AFS: määritelmä, toiminta, toimintaperiaate ja vioittumisen syyt

AFS: määritelmä, toiminta, toimintaperiaate ja vioittumisen syyt

AFS (Active Front Steering, suom. aktiivinen etuohjaus) on aktiiviohjauksen hallintajärjestelmä, jota on asennettu Cadillacin ja BMW:n autoihin. Se julkaistiin vuonna 2003. Järjestelmä hallinnoi ohjaussuhdetta ottaen huomioon auton nopeuden ja säätäen etupyörien ohjauskulmaa välttääkseen luistamista. Se parantaa ajoneuvon hallittavuutta ja ohjattavuutta sekä kohentaa sen ajoturvallisuutta.

Miten AFS toimii

Episyklisellä vaihteella varustettu planeettavaihteisto on rakennettu ohjausakselille. Episyklinen vaihde on kytketty järjestelmän ohjaamaan sähkömoottoriin. Vaihteleva nopeus ja episyklisen vaihteen pyörimissuunta mahdollistavat ohjaussuhteen muuttamisen säätämällä ohjausvastetta tieolosuhteiden mukaiseksi.

Järjestelmä analysoi ohjausakselin kokonaiskiertokulmaa, ajoneuvon kiertymisnopeutta ja sen sivuttaiskiihtyvyyttä. Järjestelmä laskee näiden tietojen perusteella vaadittavan moottorin akselin pyörimisnopeuden ja -suunnan.

AFS tekee tiivistä yhteistyötä ajonvakautusjärjestelmän kanssa. Jälkimmäinen puolestaan säätää etupyörien ohjauskulmaa yliohjautumisen yhteydessä palauttaakseen auton aiotun ajolinjan.

Suosittuja AFS:llä varustettuja autoja

Toimintahäiriöiden syitä

  • Viallinen ohjauskulman anturi tai kiertonopeuden tunnistin.
  • Ohjauksen hammastangon virheellinen korjaus.
  • Koko ohjauskulman anturin virheellinen säätö.
  • Väärin suunnatut pyörät.

Kommentoi

Your email address will not be published. Required fields are marked *