeli tyhjän akun negatiiviseen napaan.
 3. Kytke kaapelien toisten päiden liittimet apukäynnistimen vastaaviin ulostuloihin.
 4. Valitse vaadittu apukäynnistimen tila ja käynnistä laite.
 5. Käynnistä moottori.

Johtopäätös

Tyhjä akku on ongelma, jonka jopa kokeneet autoilijat voivat kokea. Onkin siis hyvä, että sen voi ratkaista suhteellisen yksinkertaisella tavalla, eli apukäynnistyksellä. Tarvitset vain apukäynnistyskaapelit ja toisen akun. Noudattamalla yllä mainittuja vinkkejä, voit apukäynnistää auton toisella akulla helposti, vaikka et olisi ollut kuljettaja kovinkaan kauaa.

Kommenttia – 1

 • @user_217526
  22.05.2022 19:15
  Jäsen

  hello ! i have problem , cars battery is empty (standing long time) have keyless go,can"t open doors mechanical key dont"t also work so what can do, car is infiniti ex 35

Profiilisi on sinun henkilökohtainen assistenttisi

Se voi seurata kuluja, pitää lokia ja vaihtoaikataulua sekä tallentaa korjausoppaita, muistiinpanoja ja asiakirjoja