Vapaavirtaussuodattimet: Toiminta, edut ja haitat

Vapaavirtaussuodattimet: Toiminta, edut ja haitat

Vapaavirtaussuodatin (tunnetaan myös nimellä sport-ilmansuodatin) on ilmansuodatin, joita voi nähdä sekä autoissa että moottoripyörissä. Tällaisen suodattimen tehtävänä on kasvattaa moottorin tehoa parantamalla sen ilmansyöttöä. Vapaavirtaussuodattimet ovat yleisiä kilpa-autoissa ja motocross-moottoripyörissä.

Tässä artikkelissa kerromme vapaavirtaussuodattimien toimintaperiaatteesta sekä niiden hyvistä ja huonoista puolista. Artikkelin lopusta löydät myös vapaavirtaussuodattimen asennusohjeen.

Miten vapaavirtaussuodatin toimii?

Vapaavirtaussuodatin asennetaan auton moottorin ilmanottoaukolle tehdasasenteisen ilmansuodattimen paikalle. Kuten tavallinenkin suodatin, se estää lian, pölyn ja roskien pääsemisen moottoriin. Se kuitenkin päästää tavallista suodatinta enemmän ilmaa auton moottoriin laajan suodatuspintansa ansiosta, mikä parantaa moottorin tehoa ja lisää ajoneuvon suorituskykyä.

Miten vapaavirtaussuodatin toimii

Vapaavirtaussuodatin on suunnittelultaan melko yksinkertainen. Se on useimmiten kartiomainen tötterö, jonka päädyt ovat terästä ja seinät aaltoilevaa ja kerrostettua puuvillakangasta tai vaahtomuovia. Se voi olla öljyttyä tai kuivaa – kuiva vapaavirtaussuodatin suodattaa noin 1 % enemmän epäpuhtauksia kuin öljytty, joten suodatustehon ero ero näiden välillä on äärimmäisen pieni. Kankainen tai vaahtomuovinen suodatinosa on joka tapauksessa jykevämpää tekoa kuin tavallisen kertakäyttösuodattimen suodatinosa, joka on usein valmistettu paperista. Vapaavirtaussuodattimen voikin yleensä puhdistaa pesemällä sen. Niitä on saatavilla useissa eri ko’oissa ja eri hintaisina, ja lisäksi niihin on saatavilla erilaisia huoltosarjoja.

Vapaavirtaussuodattimen suodatusteho tai sen puute on kiistanalainen aihe. Suodatusteho riippuu erittäin paljon suodattimen laadusta ja materiaalista: heikkolaatuinen tuote voi päästää läpi epäpuhtauksia ja jopa vettä. Toisaalta hintavammilla vapaavirtaussuodattimilla suodatusteho on ensiluokkainen. TheDrive-sivuston suodatinarviossa vuonna 2019 kiiteltiin varsinkin merkkien K&N, Fram ja AEM suodattimia.

Vapaavirtaussuodattimen hyvät ja huonot puolet

Hyvät puolet

 • Moottorin lisäteho. Kun moottori saa lisää ilmaa, sen teho paranee. Vapaavirtaussuodattimen tuoma tehonlisäys on parhaimmillaan jopa 5 hv. Lisäksi moottorin vääntömomentit voivat kasvaa.
 • Parempi polttoainetehokkuus. Vapaavirtaussuodatin päästää enemmän ilmaa polttomoottoriin, mikä parantaa tehokkuutta. Se myös päästää moottoriin enemmän viileää ilmaa ulkoa. Viileä ilma on tiheämpää, joten se palaa lämmintä paremmin, mikä nostaa polttoainetehokkuutta.
 • Harvempi vaihtoväli. Vapaavirtaussuodatin ei tukkeudu niin helposti kuin tavallinen, joten sitä ei tarvitse myöskään vaihtaa niin usein. Riittää, kun sen puhdistaa muutaman vuoden välein.
 • Kestokäyttöinen. Toisin kuin tavalliset suodattimet, vapaavirtaussuodattimet eivät ole kertakäyttöisiä. Tämä vähentää roskiin päätyvien kertakäyttösuodattimien määrää ja hyödyttää näin ympäristöä. Lisäksi hyvän suodatustehon suodattimet päästävät polttomoottoriin vähemmän epäpuhtauksia, mikä johtaa polttoaineen puhtaampaan palamiseen ja puhtaampiin pakokaasuihin.

Huonot puolet

 • Kalliimpi hinta. Vapaavirtaussuodattimet ovat huomattavasti tavanomaisia kalliimpia, joskin näidenkin hinta liikkuu korkeintaan 100 eurossa.
 • Moottorinohjausyksikön ohjelmointi. Uudemmissa automalleissa moottorinohjausyksikköä joudutaan ohjelmoimaan niin, että asetukset vastaavat tilannetta, jossa polttoaine-ilma-sekoitus on muuttunut.
 • Laatu vaihtelee huomattavasti. Huonolaatuinen vapaavirtaussuodatin voi päästää polttokammioon enemmän hiekkaa, likaa ja epäpuhtauksia kuin tavallinen suodatin. Kannattaa ehdottomasti valita hyvälaatuinen vapaavirtaussuodatin.

Mitä asioita ottaa huomioon vapaavirtaussuodatinta valitessa?

Mitä asioita ottaa huomioon vapaavirtaussuodatinta valitessa

Kun olet päättänyt hankkia ja asentaa vapaavirtaussuodattimen, on tärkeää valita sopiva. Suodattimia on monenlaisia, monilla eri ominaisuuksilla ja moniin eri tarpeisiin.

 Ota valintaa tehdessäsi huomioon ainakin seuraavat asiat: 
 • Moottorin ilmanottoaukon halkaisija (saatavilla soviterenkaita)
 • Vapaavirtaussuodattimen koko ja muoto
 • Suodatinmateriaali
 • Suodattimen valmistaja, mahdollinen takuu
 • Hinta-laatu-suhde
 • Millaista suodatinta ajoneuvon valmistaja suosittelee
 • Onko asennuksella vaikutusta ajoneuvon takuuseen
 • Onko tarvetta moottorinohjausyksikön uudelleenoptimoinnille
 • Millainen vapaavirtaussuodatin diesel-ajoneuvoosi sopii

Vapaavirtaussuodattimen asentaminen

Vapaavirtaussuodattimen asentaminen

Vapaavirtaussuodattimen asentaminen autoon on helppoa. Katso ohjeet alta.

Otathan huomioon, että vaiheet voivat olla erilaiset eri ajoneuvoilla. Tutustu ajoneuvosi ohjekirjaan ja lue valmistajan ohjeet ilmansuodattimen vaihtoon.

 1. Avaa konepelti ja irrota akku. Näin vältät sähköiskut.
 2. Kierrä ilmansuodatinkotelon ruuvit ja pultit irti. Nosta kotelon kansi irti.
 3. Näet nyt ajoneuvon ilmansuodattimen. Irrota se ja nosta ilmansuodatinkotelo irti.
 4. Kiinnitä ilmamäärämittari ostamaasi vapaavirtaussuodattimeen. Kiinnitä nämä sitten moottorin ilmanoton suulle tiukasti soviterenkaiden avulla.
 5. Et enää tarvitse ilmansuodatinkoteloa, mutta vapaavirtaussuodattimen tulee silti pysyä paikallaan ajon aikana. Kiinnitä se tukevasti teräsnauhalla.
 6. Aseta akku takaisin paikalleen.
 7. Valmista!

Yhteenveto

 • Vapaavirtaussuodatin päästää moottoriin enemmän ilmaa, minkä takia se voi kasvattaa moottorin tehoa ja vääntömomentteja. Ne myös parantavat hieman polttoainetehokkuutta. Nämä suodattimet eivät ole kertakäyttöisiä, vaan ne kestävät yleensä vuosia ja ne voi puhdistaa pesemällä.
 • Vapaavirtaussuodattimen asentaminen itse on hyvin helppoa. Sinun tarvitsee vain korvata auton suodatin ostamallasi vapaavirtaussuodattimella.
 • Kaikenlaiset laadukkaat suodattimet autoosi löydät AUTODOC-verkkokaupasta. Sopivan osan löytäminen on helppoa: syötä autosi merkki ja malli tai hae sopivia osia rekisterinumeron perusteella. Tervetuloa tutustumaan laajaan valikoimaamme!
[Total: 1   Average: 5/5]