Miksi moottori nakuttaa

Miksi moottori nakuttaa

Moottorin nakutus on ikävä yleisoire, joka voi johtua toimintahäiriöistä monissa ajoneuvon osissa ja järjestelmissä. Nakutus on aina merkki siitä, että jotain on vialla, eikä moottorin nakutusta saa jättää huomiotta.

Tässä artikkelissa kerromme, mitä moottorin nakutuksella tarkoitetaan, mistä moottorin nakutus johtuu ja miten sen voi saada loppumaan.

Mitä moottorin nakutus on

Hyvin toimivassa moottorissa sytytyksen ajoitus on tarkka

Hyvin toimivassa moottorissa sytytyksen ajoitus on tarkka. Kampiakselin ohjaama laskeva mäntä päästää polttokammioon ilma-polttoaineseosta, jonka polttaminen pitää auton liikkeellä. Tarkan ajoituksen vuoksi ilma-polttoaineseos syttyy tietyllä sylinterillä juuri oikeaan aikaan.

Moottori nakuttaa, kun ottomoottorilla varustetun auton sytytysjärjestelmässä olevat sytytystulpat eivät polta ilma-polttoaineseosta sylinterillä tasaisesti ja oikea-aikaisesti. Kun tavallisesti ilma-polttoaineseos palaa tasaisesti ikään kuin yhtenä liekkirintamana, nakutuksen yhteydessä se palaa epätasaisesti, taskumaisesti ja usein myös hallitsemattomasti. Tällöin ei tapahdu vain yhtä palamisprosessia kerrallaan, vaan kaksi tai useampi, ja osa ilma-polttoaineseoksesta palaa ennenaikaisesti. Nakutusta voi esiintyä eri tilanteissa ja hyvin monenlaisten syiden takia.

Vaikka nakutukseen on monia syitä, sillä on poikkeuksetta haitallisia seurauksia moottorin kunnolle. Jos nakutukseen ei puututa ajoissa, moottorin männät, sylinterin seinämät sekä kampiakselin laakerit alkavat vaurioitua nakutuksen vuoksi. Ne ovat kalliita korjata.

Miksi moottori nakuttaa

Nakutusta voi pitää yleisoireena; sen syypää voi löytyä monista moottorin ja sytytysjärjestelmän komponenteista. Nakutuksen syytä voi lähteä selvittämään havainnoimalla, missä tapauksissa moottori nakuttaa.

 Alle olemme listanneet yleisiä nakutustilanteita ja niiden syitä. 
 • ! Moottori nakuttaa tyhjäkäynnillä. Jos nakutusta esiintyy tyhjäkäynnillä, tämä viittaa yleensä siihen, että ilma-polttoaineseosta ei saada syttymään kunnolla. Syynä voivat olla vialliset sytytystulpat, huonolaatuinen polttoaine tai sen liian matala oktaaniluku, ilma-polttoaineseoksen väärä seossuhde, sytytysjärjestelmän toimintaa haittaavan hiilikarstan muodostuminen sekä sylinterien puutteellinen voitelu.
 • ! Moottori nakuttaa kiihdyttäessä. Tätä aiheuttaa polttoaineen liian matala oktaaniluku, sytytysjärjestelmän väärä ajoitus, laiha ilma-polttoaineseos, viallinen nakutusanturi (jos tällainen löytyy autostasi), vialliset sytytystulpat, hiilijäämät järjestelmässä sekä moottoriöljyn liian alhainen taso.
  Viallinen nakutusanturi
 • ! Moottori nakuttaa kylmänä. Kun kylmä moottori käynnistetään, nakutusta esiintyy yleensä muutaman minuutin ajan. Männät ja järjestelmän osat ovat kuitenkin vielä kylmiä. Tämä ei ole ongelma vaan pikemminkin ihan tavallinen asia. Jos nakutus ei kuitenkaan lopu muutaman minuutin päästä moottorin lämmetessä, jotain on vialla.
 • ! Moottori nakuttaa lämpimänä. Mahdollisia syitä ovat jälleen vialliset sytytystulpat, huonolaatuinen polttoaine tai polttoaineen liian matala oktaaniluku, ilma-polttoaineseoksen väärä suhde, hiilikarstan muodostuminen sytytysjärjestelmään ja sylinterien puutteellinen voitelu. Muita mahdollisia syitä ovat vuoto pakojärjestelmässä, venttiilikoneiston viat tai yhdystangon alemman tukilaakerin vika.

On myös mahdollista, että nakutus ei johdu sytytysjärjestelmästä lainkaan. Nakuttavaa ääntä voi kuulua esimerkiksi viallisesta jakohihnasta, kiristinpyöristä tai hihnapyöristä, palaneesta kannentiivisteestä, eri laakereista tai muista mekaanisista tekijöistä.

Miten saada moottorin nakutus loppumaan

Kun auton moottori nakuttaa, voit tietysti viedä autosi korjaamolle, jossa nakutuksen syy selvitetään ja korjataan. Ensin kannattaa kuitenkin noudattaa muutamia vaiheita, joilla nakutuksen voi saada loppumaan itse.

 Alla luetellut vaiheet ovat myös hyvä tapa ennaltaehkäistä nakutusta ja muita ongelmia. 
 1. Ensimmäiseksi kannattaa varmistaa, että käytät autossasi oikeanlaista polttoainetta, ja että polttoaine on hyvälaatuista (laatu ei tosin ole Suomessa yleensä ongelma). Oktaaniluvun tulee olla oikea. Tavallisiin henkilöautoihin riittää jo 87 oktaanin polttoaine, mutta korkeamman suorituskyvyn ajoneuvoihin tarvitaan korkeampioktaanisia polttoaineita. Suomessa on saatavilla 95- ja 98-bensiinejä. Tavalliselle autolle “ysivitonen” riittää ihan hyvin; kalliimman premium-bensiinin tankkauksesta ei välttämättä ole varsinaista hyötyä, eikä se poista nakutusta.
 2. Toiseksi sinun kannattaa tarkistaa sylinterit, kaasuläppäkotelo ja polttokammio. Ovatko ne kenties likaiset? Yleensä niihin kertyy helposti hiilikarstaa palaneesta polttoaineesta, mikä ajan myötä heikentää sylinterien toimintakykyä. Puhdista karsta ja noki huolellisesti. Voit myös alkaa käyttää polttoaineen lisäainetta, jolla on moottoria puhdistavia ominaisuuksia.
  Kaasuläppäkotelo
 3. Tarkista seuraavaksi sytytystulpat. Niiden tulee olla oikeantyyppiset, oikeankokoiset ja hyvässä kunnossa. Sytytystulpat kuuluvat ajoneuvon kulutusosiin, jotka on vaihdettava aika ajoin.
 4. Tarkista moottorin ja jäähdytysjärjestelmän toiminta. Saatat olla havainnut moottorin merkkivalon syttyneen. Moottori voi käydä tavanomaista kuumempana, jolloin jotain voi olla vialla auton jäähdytysjärjestelmässä. Moottorin epävakaa toiminta voi edesauttaa nakutusta.
  Saatat olla havainnut moottorin merkkivalon syttyneen
 5. Vaihda ilmansuodatin. Moottorin ilmansuodatin estää pienhiukkasten ja irtonaisten kappaleiden pääsyn moottoriin. Elinkaarensa ylittänyt ilmansuodatin voi päästää näitä moottoriin, jolloin moottori voi oireilla nakuttamalla.
 6. Vaihda polttoainesuodatin. Jos polttoainesuodatin on mennyt huonoksi, sekin vaikuttaa moottorin toimintaan kielteisesti.
  Miten saada moottorin nakutus loppumaan: vaihda polttoainesuodatin
 7. Tarkista asiaankuuluvat anturit. Erityisen tärkeää on tarkistaa moottorin lämpötila-anturin sekä mahdollisesti autostasi löytyvän nakutusanturin toiminta. Kannattaa käyttää apuna vikakoodinlukijaa.
 8. Tarkista asiaankuuluvat venttiilit. Erityisesti EGR-venttiilin ja pakoventtiilin toimintakyky kannattaa tarkistaa.
 9. Vaihda ajoneuvosi öljy. Tuore öljy ja öljyn riittävä taso varmistavat hyvän voitelun ja estävät näin nakutusta.

Tärkeintä on, että puutut nakutukseen heti kun sitä alkaa esiintyä. Jos jätät nakutuksen ja/tai moottorin merkkivalon syttymisen huomiotta, ongelmat voivat vain pahentua ja korjauksesta tulla entistä kalliimpaa. Jos et itse onnistu määrittämään auton moottorin nakutuksen syytä, vie auto asiantuntevalle korjaamolle tarkistettavaksi.

 Usein kysyttyä moottorin nakutuksesta 

Vastaamme nyt eräisiin usein kysyttyihin kysymyksiin moottorin nakutukseen liittyen.

⚠ Autoni moottori nakuttaa. Voinko ajaa autolla?

Kyllä voit, mutta pyri ajamaan rauhallisesti. Vie auto mahdollisimman pian tarkastettavaksi korjaamolle

⚠ Paljonko moottorin nakutuksen korjaus maksaa?

Mitä tahansa nollasta eurosta satoihin euroihin. Korjauksen hinta riippuu siitä, mikä on vialla.

⚠ Miltä nakutus kuulostaa?

Nakutus kuulostaa metalliselta nakuttavalta tai kolisevalta ääneltä. Ääni voi vaihdella ajoneuvosta riippuen. Usein ääni on melko vaimea, eikä sitä välttämättä havaita helposti. Parhaiten nakutuksen äänen voi todennäköisesti kuulla, kun autoa kiihdytetään.

⚠ Miksi dieselmoottori nakuttaa?

Dieselmoottoreissa nakutusta on vaikea välttää, sillä niissä dieselin ruiskutuksen ja palamisen välillä on pieni viive. Polttoaine ei siis pala samassa tahdissa bensiinikäyttöisten autojen tapaan, vaan nämä moottorit on suunniteltu niin, että niissä esiintyy tiettyä nakutusta. Tällainen luonnollinen nakutus ei ole dieselmoottorille haitaksi.

⚠ Miten puristussuhde vaikuttaa nakutukseen?

Jos puristussuhde on korkea, nakutusta tapahtuu yleisemmin.

Yhteenveto

 • i Moottorin nakutus johtuu usein ilma-polttoaineseoksen epätasaisesta tai väärin ajoitetusta palamisesta. Nakutukselle voi olla lukuisia erilaisia syitä.
 • i Pidä hyvää huolta ajoneuvosi sytytysjärjestelmän ja moottorin osista ehkäistäksesi nakutusta. Vaihda esimerkiksi sytytystulpat ja moottoriöljy säännöllisin väliajoin ja puhdista osat hiilikarstasta. Tankkaa vain laadukasta ja autollesi sopivaa polttoainetta.
 • i Tarvitsetko osia autosi sytytysjärjestelmään tai moottoriin? Tutustu siis AUTODOC-verkkokaupan kattavaan valikoimaan. Meiltä löydät juuri sinun autoosi sopivat tuotteet helpon rekisterinumerohaun avulla. Tervetuloa shoppailemaan!
  Profiilisi on sinun henkilökohtainen assistenttisi

  Se voi seurata kuluja, pitää lokia ja vaihtoaikataulua sekä tallentaa korjausoppaita, muistiinpanoja ja asiakirjoja