Hyvät renkaat autoon: 9 parasta rengasmerkkiä

Hyvät renkaat autoon: 9 parasta rengasmerkkiä

Renkaat uusitaan 510 vuoden välein ja lisäksi Suomessa renkaat vaihdetaan vuodenaikojen vuoksi kaksi kertaa vuodessa. Hyvät renkaat ovat erittäin tärkeät auton osat turvallisuuden, ohjattavuuden, kokoonpanon kunnossapidon ja ajomukavuuden kannalta.

Tässä artikkelissa kerromme, miten valitset autoosi hyvät renkaat ja esittelemme markkinoiden yhdeksän parasta rengasmerkkiä tällä hetkellä.

Kuinka valita ajoneuvolle sopivat renkaat?

Nykyajan eurooppalaisten turvallisuus- ja laatustandardien ansiosta Euroopan markkinoilla ei juuri ole “huonoja” renkaita. On kuitenkin mahdollista, että autonomistaja ei tiedä, minkälaiset renkaat autolle pitäisi hankkia ja päätyy tekemään huonon valinnan. Renkaiden valinnassa tulee nimittäin ottaa huomioon monenlaisia asioita. Pelkän hinnan ja arvostelujen perusteella valintaa ei ainakaan kannata tehdä!

 Tärkeää on ottaa huomioon ainakin seuraavat seikat: 
  • Koko. Ensinnäkin, on tärkeää että renkaat ovat sopivan kokoiset. Selvitä auton ohjekirjasta, mikä koko sinun ajoneuvoosi sopii. Jos et ole varma, voit kysyä asiasta myös AUTODOC:in asiantuntijoilta, jotka auttavat mielellään sopivan koon määrittämisessä. Renkaiden kokomerkinnät saattavat näyttää kryptisiltä numerosarjoilta – esimerkiksi 155/65 R14. Tässä numerosarjassa 155 on renkaan leveys millimetreinä, 65 renkaan sivupinnan korkeus prosentteina leveydestä (tässä tapauksessa korkeus on 65 % leveydestä) ja R14 tarkoittaa sisävanteen halkaisijaa tuumissa. Joissain renkaissa saattaa olla lopussa vielä kuorma- ja nopeusluokituksesta kertovat numerot, esimerkiksi 90V (tässä tapauksessa 90 tarkoittaa kuormaluokitusta ja V nopeusluokitusta).
  • Sääolosuhteet / kausi. Suomessa on kylmän ilmaston vuoksi talvirengaspakko, joka päättyy virallisesti helmikuun lopulla mutta useimmiten sääolosuhteiden vuoksi vasta paljon myöhemmin. Kesällä käytetään kesärenkaita, jotka on vaihdettava viimeistään 31. maaliskuuta tai toisen pääsiäispäivän jälkeisenä maanantaina. Suomen kevään ja syksyn nopeasti vaihtuvissa sääolosuhteissa autoilijan on syytä käyttää harkintaa kesä- tai talvirenkaiden vaihtamisessa. Lyhytaikainen sulaminen saattaa pian johtaa hyvin liukkaisiin teihin, ja toisaalta yllätyslämpö saattaa tuoda kesän talven keskelle. Talvi- ja kesärengaspakkoa on kuitenkin ehdottomasti syytä noudattaa yllättävistä sään vaihteluista riippumatta.
    Jokaisella autoilijalla pitäisi olla erilliset kesä- ja talvirenkaat. On olemassa myös ns. joka kauden renkaita, mutta Suomen kylminä talvina ne voivat kovettua ja niiden teho ei ole yhtä hyvä kuin talvirenkailla.
    Kuinka valita ajoneuvolle sopivat renkaat
  • Ajotyyli ja mieltymykset. Arvioi rehellisesti omaa ajotyyliäsi ja ajotottumuksiasi. Eri ajotyyleille sopivat eri renkaat. On iso ero, ajetaanko autolla työmatkoja kaupunkialuella, pitkiä etäisyyksiä moottoriteillä, maaseudulla hiekkateillä vai peräti maastossa – kaikkiin tarkoituksiin on suunniteltu sopivia renkaiden kulutuspintoja. Ihmisillä on myös erilaisia toiveita renkaisiin liittyen; osa toivoo renkailta hiljaisuutta, osa taas toivoo parempaa suorituskykyä, osa joustavuutta. Kaikki tämä vaikuttaa siihen, minkälaiset renkaat ajoneuvoon soveltuvat parhaiten.

Yhdeksän parasta rengasmerkkiä

Esittelemme nyt yhdeksän rengasmerkkiä, jotka ovat hyvämaineisia ja laatuominaisuuksiltaan ensiluokkaisia ja menestyneet hyvin testeissä eri sääolosuhteissa.

1. Michelin

Renkaat autoon Michelin

Tämä nimi ei jätä ketään kylmäksi. Michelin on perinteinen ranskalainen rengasvalmistaja, maailman toiseksi suurin rengasyhtiö ja yksi tunnetuimmista ja arvostetuimmista rengasbrändeistä. Se tunnetaan laadukkaista, korkean suorituskyvyn renkaista. Erityisesti Michelin Pilot Sport -sarja on saanut erinomaisia arvosteluja ja pärjännyt hyvin eri rengastesteissä; parhaiten näistä ovat pärjänneet Pilot Sport 3 ja 4 -mallit, sekä testivoittajat Michelin Primacy 3 ST, Pilot Sport 4S sekä Primacy 4. Ne ovat keränneet kiitosta varsinkin vankasta pidosta sekä kuivalla että märällä tienpinnalla ja kestävyydestään. Haittapuolena moni pitää hieman tyyriimpiä hintoja.

2. Nokian

Renkaat autoon Nokian

Korkeaa laatua Suomesta! Nokian Renkaat kuuluu Suomen, Pohjoismaiden ja Venäjän arvostetuimpiin rengasbrändeihin. Varsinkin Nokian maailmankuulut talvirenkaat ovat menestyneet erittäin hyvin eri testeissä ja erityisesti Nokian Hakkapeliitta- ja Snowproof-mallit kuuluvat maailman parhaisiin talvirenkaisiin; onpa Hakkapeliitta 9 -renkaat valittu jopa maailman parhaiksi nastarenkaiksi. Joka kauden malleista suosituimmat ovat Rotiiva AT ja eNTYRE. Nokian renkaita on saatavilla useita eri kesä- ja talvirengasmalleja henkilöautoihin ja katumaastureihin sekä pakettiautoihin.Korkeaa laatua Suomesta! Nokian Renkaat kuuluu Suomen, Pohjoismaiden ja Venäjän arvostetuimpiin rengasbrändeihin. Varsinkin Nokian maailmankuulut talvirenkaat ovat menestyneet erittäin hyvin eri testeissä ja erityisesti Nokian Hakkapeliitta- ja Snowproof-mallit kuuluvat maailman parhaisiin talvirenkaisiin; onpa Hakkapeliitta 9 -renkaat valittu jopa maailman parhaiksi nastarenkaiksi. Joka kauden malleista suosituimmat ovat Rotiiva AT ja eNTYRE. Nokian renkaita on saatavilla useita eri kesä- ja talvirengasmalleja henkilöautoihin ja katumaastureihin sekä pakettiautoihin.

3. Continental

Renkaat autoon Continental

Saksalainen Continental on myös perinteinen rengasvalmistaja ja monien huippuluokan renkaiden valmistaja. Tammikuussa 2020 Continentalin rengasmalli ContiPremiumContact 5 valittiin brittiläisen CarBuyer-sivuston testissä vertailluista renkaista parhaiksi. Erityisesti joustavuus ja hyvä ohjattavuus sekä loistava kiihdytys ja ohjailu märillä pinnoilla nimettiin ContiPremiumContact 5:n eduiksi. Myös Contact-sarjaan kuuluu erinomaisia renkaita kuten ExtremeContact Sport ja katumaastureille ja pakettiautoille suunniteltu CrossContact LX20 Eco Plus.

4. Nexen

Renkaat autoon Nexen

Nexen on eteläkorealainen rengasvalmistaja ja tuntemattomampi kuin edellä mainitut perinteiset brändit. Nexenin renkaat ovat kuitenkin hyvälaatuisia ja yllättävän edullisia, minkä takia ne ovat monien autoilijoiden suosimia. Nexenin suosituimpiin ja parhaisiin rengasmalleihin kuuluvat henkilöautoille suunnitellut joka kauden Nexen Aria AH7 -renkaat sekä Nexen Winguard -talvirenkaat. Myös katumaastureille ja pakettiautoille suunniteltu Roadian-sarja on menestynyt hyvin testeissä. Nexenin renkaat ovat pärjänneet hyvin eri sääolosuhteissa suoritetuissa testeissä.

5. Viking

Renkaat autoon Viking

Viking on alun perin norjalainen ja nykyään saksalaisen Continentalin omistaja rengasmerkki. Vikingin tunnetuimpiin ja suosituimpiin rengasmalleihin kuuluvat henkilöautoille suunnitellut ProTech HP ja CityTech II. Lisäksi Viking-renkaita on saatavilla kuorma-autoille. SnowTech-sarja on tarkoitettu talvikäyttöön. Joissain Vikingin renkaissa on käytössä erityistä merkin omakehitteistä Navigasjon-teknologiaa hyödyntävä seos. Eräässä vertailussa Continental VikingContact 7 -renkaat pärjäsivät jopa suomalaisia Hakkapeliitta-renkaita paremmin lumessa ja jäällä ja ne olivat myös vertailun hiljaisimmat renkaat päihittäen mm. Bridgestonen ja Michelinin huippurenkaat.

6. Goodyear

Renkaat autoon Goodyear

Yhdysvaltalainen Goodyear on maailman kolmanneksi suurin rengasvalmistaja. Myös se on perinteikäs valmistaja, jonka monet rengasmallit tunnetaan äärimmäisen hyvästä kuivapidosta, hitaasta kulumisesta ja loistavasta ohjattavuudesta. Goodyearin parhaisiin rengasmalleihin kuuluvat muun muassa hyvästä joka sään pidosta ja ajon tasaisuudesta kiitellyt Assurance WeatherReady ja Assurance ComforTred Touring. Goodyearilla on erittäin laaja valikoima renkaita henkilöautoille, katumaastureille ja pakettiautoille, joten Goodyearilta on helppoa löytää renkaat monenlaisiin ajoneuvoihin.

7. Bridgestone

Renkaat autoon Bridgestone

Bridgestone on maailman suurin rengasvalmistaja. Se on englanninkielisestä nimestään huolimatta japanilainen rengasmerkki. Bridgestonen tunnetuimpiin ja suosituimpiin rengassarjoihin kuuluvat muun muassa Firestone, Fusion ja Dayton. Bridgestonen valikoimaan kuuluu valtava määrä erilaisia ja erikokoisia renkaita erilaisille ajoneuvoille; parhaiten eri vertailuissa ovat pärjänneet monet Potenza- ja Blizzak-sarjojen tuotteet. Bridgestonen renkaiden suosion kulmakivet ovat kestävyys, ajomukavuus ja järkevä hinta. Tämä valmistaja toi markkinoille ensimmäisenä ns. vyörenkaat, joissa on nimensä mukaisesti erityiset tukivyöt.

8. Hankook

Renkaat autoon Hankook

Hankook Tire on eteläkorealainen rengasvalmistaja. Tunnetuimmista rengasvalmistajista sen renkaat ovat eräät edullisimmista. Niiden laatu on kuitenkin loistava, minkä ansiosta ne ovat mukana tässä listauksessa. Hankookin tärkeimpiin rengassarjoihin kuuluvat henkilöautoille ja katumaastureille sekä pakettiautoille valmistetut Ventus-renkaat. Erityisesti Ventus V12 Evo -kesärenkaat sekä Ventus V2 Concept 2– ja Ventus ST RH06 -joka kauden renkaat ovat saaneet todella hyviä arvioita.

9. Pirelli

Renkaat autoon Pirelli

Pirelli on perinteikäs italialainen rengasvalmistaja. Se on maailman rengasvalmistajista 6. suurin. Pirellillä on laaja valikoima erilaisia korkean suorituskyvyn renkaita henkilöautoille, katumaastureille, hyötyajoneuvoille, moottoripyörille sekä polkupyörille. CarBibles-sivuston vertailussa Pirellin suositut joka kauden Scorpion ATR -renkaat valittiin kaikista parhaiksi. Myös P Zero- ja Cinturato P7 -rengasmallit saivat vertailussa hyviä arvioita. Pirellin talvirenkaista parhaita arviota ovat saaneet Pirelli Winter Ice Zero FR -renkaat.

Yhteenveto

  • Hyvät renkaat ovat ajoneuvon turvallisuuden, ajomukavuuden ja korkean suorituskyvyn tae. On olemassa hyvin erilaisia renkaita, joista valittaessa kannattaa ottaa huomioon ainakin niiden koko, käytön sääolosuhteet sekä kuljettajan ajotyyli ja -tottumukset.
  • Maailman parhaita rengasmerkkejä ovat muun muassa Michelin, Nokian, Continental, Nexen, Viking, Goodyear, Bridgestone, Hankook ja Pirelli.
  • Osta laadukkaat renkaat parhailta valmistajilta AUTODOC-verkkokaupasta. Me toimitamme renkaat luoksesi ilmaiseksi (ei koske Ahvenanmaata). Tervetuloa tutustumaan laajaan valikoimaamme!