Mikä on VSA? Toiminnot ja miten se toimii

Mikä on VSA? Toiminnot ja miten se toimii

VSA (vehicle stability assist) on sähköinen ajonvakautusjärjestelmä, joka on asennettu Honda- ja Acura-ajoneuvoihin. Se ilmestyi ensimmäisen kerran 1990-luvun lopulla. Järjestelmä perustuu ABS:ään. Se hallitsee ajoneuvon vakautta estämällä poikkeamaa aiotusta liikeradasta. Luistonestotoiminto mahdollistaa luotettavan ja nopean kiihdyttämisen liukkaalla pinnalla.

Miten VSA toimii

Ohjausyksikkö mittaa ohjauspyörän kääntökulman sekä jarru- ja kaasupolkimen asennon. Tämä antaa järjestelmälle tietoja kuljettajan suunnittelemasta ajolinjasta. Tämän jälkeen analysoidaan kääntymisnopeus ja sivuttaiskiihtyvyys. Ne osoittavat liikkeen todellisen suunnan.

Jos ajoneuvon todellinen ajolinja eroaa suunnitellusta ajolinjasta, pyrkii järjestelmä palauttamaan vaaditun liikeradan. Tätä varten ABS:n hydrauliset modulaattorit hidastavat soveltuvaa pyörää. VSA on lisäksi vuorovaikutuksessa moottorin ohjausyksikön kanssa säätääkseen moottorin vääntömomenttia tien olosuhteiden mukaisiksi.

Järjestelmä käynnistyy automaattisesti, kun käännetään avainta virtalukossa ja se pysyy valmiustilassa. Se aktivoituu vain tietyissä tieolosuhteissa, esimerkiksi ali- tai yliohjautumisen korjaamiseksi. Kojetaulussa vilkkuu merkkivalo, kun järjestelmä on aktiivisena. Tämä merkkivalo palaa jatkuvasti, jos järjestelmästä katkaistaan virta tai siinä on toimintahäiriöitä.

Suosittuja VSA:lla varustettuja autoja

  • Honda CR-V II, Insight II, Civic VIII, Odyssey III, Jazz III;
  • Acura MDX JD2.

Järjestelmävikojen syitä

  • Väärän kokoisten renkaiden asentaminen.
  • Pyörän nopeusantureiden likaantuminen.
  • Vika jarrupolkimen asentoanturissa. 
  • ECU:n toimintahäiriö.

Kommentoi

Your email address will not be published. Required fields are marked *