Renkaiden vaihto: Ohjeet renkaiden vaihtamiseen itse

Renkaiden vaihto: Ohjeet renkaiden vaihtamiseen itse

Renkaiden vaihto on eräs tavanomaisimmista auton huoltotoimenpiteistä. Suomessa se toistuu vähintään kahdesti vuodessa vaihdettaessa kesä- ja talvirenkaat. Renkaiden vaihto itse ei ole kovinkaan monimutkaista, minkä takia moni autonomistaja vaihtaa renkaat omalla pihalla tai autotallissa sen sijaan, että veisi autonsa huoltamolle. Tällöin on syytä osata tarkkailla renkaiden kuntoa ja korvata ne uusilla silloin, kun ne ovat kuluneet tai vanhat. Toisaalta yleisin syy renkaiden vaihtoon muutoin kuin vuodenaikojen vuoksi on rengasrikko, minkä takia voi olla järkevää säilyttää vararengasta takakontissa etenkin pitkille ajomatkoille lähdettäessä. Renkaiden vaihtoa itse kannattaa harjoitella jo etukäteen.

Tässä artikkelissa annamme renkaiden vaihto-ohjeet ja kerromme, milloin renkaiden vaihto kannattaa tehdä.

Renkaiden vaihdon ajankohta: Milloin vaihtaa kesä- ja talvirenkaat?

Renkaiden vaihdon ajankohta: Milloin vaihtaa kesä- ja talvirenkaat

Suomen lain mukainen talvirengaspakko alkaa 1. joulukuuta ja päättyy helmikuun lopulla. Viimeistään kesärenkaat on vaihdettava toisen pääsiäispäivän jälkeisenä maanantaina tai 31. maaliskuuta, toisaalta käytännössä sääntö joustaa sääolosuhteiden mukaan.

Kesäkuussa 2020 voimaan tulleen uuden tieliikennelain mukaan käyttövelvoite talvirenkaille on voimassa myös koko marraskuun ja maaliskuun ajan, mikäli sääolosuhteet sitä edellyttävät. Suomen syys- ja kevätsää voivat tunnetusti olla hyvin arvaamattomia, minkä takia renkaiden vaihtamisessa ei kannata hötkyillä. Käytännössä talvinen sää saattaa lykätä kesärenkaiden vaihtoa huhti-toukokuulle erityisesti Pohjois-Suomessa. Tutustu sääennusteisiin ennen kuin talvi- tai kesärenkaiden vaihtamista.

Mitä ottaa huomioon renkaita vaihtaessa?

Vaihdon yhteydessä on erinomainen tilaisuus tarkistaa renkaiden kunto. Ensimmäiseksi kannattaa tarkastella renkaita silmämääräisesti: näetkö niissä pullistumia, nirhaumia, kulumaa tai muita vaurioita? Tällaiset voivat olla vaaraksi. Mittaa lisäksi renkaiden urasyvyys. Lain edellyttämä minimiurasyvyys on kesärenkaissa 1,6 millimetriä ja talvirenkaissa 3,0 millimetriä. Käytännössä urasyvyyksien tulisi aina olla tätä huomattavasti syvempiä, sillä kyse on ehdottomista minimisyvyyksistä. Tarkasta myös renkaiden ikä niiden DOT-merkinnästä. Yli-ikäisillä renkailla ajoa ei voi suositella, vaikka ne olisivatkin silmämääräisesti tarkasteltuina kunnossa.

Mittaa uusien renkaiden rengaspaineet

Ennen kuin aloitat renkaidenvaihdon, mittaa uusien renkaiden rengaspaineet. Tämän voi tehdä vaikkapa huoltoasemalla tai itse rengaspainemittarilla. Huomioi, että rengaspaine tulisi mitata kylmistä renkaista, eli mittaus heti ajamisen jälkeen ei ole järkevää. Monissa uusissa autoissa on TPMS eli rengaspaineen valvontajärjestelmä, joka ilmoittaa erikseen jokaisen renkaan paineen ja hälyttää paineen ollessa liian alhainen.

Mitä tarvitaan renkaiden vaihtoon?

Mitä tarvitaan renkaiden vaihtoon

Ennen kuin aloitat, varmista, että sinulla on vaihtoon tarvittavat työkalut ja tarvikkeet.

 Näihin kuuluvat: 
 • Tunkki tai pukki. Tämän tulee olla kestävä ja hyväkuntoinen. Kesä- ja talvirenkaiden vaihtoon suositellaan isokokoisempaa tunkkia tai pukkia. Mahdollisesti auton mukana tullutta tunkkia ei kannata tähän käyttää, sillä nämä ovat turhan huteria.
 • Ristikkoavain. Tällä avaat renkaan pultit ja mutterit. Saatavilla on pyöränmutteriavainsarjoja, joissa mukana tulee myös teleskooppivarsi eli vipu, jolla avaaminen käy kätevästi.
 • Momenttiavain. Tätä käytetään kiristämään pyöränmutteri tai -pultit. Autonvalmistaja määrittelee mallille sopivan kiristysmomentin. Se riippuu useista tekijöistä, mutta on usein 110-120 N⋅m.
 • Ruuvimeisseli. Tällä saat pölykapselit irti.
 • Teräsharja. Tämän avulla karstan ja lian puhdistaminen pyörännavasta käy helposti.
 • Suojahanskat. Renkaiden vaihtaminen on sotkuista puuhaa.

Pidä myös ajoneuvon ohjekirja lähettyvillä. Siinä on tärkeää tietoa siitä ajoneuvosi renkaanvaihtoon liittyen.

Renkaiden vaihto-ohje: Näin se käy!

Renkaiden vaihto-ohje
 1. Valitse sopiva paikka. On tärkeää, että paikan pinta on tasainen, jotta auto ei ala luisua.
 2. Laita seisontajarru päälle (useimmissa henkilöautoissa käsijarru) ja kytke ykkösvaihde. Jos vaihdat rengasta esimerkiksi tien laidassa rengasrikon takia, laita auton varoitusvalot päälle. Laita etu- ja takarenkaiden ympärille esteet, esimerkiksi tiilet.
 3. Ala löysätä renkaiden pultteja ristikkoavaimella.
 4. Katso ajoneuvon ohjekirjasta, mistä kohtaa auton koria on sallittua nostaa. Näin vältät korin vahingoittumisen.
 5. Laita tunkki sallittuun kohtaan ja ala varovasti nostaa autoa. Huolehdi, että tunkki on tukevasti tasaisella pinnalla. Älä nosta autoa liian ylös.
 6. Nyt voit irrottaa jo löysäämäsi pultit ja nostaa renkaan varovasti irti.
 7. Puhdista ja rasvaa pulttien ja vanteen kierteet ja kiinnityskohdat.
 8. Aseta uusi rengas paikoilleen oikein päin ja tasaisesti niin, että pulttien kiinnittäminen on mahdollista.
 9. Kiristä pultit niin, että rengas on tukevasti kiinni, mutta ei vielä täysin kireällä.
 10. Laske auto alas ja poista tunkki. Sen jälkeen voit kiristää renkaan pultit ja mutterit loppuun momenttiavainta käyttäen.
 11. On syytä merkitä irrottamaasi renkaaseen sen paikka (taka- vai eturengas, oikealla vai vasemmalla), jos rengas on siinä kunnossa, että sitä voi käyttää jälleen keväällä / syksyllä. Näin osaat asentaa sen myöhemmin samaan paikkaan.
 12. Vaihda muut renkaat samalla tavalla.

Säilytä renkaita viileässä paikassa, esimerkiksi autotallissa tai varastossa. Niitä ei tulisi säilyttää paikassa, jossa ne altistuvat suoralle auringonvalolle tai kosteudelle.

Yhteenveto

 • Renkaiden vaihto suoritetaan kesä- tai talvikauden alkaessa, rengasrikon yhteydessä tai silloin, kun renkaat ovat kuluneet ja vanhat. Vaihdon voi suorittaa itse, jos varustautuu sopivilla työkaluilla.
 • Varaa renkaiden vaihtoa varten tunkki, ristikkoavain, momenttiavain, ruuvimeisseli, teräsharja ja suojahanskat. Noudata autonvalmistajan ohjeita vaihtaessasi renkaita.
 • Vaihda renkaat yksi kerrallaan ja noudata yllä annettuja ohjeita, jotta kaikki käy sujuvasti ja turvallisesti.
 • Uudet, laadukkaat renkaat autoosi sekä kaikki renkaiden vaihtoon tarvittavat tarvikkeet ja työkalut löydät AUTODOC-verkkokaupasta. Tervetuloa tutustumaan!

[Total: 0   Average: 0/5]