Mikä on VDIM? Kuvaus ja toimintaperiaate

Mikä on VDIM? Kuvaus ja toimintaperiaate

VDIM (Vehicle Dynamics Integrated Management, suom. ajoneuvon dynamiikan integroitu hallinta) on ajoneuvon dynaamisten parametrien hallintaan tarkoitettu integroitu tekniikka. Sitä on käytetty Toyota- ja Lexus-autoissa. Ensimmäisen kerran se ilmestyi vuonna 2004 Toyotan Crown Majesta -mallissa. Se parantaa ajoneuvon hallittavuutta, suorituskykyä maastossa ja ohjattavuutta.

Miten VDIM toimii

VDIM optimoi useiden kuljettajan avustimien toimintaa. Niihin kuuluvat muun muassa lukkiutumattomat jarrut, luistonesto, ajonvakautusjärjestelmä ja jarruvoiman jakojärjestelmä sekä sähköinen ohjaustehostin. Tämän saavuttamiseksi seurataan jatkuvasti jokaisen pyörän nopeutta, jarru- ja kaasupoljinten asentoa, ohjauspyörän kulmaa, jarrujärjestelmän painetta ja auton kiertymisnopeutta. Nämä tiedot mahdollistavat tietilanteen arvioimisen. Auton riski poiketa tarkoitetulta ajolinjalta minimoidaan VSC- ja EPS-järjestelmien avulla.

TRC aktivoituu, kun havaitaan pyörien luistamista. Nopea, voimakas jarrupolkimen painaminen aktivoi hätäjarrutehostimen (BA). ABS-järjestelmä pyrkii estämään renkaiden lukkiutumisen.

Suosittuja VDIM:llä varustettuja autoja

  • Lexus IS III, IV, GS III, IV, LS IV, V, RX II, III, IV;
  • Toyota Camry VI, Highlander II, III, Sienna III.

Toimintahäiriöiden syitä

  • ! ABS-anturit likaantuvat.
  • ! Antureille virtaa syöttävien johtojen vaurioituminen.
  • ! Jarrunesteen alhainen taso.
  • ! Väärän kokoiset pyörät.

Kommentoi

Your email address will not be published. Required fields are marked *