Öljynjäähdytin: Toiminta, oireet ja viat

Öljynjäähdytin: Toiminta, oireet ja viat

Öljynjäähdytin (joskus käytetään myös virheellistä nimitystä öljynlauhdutin) on moottorin jäähdytysjärjestelmään kuuluva jäähdytin, joka jäähdyttää kuuman moottoriöljyn. Jäähtynyt öljy virtaa takaisin kuumaan moottoriin viilentäen sitä eli toimii jäähdytysnesteen tavoin.

Tässä artikkelissa kerromme öljynjäähdyttimen toiminnasta sekä yleisistä vioista sekä niiden oireista.

Öljynjäähdyttimen toiminta

Öljynjäähdyttimen toiminta

Öljy on ajoneuvon moottorin tärkeimpiä nesteitä. Se toimii moottorin osien voiteluaineena ja torjuu näin niiden ennenaikaista kulumista. Se kuitenkin kuumenee käytössä, mikä on sen viskositeetille ja muille ominaisuuksille sekä moottorin toiminnalle haitaksi. Öljynjäähdytin on jäähdytinlaite, joka näyttää ulkoisesti hieman vanhalta lämpöpatterilta: siinä on runsaasti ohuita putkia, joiden väleissä on ilmaritilä. Öljynjäähdyttimen toiminta perustuu siihen, että se viilentää öljyn lämpötilaa, mikä mahdollistaa moottoriöljyn käytön jäähdytysnesteen tavoin.

Kun moottori alkaa kuumentua, moottoriöljyn lämpötila kasvaa, ja se pitää viilentää moottorin optimaalisen toiminnan takaamiseksi ja öljyn pitämiseksi sen ihanteellisessa käyttölämpötilassa noin 90-100 celsiusasteessa. Kuuma öljy virtaa öljynjäähdyttimien putkien lävitse, jolloin sen lämpötila laskee viileän ilman virtauksen ja lämpöä poistavien sisäripojen vaikutuksesta. Joissain järjestelmissä öljy jäähdytetään jäähdytysnesteen avulla. Sitten viilentynyt öljy palaa moottoriin ja prosessi toistuu. Öljynjäähdyttimistä on hyötyä erityisesti suuritehoisissa autoissa, kuten kilpa-autoissa, mutta myös moottoripyörissä. Se ja chiptuning voivat parantaa auton suorituskykyä huomattavasti. Tavallisissa autoissa öljyn viilentämiseen riittää yleensä öljypohja.

Toisin kuin monen muun auton laitteen tai osan, öljynjäähdyttimen voi asentaa moneen eri paikkaan auton korissa, mikä mahdollistaa jäähdytystehon optimoimisen.

Öljynjäähdyttimen hyödyt ja haitat

Kerromme nyt, millaisia etuja ja haittapuolia öljynjäähdyttimillä voi olla.

 Hyödyt 
 • Viilentää kuuman öljyn sopivaan lämpötilaan, mikä parantaa moottorin toimintaa.
 • Takaa öljyn sopivan lämpötilan ennen sen siirtymistä eteenpäin jäähdytysjärjestelmässä.
 • Helppo asentaa.
 • Parantaa moottorin tehoa.
  Parantaa moottorin tehoa
 • Pidentää moottorin mekaanisten osien käyttöikää ja ehkäisee ennenaikaista kulumaa.
 • Nostavat auton valmiutta kovaan kuormitukseen ja maastoajoon.
 Haitat 
 • Termostaatin vika voi katkaista öljyn kierron.
 • Vaatii säännöllistä huoltoa.
 • Öljynjäähdyttimen käyttöön vaaditaan ylimääräistä öljyä.
 • Venttiilin jumiutuessa riski moottorin lämpötilan liialliselle laskulle.
 • Sijainti on tärkeä valita oikein, mikä voi olla haasteellista käytettävissä olevan tilan määrästä riippuen.

Öljynjäähdyttimen yleiset viat ja niidet oireet

Viallinen öljynjäähdytin voi oireilla eri tavoin. Yleisiin vikoihin ja niiden oireisiin kuuluvat muun muassa seuraavat.

 • Moottoriteho laskee. Tämä on yleisoire, joka voi viitata öljynjäähdyttimen ongelmaan. Kiihtyvyys heikkenee ja huippunopeus madaltuu, lisäksi moottorin lämpötila nousee helpommin, sillä moottori ei jäähdy oikein.
 • Öljynjäähdytin vuotaa öljyä. Syy voi olla parhaassa tapauksessa vain vaurioitunut tai löystynyt tiiviste. Vakavampaa on, jos öljyä vuotaa moottorin alta, ja tällöin on syytä pyytää automekaanikkoa tarkistamaan syy. Vuodot on syytä korjata nopeasti, sillä moottorin lämpötila alkaa muuten nousta ja sen osat alkavat kulua öljyn vähenemisen vuoksi.
  Öljyä vuotaa moottorin alta
 • Jäähdytysjärjestelmään pääsee öljyä. Öljynjäähdyttimen sisäinen vika voi johtaa siihen, että öljynpaine on jäähdytysjärjestelmän painetta korkeampi. Näin öljyä pääsee jäähdytysjärjestelmään, mikä pitkällä tähtäimellä aiheuttaa voiteluaineen puutoksen ja voi vaurioittaa moottoria ja johtaa sen osien ennenaikaiseen kulumaan.
 • Jäähdytysnestettä vuotaa. Jäähdytysnestettä voi vuotaa ulos jäähdyttimestä tai öljynjäähdyttimestä ja myös tähän on syytä puuttua heti, sillä se johtaa moottorin ylikuumenemiseen.
 • Turboahdin vuotaa öljyä. Tämä ei ole normaalia ja syynä voi olla öljynjäähdyttimen vika. Öljynsuodattimen tarkastaminen auttaa säilyttämään turbon toimintakunnossa. Lue myös muista tavoista, joilla pidennät turboahtimen käyttöikää.
 • Öljyssä on jäähdytysnestettä. Kun jäähdytysjärjestelmässä on painetta ja moottori ei ole käynnissä, jäähdytysnestettä voi päästä öljypohjaan, mikä nostaa öljyn tasoa siellä, mahdollisesti vioittaen mekaanisia osia. Vika tulee korjata huuhtelemalla koko jäähdytysjärjestelmä sekä moottori: kaikki saastuneet nesteet tulee poistaa. Myös öljynjäähdytin on syytä huuhdella tai vaihtaa uuteen.
 • Musta pakokaasu. Pikimusta, paksu ja nokinen pakokaasu voi olla merkki siitä, että jäähdytin päästää öljyä ulos moottorista ja sen polttokammioista. Tällainen savu on hyvin myrkyllistä, joten sen syy on selvitettävä.
  Öljynjäähdyttimen yleiset viat ja niidet oireet
 • Tärinä. Lisääntynyt tärinä voi olla öljynjäähdyttimen vian merkki, sillä kun polttokammioihin pääsee öljyä, moottori tärisee epätavallisella tavalla.
 • Jäähdyttimen muodonmuutos. Ylimääräinen ja liiallinen kuormitus voi saada jäähdyttimen muuttamaan muotoaan kuten taittumaan ja vääntymään. Jäähdyttimen sisärivat voivat esimerkiksi kääntyä ulospäin.
 • Moottorin ylikuumeneminen tai liian vähäinen kuumeneminen. Tämä viittaa jäähdyttimen vialliseen termostaattiin.

Olipa vian syy mikä tahansa, on tärkeää hoitaa se kuntoon mahdollisimman pian, jotta vältetään laajemmat moottorivauriot ja taataan auton toimintakyky.

Usein kysyttyä öljynjäähdyttimistä

⚠ Onko öljynjäähdyttimen jälkiasennus mahdollista?

Ilma-öljynjäähdyttimen jälkiasentaminen on mahdollista, mikäli saatavilla on autollesi sopiva laite ja mikäli autossasi on sille sopiva paikka.

⚠ Mitkä ovat parhaat öljynjäähdyttimen merkit?

Luotettavia öljynjäähdyttimiä valmistavat esimerkiksi Hella, Mishimoto, Van Wezel, Febi Bilstein ja Valeo.

⚠ Voiko öljynjäähdytintä käyttää turboahdetussa autossa?

Ehdottomasti kyllä. Öljynjäähdyttimestä on turboahdetussa autossa erityisen paljon hyötyä. Öljynjäähdyttimen asentamalla parannat turboahtimen käyttöikää ja moottorin tehokkuutta.

⚠ Kumpi on oikea nimitys, öljynjäähdytin vai öljynlauhdutin?

Oikea nimitys on öljynjäähdytin, sillä laite nimensä mukaisesti jäähdyttää öljyn. “Lauhdutus” tarkoittaa höyryn tai kaasun tiivistämistä nesteeksi, joten termi “öljynlauhdutin” ei kuvaa tämän osan toimintaa oikein – öljyhän ei muuta muotoaan vaan pelkästään lämpötilaansa.

Yhteenveto

 • Öljynjäähdytin pitää moottoriöljyn lämpötilan sopivana, parantaen näin moottorin toimintaa ja pidentäen moottorin osien käyttöikää niitä voitelemalla.
 • Öljynjäähdyttimen vian voit havaita esimerkiksi vuodoista, moottoritehon laskusta tai mustasta, nokisesta pakokaasusta.
 • Osta laadukas öljynjäähdytin AUTODOC-verkkokaupasta. AUTODOC:in kanta-asiakkaaksi liittymällä varmistat, että et vältä parhaita tarjouksia. Tervetuloa tutustumaan valikoimaamme!