Runflat-renkaat: Toimintaperiaate ja usein kysytyt kysymykset

Puhkeamattomien renkaiden tyypit ja ominaisuudet

Runflat-renkaat eli puhkeamattomat renkaat ovat renkaita, joilla ajamista voi jatkaa rengasrikon jälkeen, joskin hitaammalla nopeudella kuin yleensä. Nämä renkaat voivat perustua kolmeen eri tekniikkaan.

Tässä artikkelissa kerromme runflat-renkaista ja niiden toimintaperiaatteesta sekä tyypeistä. Listaamme myös tällaisten renkaiden etuja ja haittoja, esittelemme yleisimpiä rengasmerkintöjä sekä vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin.

Puhkeamattomat renkaat: Toimintaperiaate

Rengasrikko on varmasti yksi ikävimmistä yllätyksistä tien päällä. Yllättävä renkaan puhkeaminen voi saada lupaavasti alkaneen automatkan katkeamaan äkillisesti kuin kanan lennon. Juuri tällaisten tilanteiden välttämiseksi on onneksi keksitty puhkeamattomat renkaat, jotka eivät jätä tien päälle. Tällaisissa renkaissa käytetään erilaisia suunnitteluja, joiden avulla renkailla voi edelleen ajaa tietyn matkan verran, vaikka niiden paine olisikin vähentynyt.

Runflat-renkaat eli puhkeamattomat renkaat eivät ole mikään uusi keksintö, vaan ne keksittiin jo 1930-luvulla. Ensimmäisissä renkaissa oli vahvistettu runko, joka pystyi kannattelemaan ajoneuvon painoa, vaikka rengas olisikin puhjennut. Tällainen suunnittelu on yhä nykyäänkin käytössä, mutta sittemmin on kehitetty myös muunlaisia puhkeamattomia renkaita, joista lisää alempana.

Runflat-renkaiden tyypit

Runflat-renkaiden tyypit

Puhkeamattomia renkaita on olemassa kolmea eri tyyppiä, jotka esittelemme alla.

 • Itsensä kannattavat renkaat. Tämä on se perinteisin tyyppi. Tällaisissa renkaissa on jäykät ulkosyrjät, joiden ansiosta renka säilyttää muotonsa siitäkin huolimatta, että sen paine vähenee. Tällaiset renkaat mahdollistavat ajamisen jopa 80 km/h nopeudella renkaan puhjettua. Renkaan tyypistä riippuen, näillä voidaan saavuttaa jopa useiden satojen kilometrien matka puhkeamisen jälkeen.
 • Ulkoisesti tuetut renkaat. Tällaisissa renkaissa on erillinen kehä tai vahvike, joka kestää ajoneuvon painoa siitäkin huolimatta, että rengas on puhjennut. Tällaisia renkaita käytetään tietyissä luksusajoneuvoissa, mutta myös sotilasajoneuvoissa. Näillä renkailla voidaan saavuttaa 50–90 km matka renkaan puhjettua.
 • Itsensä paikkaavat renkaat. Näiden renkaiden kulutuspinnan alla on tiivistyskerros, joka on valmistettu viskoosisesta polymeerimateriaalista. Jos rengas puhkeaa, tätä kerrosta valuu ulos ja se kovettuu, tukkien näin pienet puhkeamat ja säilyttäen rengaspaineen sopivana.

Puhkeamattomien renkaiden hyvät ja huonot puolet

Jos puhkeamattomat renkaat kerran ovat niin loistavat, miksi niitä ei löydy kaikista ajoneuvoista? Todellisuudessa runflat-renkailla on sekä hyviä että huonoja puolia. Joissakin ajoneuvoissa ne ovat järkevämmät kuin toisissa. Alle olemme listanneet tämän rengastyypin hyviä ja huonoja puolia.

 Hyvät puolet: 
 • + Rengasrikko ei saa matkaa katkeamaan. Tämä on merkittävä etu, joskin rengasrikot ovat nykyisillä laadukkailla renkailla suhteellisen harvinaisia. Erityisen käteviä puhkeamattomat renkaat ovat tietysti harvaan asutuilla alueilla, joilla rengasrikon sattuessa joutuisi odottamaan apua kauan. Myös talvella ja huonolla säällä on tärkeää, että matka ei tyssää tienvarteen.
 • + Rengasrikko ei saa menettämään auton hallintaa. Tavallisilla renkailla ajoneuvon hallinta voidaan menettää renkaan puhjetessa. Runflat-renkailla ajoneuvon vakaus ja ohjattavuus kuitenkin säilyvät jonkin aikaa renkaiden puhkeamisen jälkeenkin.
 • + Rengasta ei tarvitse vaihtaa heti ja omin päin. Jos renkaan vaihtaminen ei ole mielipuuhaasi, puhkeamattomalla renkaalla pystyt ajamaan huoltamolle asti.
 • + Autossa ei tarvita vararengasta. Vararengas toki vie turhaan tilaa autossa ja on turhaa kuormaa. Huomioi kuitenkin, että renkaat itse ovat painavia, joten auton kokonaispaino voi itse asiassa kasvaa niiden myötä.
 • + Nämä kestävät paremmin mekaanisia vaurioita.
 • + Säästät rahaa, kun et tarvitse tiepalvelun apua.
 Huonot puolet: 
 • - Puhkeamattomat renkaat painavat enemmän. Korkeampi paino taas johtaa lisääntyneeseen polttoaineenkulutukseen, mikä taas on kallista ja epäekologista.
 • - Ajo on epätasaisempaa ja meluisampaa. Jäykkyys tekee runflat-renkaista joustamattomampia, minkä huomaa ajomukavuudessa ja niistä lähtevässä rengasmelussa. Jousituksen säädöllä mukavuutta voidaan kuitenkin parantaa.
 • - Runflat-renkaat ovat kalliimpia kuin tavalliset. Hinnat ovat laskeneet, mutta edelleen monet runflat-renkaat ovat tavallisia kalliimpia.
 • - Tällaiset renkaat kuluvat nopeammin kuin tavalliset. Erään vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan puhkeamaton rengas on vaihdettava jopa 10 000 km aiemmin kuin perinteinen rengas sillä sen kulutuspinta kuluu nopeammin. Toki tähän vaikuttavat myös käyttöominaisuudet ja ajotapa. Mahdollista on kuitenkin, että rahanmeno lisääntyy.
 • - Et ehkä kuljeta työkaluja mukanasi. Kun mukana ei tarvitse pitää vararengasta, ei ehkä työkaluja tai tunkkiakaan tule kuljetettua “turhan takia”, vaikka tämä olisi suotavaa.
 • - Runflat-renkaiden korjaaminen ei ole usein mahdollista tai korjaamot eivät tarjoa niille palvelujaan.
 • - Puhkeaminen on edelleen mahdollista. Puhkeamattomat renkaat eivät kestä myöskään puhkeamista, vaan ne on vaihdettava puhkeamisen jälkeen (joskaan ei saman tien). Jos renkaat vaurioituvat sivupinnaltaan tai niillä osutaan suureen esteeseen, voivat ne vaurioitua niin vakavasti, että joudut joka tapauksessa pyytämään tiepalvelusta apua.

Puhkeamattomien renkaiden merkinnät

Lyhenne Merkitys Valmistaja
DSST Dunlop Self Support System Dunlop
RFT RunFlat Tyres, RunFlat Technology Pirelli, BridgeStone, Firestone, Nokian
RF RunFlat Yokohama, Nokian
ZPS Zero Pressure System Yokohama
SSR Self Supporting RunFlat Continental
CSR Conti Support Ring Continental
ZP Zero Pressure Michelin
ROF RunOnFlat Goodyear
EMT Extended Mobility Tire Goodyear
SSS Self-Supporting Structure BF Goodrich
XRP eXtended Runflat Performance Kumho
TRF Toyo Run Flat Toyo

 Usein kysyttyjä kysymyksiä runflat-renkaista 

Vastaamme nyt joihinkin usein kysyttyihin kysymyksiin puhkeamattomiin renkaisiin liittyen.

⚠ Mitkä ovat sopivat runflat-rengaspaineet?

Joillain on erikoinen harhaluulo, että puhkeamattomissa renkaissa ei olisi paineita lainkaan. Tämä on täysi myytti – tottakai niissä on tavallisesti painetta. Vaadittava paine vaihtelee kuitenkin renkaan ja ajoneuvon mukaan; tarkista se rengasvalmistajalta ja ajoneuvosi ohjekirjasta. Otathan huomioon, että runflat-renkaissa painehäviötä ei välttämättä huomaa heti, joten painetta on syytä tarkkailla manuaalisesti.

⚠ Onko runflat-renkaiden korjaus mahdollista?

Vastaus riippuu vaurion suuruudesta. Usein rengasvalmistajat suosittelevat vaurioituneiden renkaiden vaihtamista. Jos renkaalla ei kuitenkaan ole ajettu sen ollessa tyhjä, jos vaurio on ainoastaan renkaan kulutuspinnalla ja jos vaurio on kooltaan noin 50-70 mm, runflat-renkaan paikkaus voi tulla kyseeseen. Tällöin puhkeama täytetään sisäpuolelta ja korjaus viimeistellään paikalla. Turvallisuutesi vuoksi tämä työ kannattaa jättää asiantuntijoille. Otathan huomioon, että jos renkaan sivupinnat ovat vaurioituneet, sitä ei tule yrittää korjata!

⚠ Voiko mihin tahansa ajoneuvoon asentaa runflat-renkaat?

Ei voi. Tarkista ajoneuvosi käsikirjasta, salliiko valmistaja puhkeamattomien renkaiden asentamisen.

⚠ Kannattaako ostaa runflat-talvirenkaat?

Miksipä ei, jos ne sopivat autoosi. Puhkeamattomia talvirenkaita valitessa kannattaa kuitenkin punnita tällaisten renkaiden etuja ja haittoja. Tietyt tuotemerkit ovat tunnettuja hyvistä runflat-talvirenkaistaan; näistä voidaan mainita esimerkiksi suomalainen Nokian.

⚠ Mitkä ovat parhaat puhkeamattomat renkaat?

Suosituimpiin ja luotetuimpiin puhkeamattomien renkaiden valmistajiin kuuluvat muun muassa Goodyear, Michelin, Dunlop, Nokian, Pirelli, Bridgestone, Kumho, Yokohama ja BF Goodrich.

⚠ Voinko vaihtaa runflat-renkaan tavalliseen renkaaseen?

Voit vaihtaa puhkeamattomat renkaat tavallisiin, jos autonvalmistajasi sallii sen. Huomioi kuitenkin, että sinun on vaihdettava kaikki neljä rengasta kerralla! Runflat-renkaiden ja perinteisten renkaiden käyttöä samassa ajoneuvossa sekaisin ei suositella, koska tämä vaikuttaa kielteisesti ajoneuvon ohjattavuuteen ja vakauteen. Hätätilanteessa saatat päätyä tähän ratkaisuun päästäksesi lähimmälle korjaamolle; aja tällöin varovasti ja hitaasti.

⚠ Mikä on PAX-rengas?

PAX-rengas on Michelinin innovaatio, jossa käytetään erityisvannetta, jonka avulla puhjenneella renkaalla voi edelleen ajaa. PAX-rengas on siis eräs runflat-renkaiden tyypeistä.

⚠ Kuinka pitkään voin ajaa puhjenneella runflat-renkaalla?

Riippuu renkaasta ja ajoneuvon kuormituksesta. Usein vastaus on 50–200 km, joillain valmistajilla se voi olla hieman pidempikin. Tällöin on tärkeää ajaa varovasti ja hitaasti ja vaihtaa puhjennut rengas mahdollisimman pian.

Yhteenveto

 • i Puhkeamattomat renkaat eli runflat-renkaat on suunniteltu niin, että niillä voi edelleen ajaa jonkin matkaa, vaikka niiden paine vähenisi puhkeamisen vuoksi. Näin ollen ne eivät jätä kuljettajaa tien päälle.
 • i Runflat-renkaiden hyviä puolia ovat luotettavuus, hallittavuuden säilyminen ja vararenkaan jääminen turhaksi. Huonoja puolia ovat muun muassa niiden paino, ajomukavuuden heikentyminen, renkaiden korkeampi hinta ja nopeampi kuluminen.
 • i AUTODOC-verkkokaupasta löydät renkaat juuri sinun autoosi helposti ja nopeasti. Etsi sopivat renkaat helpon rekisterinumerohaun avulla tai syötä autosi tiedot manuaalisesti. Tilaa uutiskirjeemme ja saat sähköpostiisi tuoreita tarjouksia, joiden avulla säästät selvää rahaa!
  Profiilisi on sinun henkilökohtainen assistenttisi

  Se voi seurata kuluja, pitää lokia ja vaihtoaikataulua sekä tallentaa korjausoppaita, muistiinpanoja ja asiakirjoja